Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Hur man tar en skärmdump av din PC-skärm på 7 olika sätt

Om du använder Windows 10 eller nyligen uppgraderat till Windows 11 (se hur) och vill veta hur man tar en skärmdump av PC-skärmen, att fånga hela skärmen eller en del av den är ganska enkelt.

Du kanske vill ta en bild för att kommentera och dela, eller spara ett kvitto online. I båda versionerna av Microsofts operativsystem hittar du samma verktyg inbyggda tillsammans med flera kortkommandon som låter dig ta en skärmdump på ett ögonblick.

Här går vi igenom hur du använder både inbyggda Windows-skärmdumpsverktyg och andra genvägar för att ta skärmdumpar i Windows 10 och Windows 11, så att du kan bestämma vilken du gillar bäst.

I den här artikeln hittar du:

7 sätt att ta en skärmdump av din datorskärm

1 – Windows 10 Print Screen-knapp

Det kan tyckas självklart, men i mitten av 2021 är det enklaste sättet att ta en skärmdump av PC-skärmen att använda Print Screen-verktyget, med hjälp av tangenten PrtSc.

Efter att ha tryckt måste du klistra in bilden i valfri bildredigerare, även i Paint som följer med Windows fungerar det. Processen är som följer:

 1. Förutsatt att du är på skärmen du vill göra en kopia (skriv ut), tryck på Print Scr-tangenten på ditt tangentbord.
 2. Öppna nu Paint (eller din favoritbildredigerare) och tryck på Ctrl+v och det är allt, hela arbetsytan kommer att klistras in som en bild.

Som du märkte tar Print Screen-tangenten en utskrift av hela skärmen, vilket är nödvändigt att klippa ut det i bildredigeraren om du vill ha något mer specifikt. Om du vill undvika att använda redigeraren har vi det andra Windows 10-alternativet nedan.

2 – Verktyget “Fånga och skissa”.

hur man tar en utskrift på PC

“Capture and Sketch” är en modernisering av fångstverktyget. Det är lika lätt att komma åt, det fungerar på Windows 10 och Windows 11 men det är mycket mer komplett.

Om du vill veta hur du tar en skärmdump av din datorskärm med det här verktyget, är det enklaste sättet att fånga det med kortkommandot på Windows-tangent + Shift + S.

 1. Tryck på Windows + Shift + S samtidigt.
 2. Korset kommer att dyka upp igen, välj var du vill fånga – du kan välja kvadratisk eller friform;
 3. När den är klar öppnas en förhandsgranskning av bilden. Klicka på diskettikonen för att spara eller på pilen för att dela.

Förutom utseendet är en fördel gentemot andra inbyggda skärmdumpsverktyg i Windows 10 och 11 att du kan ändra storlek på dina rektangulära utskärningar, vilket inte är möjligt med alternativet Print Screen eller ens med fångstverktyget.

Dricks: Du kan åsidosätta funktionen för Print Screen-knappen och låta den öppna “Capture and Sketch”. För att göra detta, gör följande:

 1. Gå till Inställningar
 2. Enkel åtkomst
 3. Tangentbord. Här, i genvägen Print Screen, aktivera växlingsknappen under Använd PrtScn-snuttarna från den öppna skärmen. Starta sedan om din PC. Efter det kan du helt enkelt trycka på knappen för att öppna verktyget.

Var sparas skärmdumpar?

Nu när du vet hur du tar en skärmdump av din datorskärm och sparar den automatiskt kanske du undrar: var sparas bilderna? Tagna skärmbilder sparas i mappen Bilder > Skärmbilder.

3 – Infångningsverktyg

windows-capture-tool 10

 1. Skriv “fånga” i Windows sökmenyn i aktivitetsfältet, oavsett om det är Windows 11 eller 10.
 2. Efter att ha öppnat applikationen, klicka på Ny;
 3. Muspekaren ändras till ett kryss, med den, välj bara på skärmen var du vill skriva ut eller klippa.
 4. Efter att ha stängt inspelningen öppnas en förhandsgranskning av fotot, klicka på Arkiv och sedan på Spara som för att välja platsen för att spara utskriften.

Klicka på knappen Ny för att starta skärmdumpsprocessen. Standardsnittet är ett rektangulärt snitt, men du kan också ta friforms-, helskärms- och fönsterutdrag.

4 – Windows-tangent + Print Screen (Print Scr)

Hur man tar en utskrift på PC

Operationen liknar att bara trycka på Print Scr-tangenten. Skillnaden är att när du använder Windows + Skriv ut Scr-tangenten samtidigt, kommer skärmen en kort stund att mörkna för att indikera att du just har tagit en skärmdump. Dessutom kommer skärmdumpen att sparas automatiskt i mappen Bilder > Skärmbilder.

5 – Hur man tar en utskrift av PC-skärmen med tangenterna alt + print

För att ta en snabb ögonblicksbild av det aktiva fönstret, använd kortkommandot Alt + PrtScn. Detta dockar ditt för närvarande aktiva fönster och kopierar skärmdumpen till klippbordet. Du måste öppna fotot i en bildredigerare för att spara det.

Låt oss förklara. Anta att du har skärmen delad mellan två applikationer, genom att bara trycka på knappen PrtSc en helskärmsbild som visar de två fönstren kommer att tas. Genom att klämma ihop de två visas bara den app som är aktiv. Se nedan.

6 – Xbox-spelmeny

Sedan Windows 10 har Microsoft införlivat spelfunktioner i systemet. Genom att trycka på Windows + G-tangenterna samtidigt öppnas en meny med spelfunktioner. Bland flera funktioner, som att spela in en spelskärm, finns funktionen att ta en skärmdump av din skärm

Men den specifika genvägen för att ta en fångst är Windows + Alt + PrtScn. Fångsttagningarna sparas automatiskt och du kan komma åt den genom att trycka på Windows + G och klicka sedan på fångar på en bildskärmsikon och sedan på Se alla bilder.

7 – Windows + Volym ned

Den här funktionen fungerar bara om du använder en bärbar Microsoft Surface-dator. Genom att samtidigt trycka ner Windows + Volym-knapparna kommer du att kunna ta en utskrift av hela din skärm, med möjlighet att scrolla ner (nedåt på skärmen) och “montera” en större utskrift. Det liknar vad du kan göra på till exempel Android.

När du vet hur du tar en skärmdump av din datorskärm på det här sättet, kommer skärmen snart att krympa och skärmdumpen sparas automatiskt i mappen Bilder > Skärmbilder.