Zyxel Armor G5-recension: Cool men med massor av utrymme för förbÀttringar

0 Shares

Zyxel Armor G5 AX6000 12-Stream Multi-Gigabit Wi-Fi 6 Router (modell NBG7815) Àr som en konceptbil. Den har tillrÀckligt med stil och kraft för att vara en lovande nÀtverksmaskin. Det Àr fantastiskt att titta pÄ för att starta upp.

PĂ„ insidan saknas det dock. Även allvarligt sĂ„. MĂ„nga vanliga funktioner som Ă€r tillgĂ€ngliga i andra liknande specificerade routrar i prisklassen $350 finns inte dĂ€r. Utöver det Ă€r det ganska buggigt, speciellt USB-applikationen, som knappt fungerade i mina tester.

Som sagt, om du letar efter en Wi-Fi 6-router som har en iögonfallande design och snabb Wi-Fi-prestanda, kommer nya Armor G5 att leverera det mesta. Det finns hopp om att det kommer att bli bÀttre med tiden via firmwareuppdateringar, men för tillfÀllet skulle du bli besviken om du förvÀntade dig nÄgot mer av det.

Zyxel G50

Zyxel Armor G5: Ett pÄgÄende arbete med imponerande hÄrdvaruspecifikationer

Armor G5 Ă€r den första Wi-Fi 6-routern frĂ„n Zyxel. SĂ„ det Ă€r lite sent till matchen. Det verkar som om nĂ€tverksleverantören har försökt göra det “vĂ€rt att vĂ€nta” genom att ge det en ganska radikal design och massor av avancerade hĂ„rdvaruspecifikationer.

Ett annat utseende

De nya routrarna kommer i en clamshell-form med rundade hörn och kanter runt om. PÄ toppen har den en mittkant som löper frÄn framsidan till baksidan som dubbar som en fÀrgskiftande statuslampa, nÄgot som en miniversion av den pÄ Asus RT-AX82U.

Som standard Àr detta ljus ganska starkt men du kan anvÀnda webbgrÀnssnittet för att dÀmpa det eller stÀnga av det helt, vilket alltid Àr bra.

PÄ undersidan har routern en rundad bas med ett litet fotavtryck proportionellt mot kroppen. Denna bas hÄller routern cirka 1/3 tum frÄn marken för att hjÀlpa till med ventilation.

Problemet Àr att basen ocksÄ gör att enheten Àr lite mindre stabil, speciellt nÀr du ansluter tunga nÀtverkskablar till dess portar.

Zyxel Armor G5 11

TvÄ multi-gig portar

Och dessa hamnar Àr dÀr det ligger. De ligger pÄ baksidan av routern och Àr ett bevis pÄ att Zyxel betyder affÀrer. G5 Àr den andra Wi-Fi 6-routern med tvÄ multi-gig-portar, efter Asus RT-AX89X.

Den har faktiskt en 2,5 Gbps WAN-port och en 10 Gbps LAN-port. Observera dock att dessa portar bara fungerar som deras utsedda roller. Till skillnad frÄn de frÄn Asus eller Netgear kan du inte Àndra G5:s nÀtverksportar mellan WAN- och LAN-funktionerna via mjukvara. Zyxel har heller ingen Dual-WAN eller Link Aggregation.

Icke desto mindre innebÀr att ha dessa portar att routern kan leverera snabbare Àn gigabithastigheter pÄ bÄde WAN- och LAN-sidor. Det Àr alltid en spÀnnande bonus.

Förutom det har den ocksÄ ytterligare fyra Gigabit LAN-portar och en USB 3.0-port. Denna USB-port plus 10 Gbps LAN-port betyder att du med rÀtta kan förvÀnta dig att G5 levererar galet snabb nÀtverksansluten lagringshastighet (NAS) nÀr den Àr kopplad till en bÀrbar enhet.

För att inte regna pĂ„ din parad visade sig routern inte vara en fungerande mini NAS-server i mina tester – mer nedan.

Zyxel Armor G5:s detaljfoton

Zyxel Armor G5 1


Zyxel Armor G5 14


Zyxel Armor G5 4


Zyxel Armor G5 15


Zyxel Armor G5 5


Zyxel Armor G5 3


Zyxel Armor G5 8


Zyxel Armor G5 10


Zyxel Armor G5 2


Zyxel Armor G5: HĂ„rdvaruspecifikationer

Armor G5 Àr den direkta konkurrenten till Asus RT-AX88U eller Netgear RAX120 nÀr det gÀller hÄrdvaruspecifikationer. Den har mest flashminne (4GB) jÀmfört med de andra tvÄ och Àr den enda med tvÄ multi-gig nÀtverksportar.

G5 Àr ocksÄ den enda utan eviga antenner. IstÀllet, per Zyxel, kommer den med 13 interna.

namn Armor G5 AX6000 12-Stream Multi-Gigabit WiFi 6 Router
Modell NBG7815
Wi-Fi-teknik Dual-band Wi-Fi 6 (802.11ax) AX6000
2,4 GHz Wi-Fi-specifikationer 4×4 Wi-Fi 6: upp till 1200 Mbps
5GHz Wi-Fi-specifikationer 4X4 Wi-Fi 6: upp till 4804 Mbps
BakÄtkompatibilitet 802.11a/b/g/n/ac
AP-lÀge Ja
Mesh-fÀrdig Nej
160MHz kanalstöd Ja
Gigabit LAN-portar 4x Gigabit LAN
Multi-Gig-portar 1x 2,5 Gbps WAN, 1x 10 Gbps LAN
LĂ€nkaggregation Nej
Dubbel-WAN Nej
USB 1 x USB-A USB 3.0-portar (lagring, skrivare)
Mobil app Zyxel rustning
QoS Nej
FörÀldrakontroll Ja (endast internetblockering)
Process kraft 64 bitars fyrkÀrnig 2,2 GHz, 4 GB Flash, 1 GB RAM
Inbyggt onlineskydd Nej
MĂ„tt 9,8 x 7,2 x 2,6 tum (248 x 182 x 66 mm)
Vikt 2,2 lbs (1 kg)

Enkel installationsprocess

Som de flesta andra Zyxel-routrar jag har arbetat med kommer G5 med ett webbgrÀnssnitt som du kan komma Ät via dess standard-IP-adress som Àr 192.168.123.1. FrÄn en ansluten dator, peka en webblÀsare till den hÀr adressen och allt Àr ganska sjÀlvförklarande.

Det finns dock ett litet extra steg med G5. Under den hÀr inledande installationsprocessen kommer du att bli ombedd att skapa ett konto med My Zyxel Cloud, och det finns inget sÀtt att undvika det.

Zyxel Armor G5 Inloggning

Till en början, som du kan se frÄn skÀrmdumpen ovan, antog jag att det skulle betyda att du senare kan hantera routern via mycloud.zyxel.com var som helst i vÀrlden, men det visade sig inte vara fall.

NĂ€r jag loggade in var G5 inte kopplad till kontot, och det verkar inte finnas nĂ„gon mobilapp för det heller – mer nedan. SĂ„ det kanske var sĂ„ Zyxel tĂ€nkt sig för G5, men av nĂ„gon anledning har det bara inte hĂ€nt Ă€nnu.

(Jag testade routern innan dess officiella releasedatum, men företaget insisterade pÄ att det var en slutprodukt.)

Icke desto mindre, efter att ha skapat ett konto – du kan ocksĂ„ anvĂ€nda Google- eller Facebook-konto för det – kunde jag logga in i routerns grĂ€nssnitt lokalt, precis som fallet med vilken standardrouter som helst.

Men ja, kravet pÄ onlinekontot var ganska meningslöst, Ätminstone enligt min erfarenhet. Det Àr inte nödvÀndigtvis en dÄlig sak eftersom det betyder att det inte finns nÄgon integritetsrisk.

Buggy

Om problemet med myZyxelCloud-kontot ovan har nÄgon indikation pÄ att det skulle vara det faktum att G5 verkar vara ett pÄgÄende arbete. Vissa omrÄden kan vara buggiga.

Zyxel Armor G5 Framsida

Till exempel verkade routern ha svĂ„rt att uppdatera sin firmware till den senaste versionen. Efter en lĂ„ng “uppdateringsprocess” startade den om med den gamla versionen. Jag var tvungen att upprepa processen cirka 5 gĂ„nger för att uppdateringen skulle gĂ„ igenom.

Ett annat problem att routerns USB-port inte kÀnde igen de flesta av mina bÀrbara enheter, och jag har mÄnga av dem. Ibland kunde den inte ens starta upp framgÄngsrikt nÀr en enhet var ansluten.

Även med enheten som fungerade kunde jag inte arbeta med lagringsfunktionen i mer Ă€n nĂ„gra minuter innan den verkade vara frĂ„nkopplad. Det var ganska frustrerande.

Slutligen Ă€r Zyxel Armor, som jag antog vara routerns app, extremt buggig. Det kommer inte ens att lanseras pĂ„ min Pixel 3 XL. Allt jag sĂ„g Ă€r ett meddelande som lyder: “TjĂ€nsten gĂ„r inte att nĂ„, försök igen senare.” Det Ă€r vĂ€rt att notera att Zyxel har mĂ„nga appar för hemnĂ€tverk, och ingen fungerade i mina tester.

Spartansk funktionsuppsÀttning

Förutom den buggy USB-porten har Armor G5 ocksÄ VPN och förÀldrakontroll. Den förra kan vara anvÀndbar för dem som reser ofta eller vill att deras hem ska vara en del av ett fjÀrrnÀtverk.

Funktionen förÀldrakontroll visade sig vara vilseledande. Det beror pÄ att det helt enkelt Àr en funktion som blockerar Ätkomst till Internet för en (grupp av) anslutna klienter baserat pÄ ett schema. Det finns inget sÀtt att blockera Ätkomst till vissa innehÄllstyper eller en specifik webbplats. SÄ det Àr inte mycket av ett verktyg för förÀldrakontroll.

Förutom det har G5 inte mycket annat att erbjuda. Den har ingen QoS, inga spelrelaterade eller onlineskyddsfunktioner, trots att den har “Armor” i sitt namn.

NÀr det gÀller vanliga instÀllningar inkluderar G5 en standarduppsÀttning. Routern stöder dynamisk DNS, IP-reservation och portvidarebefordran. Du kan ocksÄ vÀlja att hantera det via Internet via fjÀrrhantering.

Zyxel Armor G5:s prestanda

Sammantaget verkade Armour G5 som ett pÄgÄende arbete i mina tester. Men det visade sig vara en bra router dÀr det Àr viktigt: Wi-Fi-prestandan.

Snabb och pÄlitlig Wi-Fi

Jag testade det faktiskt i över en vecka och hade inga problem med dess Wi-Fi-anslutningar. Dessutom hade routern ungefÀr samma rÀckvidd som Asus RT-AX82U, sÄ om du bor i ett hus pÄ cirka 1 800 ft2 (167 m2) Àr chansen stor att den kan tÀcka varje hörn.

Zyxel Armer G5 Wi Fi 6 klienter

NĂ€r det gĂ€ller genomströmningar stödde routern den Ă€revördiga 160 MHz kanalbredden ganska bra och mina 2×2 Wi-Fi 6-klienter kunde ansluta med 2,4 Gbps pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll. Som ett resultat visade det sig vara en ganska formidabel utmanare bland avancerade Wi-Fi 6-routrar.

Zyxel Armer G5 Wi Fi 5-klienter

Tack vare nÀtverksporten pÄ 10 Gbps Àr G5 bland dem som kan leverera snabbare trÄdlösa anslutningar Àn Gigabit nÀr man arbetar med avancerade 5GHz-klienter. Och det fungerade bra med Wi-Fi 5-klienter ocksÄ, sÄvÀl som 2,4Ghz-klienter.

Zyxel Armer G5 2 4Ghz klienter

Armor G5 gick ganska varmt i mina tester. Det var inte tillrÀckligt varmt för att orsaka oro men var sÀkerligen varmare Àn nÄgon annan jag har testat. Det verkar inte ha nÄgon intern flÀkt, vilket kan vara en del av anledningen. Det rekommenderas att du lÀmnar det pÄ ett öppet utrymme, vilket du ÀndÄ bör göra för bÀsta Wi-Fi-prestanda.

PÄ grund av USB-portproblemet som nÀmns ovan, kunde jag inte testa Armor G5:s NAS-funktion fullt ut. Routern avslutade aldrig ett test utan att den bÀrbara enheten kopplades ur halvvÀgs. Efter ett par dagars provning av olika enheter gav jag upp. Det var en besvikelse.

Zyxel Armor G5 USB-applikation

Men under dessa misslyckade tester visade den ganska snabb skrivhastighet pÄ cirka 150 MB/s via en 10 Gbps trÄdbunden anslutning. Förhoppningsvis kommer routern att bli mer stabil via framtida firmwareuppdateringar. Tills dess Àr det en bra idé att inte rÀkna med dess USB-baserade NAS-funktion.

Slutsats

Zyxel Armor G5 AX6000 12-Stream Multi-Gigabit Wi-Fi 6-router Àr inte redo för bÀsta sÀndningstid. Det visade sig vara ett pÄgÄende arbete i min testning.

Å ena sidan har den ganska imponerande hĂ„rdvara. Å andra sidan Ă€r firmwaren antingen för buggig eller för bristfĂ€llig. SĂ„ routern lyckas inte leverera sin fulla potential.

Även om G5 fortfarande kan vara en imponerande Wi-Fi-maskin som den Ă€r, Ă€r det en bra idĂ© att vĂ€nta pĂ„ en bĂ€ttre version av firmware innan du skaffar en. Även om den hĂ€r nya routern kanske fungerar idag, finns det ingen anledning till varför du inte ska kolla in dessa alternativ istĂ€llet.

0 Shares