Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

BenQ E2200HD och E2400HD – 1080P FullHD LCD-skärmar

Introduktion

Tekniken tycks ofta köra på i en rasande takt; många människor försöker fortfarande hitta bra användningsområden för quad-core Core 2-processorer, och ändå är det redan gårdagens nyheter. Varje år kan användare räkna med nya CPU:er, GPU:er och annan hårdvara för att få deras en gång så fantastiska datorsystem att verka gammalt och föråldrat. Tack och lov finns det områden där framsteg sker i en mer stillsam takt. Ja, återigen är det dags att prata om displayer.

Därmed inte sagt att skärmarna inte har förändrats mycket under åren; förutom lägre priser har vi sett några tekniska innovationer, särskilt på LCD-arenan. För fem år sedan var det bästa du kunde hoppas på pixelsvarstider som inte var avskyvärda. Nuförtiden har många skärmar svarstider på 2 ms, och även om verkligheten kan vara att typiska svarstider är ganska mycket högre, är det åtminstone ett område där tekniken har nått den punkt att du inte behöver oroa dig för mycket längre. .

BenQ är ett företag som har funnits ett tag i en eller annan form. Ursprungligen etablerat 1984, kom namnet BenQ officiellt till 2001, när de separerade från Acer. Även om de gör annan kringutrustning (Joybook-datorer, optiska enheter, digitalkameror, telefoner och till och med en mobil Internet-enhet), är BenQ mest känd bland datoranvändare för sina skärmar och projektorer.

Deras senaste “innovation” är att de lämnar 16:10 bildförhållande bakom sig och istället går med 16:9 FullHD/1080P-skärmar (åtminstone för vissa modeller). Varför är det viktigt? Ärligt talat, om allt du någonsin gör på din PC är att surfa på webben, spela spel och utföra kontorsarbete så finns det en mycket god chans att du inte kommer att uppskatta skillnaden. Där detta är användbart är stöd för inbyggda HDTV-upplösningar. Istället för att en vertikalt utsträckt bild fyller din 16:10-skärm eller svarta fält på toppen och botten, kan du titta på HD-innehåll i sitt normala bildförhållande och låta det fylla hela skärmen. Detta är tänkt att hjälpa till med att titta på de senaste Blu-ray-filmerna, men det finns bara ett litet problem: mycket HD-innehåll använder inte ett bildförhållande på 16:9 (1,78). Istället använder många DVD- och Blu-ray-filmer nu en 2.39 AR, så du får fortfarande svarta fält på toppen och botten.

Visst finns det en mängd marknadsföring inblandad i att marknadsföra FullHD/1080P LCD-skärmar, men 16:9-videoinnehåll finns (och spelinnehåll också – Assassin’s Creed är ett utmärkt exempel) så det finns tillfällen då detta inte är ren marknadsföringshype . Hur stor fördel 1080P-upplösningen är beror till stor del på hur mycket multimediainnehåll du ser. Observera också att de två skärmarna vi tittar på idag stöder HDMI, så förutom att fungera som dator-LCD-skärmar kan de även stå för en HDTV, eller så kan du koppla upp en Xbox 360 eller PS3. I så fall kan den infödda 16:9 AR vara mycket viktig!

Idag tittar vi på BenQ E2200HD och E2400HD. Båda har en inbyggd upplösning på 1920×1080, med skillnaden att den ena är på 24″ panel och den andra är en 22″ panel (tekniskt sett 21,5″). När det gäller funktioner och utseende ser de två LCD-skärmarna i övrigt identiska ut. Naturligtvis större E2400HD kostar mer, men beroende på din syn kan de extra ~100 USD vara väl använda pengar. Om du bara planerar att använda din skärm som en datorskärm, skulle vi inte oroa dig för mycket om debatten om 16:9 vs. 16:10 AR — skaffa istället den skärm som erbjuder den bästa bildkvaliteten till det mest rimliga priset. Vad vi då vill ta reda på är hur bra dessa nya BenQ-skärmar presterar. När allt kommer omkring, om bildkvalitet, bearbetningsfördröjning eller annat aspekter är riktigt dåliga, stöd för bildförhållande kan vara det minsta du bryr dig om. Så låt oss komma till det.