Zyxel Armor G5-recension: Cool men med massor av utrymme för förbättringar

0 Shares

Zyxel Armor G5 AX6000 12-Stream Multi-Gigabit Wi-Fi 6 Router (modell NBG7815) är som en konceptbil. Den har tillräckligt med stil och kraft för att vara en lovande nätverksmaskin. Det är fantastiskt att titta på för att starta upp.

På insidan saknas det dock. Även allvarligt så. Många vanliga funktioner som är tillgängliga i andra liknande specificerade routrar i prisklassen $350 finns inte där. Utöver det är det ganska buggigt, speciellt USB-applikationen, som knappt fungerade i mina tester.

Som sagt, om du letar efter en Wi-Fi 6-router som har en iögonfallande design och snabb Wi-Fi-prestanda, kommer nya Armor G5 att leverera det mesta. Det finns hopp om att det kommer att bli bättre med tiden via firmwareuppdateringar, men för tillfället skulle du bli besviken om du förväntade dig något mer av det.

Zyxel G50

Zyxel Armor G5: Ett pågående arbete med imponerande hårdvaruspecifikationer

Armor G5 är den första Wi-Fi 6-routern från Zyxel. Så det är lite sent till matchen. Det verkar som om nätverksleverantören har försökt göra det “värt att vänta” genom att ge det en ganska radikal design och massor av avancerade hårdvaruspecifikationer.

Ett annat utseende

De nya routrarna kommer i en clamshell-form med rundade hörn och kanter runt om. På toppen har den en mittkant som löper från framsidan till baksidan som dubbar som en färgskiftande statuslampa, något som en miniversion av den på Asus RT-AX82U.

Som standard är detta ljus ganska starkt men du kan använda webbgränssnittet för att dämpa det eller stänga av det helt, vilket alltid är bra.

På undersidan har routern en rundad bas med ett litet fotavtryck proportionellt mot kroppen. Denna bas håller routern cirka 1/3 tum från marken för att hjälpa till med ventilation.

Problemet är att basen också gör att enheten är lite mindre stabil, speciellt när du ansluter tunga nätverkskablar till dess portar.

Zyxel Armor G5 11

Två multi-gig portar

Och dessa hamnar är där det ligger. De ligger på baksidan av routern och är ett bevis på att Zyxel betyder affärer. G5 är den andra Wi-Fi 6-routern med två multi-gig-portar, efter Asus RT-AX89X.

Den har faktiskt en 2,5 Gbps WAN-port och en 10 Gbps LAN-port. Observera dock att dessa portar bara fungerar som deras utsedda roller. Till skillnad från de från Asus eller Netgear kan du inte ändra G5:s nätverksportar mellan WAN- och LAN-funktionerna via mjukvara. Zyxel har heller ingen Dual-WAN eller Link Aggregation.

Icke desto mindre innebär att ha dessa portar att routern kan leverera snabbare än gigabithastigheter på både WAN- och LAN-sidor. Det är alltid en spännande bonus.

Förutom det har den också ytterligare fyra Gigabit LAN-portar och en USB 3.0-port. Denna USB-port plus 10 Gbps LAN-port betyder att du med rätta kan förvänta dig att G5 levererar galet snabb nätverksansluten lagringshastighet (NAS) när den är kopplad till en bärbar enhet.

För att inte regna på din parad visade sig routern inte vara en fungerande mini NAS-server i mina tester – mer nedan.

Zyxel Armor G5:s detaljfoton

Zyxel Armor G5 1


Zyxel Armor G5 14


Zyxel Armor G5 4


Zyxel Armor G5 15


Zyxel Armor G5 5


Zyxel Armor G5 3


Zyxel Armor G5 8


Zyxel Armor G5 10


Zyxel Armor G5 2


Zyxel Armor G5: Hårdvaruspecifikationer

Armor G5 är den direkta konkurrenten till Asus RT-AX88U eller Netgear RAX120 när det gäller hårdvaruspecifikationer. Den har mest flashminne (4GB) jämfört med de andra två och är den enda med två multi-gig nätverksportar.

G5 är också den enda utan eviga antenner. Istället, per Zyxel, kommer den med 13 interna.

namn Armor G5 AX6000 12-Stream Multi-Gigabit WiFi 6 Router
Modell NBG7815
Wi-Fi-teknik Dual-band Wi-Fi 6 (802.11ax) AX6000
2,4 GHz Wi-Fi-specifikationer 4×4 Wi-Fi 6: upp till 1200 Mbps
5GHz Wi-Fi-specifikationer 4X4 Wi-Fi 6: upp till 4804 Mbps
Bakåtkompatibilitet 802.11a/b/g/n/ac
AP-läge Ja
Mesh-färdig Nej
160MHz kanalstöd Ja
Gigabit LAN-portar 4x Gigabit LAN
Multi-Gig-portar 1x 2,5 Gbps WAN, 1x 10 Gbps LAN
Länkaggregation Nej
Dubbel-WAN Nej
USB 1 x USB-A USB 3.0-portar (lagring, skrivare)
Mobil app Zyxel rustning
QoS Nej
Föräldrakontroll Ja (endast internetblockering)
Process kraft 64 bitars fyrkärnig 2,2 GHz, 4 GB Flash, 1 GB RAM
Inbyggt onlineskydd Nej
Mått 9,8 x 7,2 x 2,6 tum (248 x 182 x 66 mm)
Vikt 2,2 lbs (1 kg)

Enkel installationsprocess

Som de flesta andra Zyxel-routrar jag har arbetat med kommer G5 med ett webbgränssnitt som du kan komma åt via dess standard-IP-adress som är 192.168.123.1. Från en ansluten dator, peka en webbläsare till den här adressen och allt är ganska självförklarande.

Det finns dock ett litet extra steg med G5. Under den här inledande installationsprocessen kommer du att bli ombedd att skapa ett konto med My Zyxel Cloud, och det finns inget sätt att undvika det.

Zyxel Armor G5 Inloggning

Till en början, som du kan se från skärmdumpen ovan, antog jag att det skulle betyda att du senare kan hantera routern via mycloud.zyxel.com var som helst i världen, men det visade sig inte vara fall.

När jag loggade in var G5 inte kopplad till kontot, och det verkar inte finnas någon mobilapp för det heller – mer nedan. Så det kanske var så Zyxel tänkt sig för G5, men av någon anledning har det bara inte hänt ännu.

(Jag testade routern innan dess officiella releasedatum, men företaget insisterade på att det var en slutprodukt.)

Icke desto mindre, efter att ha skapat ett konto – du kan också använda Google- eller Facebook-konto för det – kunde jag logga in i routerns gränssnitt lokalt, precis som fallet med vilken standardrouter som helst.

Men ja, kravet på onlinekontot var ganska meningslöst, åtminstone enligt min erfarenhet. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak eftersom det betyder att det inte finns någon integritetsrisk.

Buggy

Om problemet med myZyxelCloud-kontot ovan har någon indikation på att det skulle vara det faktum att G5 verkar vara ett pågående arbete. Vissa områden kan vara buggiga.

Zyxel Armor G5 Framsida

Till exempel verkade routern ha svårt att uppdatera sin firmware till den senaste versionen. Efter en lång “uppdateringsprocess” startade den om med den gamla versionen. Jag var tvungen att upprepa processen cirka 5 gånger för att uppdateringen skulle gå igenom.

Ett annat problem att routerns USB-port inte kände igen de flesta av mina bärbara enheter, och jag har många av dem. Ibland kunde den inte ens starta upp framgångsrikt när en enhet var ansluten.

Även med enheten som fungerade kunde jag inte arbeta med lagringsfunktionen i mer än några minuter innan den verkade vara frånkopplad. Det var ganska frustrerande.

Slutligen är Zyxel Armor, som jag antog vara routerns app, extremt buggig. Det kommer inte ens att lanseras på min Pixel 3 XL. Allt jag såg är ett meddelande som lyder: “Tjänsten går inte att nå, försök igen senare.” Det är värt att notera att Zyxel har många appar för hemnätverk, och ingen fungerade i mina tester.

Spartansk funktionsuppsättning

Förutom den buggy USB-porten har Armor G5 också VPN och föräldrakontroll. Den förra kan vara användbar för dem som reser ofta eller vill att deras hem ska vara en del av ett fjärrnätverk.

Funktionen föräldrakontroll visade sig vara vilseledande. Det beror på att det helt enkelt är en funktion som blockerar åtkomst till Internet för en (grupp av) anslutna klienter baserat på ett schema. Det finns inget sätt att blockera åtkomst till vissa innehållstyper eller en specifik webbplats. Så det är inte mycket av ett verktyg för föräldrakontroll.

Förutom det har G5 inte mycket annat att erbjuda. Den har ingen QoS, inga spelrelaterade eller onlineskyddsfunktioner, trots att den har “Armor” i sitt namn.

När det gäller vanliga inställningar inkluderar G5 en standarduppsättning. Routern stöder dynamisk DNS, IP-reservation och portvidarebefordran. Du kan också välja att hantera det via Internet via fjärrhantering.

Zyxel Armor G5:s prestanda

Sammantaget verkade Armour G5 som ett pågående arbete i mina tester. Men det visade sig vara en bra router där det är viktigt: Wi-Fi-prestandan.

Snabb och pålitlig Wi-Fi

Jag testade det faktiskt i över en vecka och hade inga problem med dess Wi-Fi-anslutningar. Dessutom hade routern ungefär samma räckvidd som Asus RT-AX82U, så om du bor i ett hus på cirka 1 800 ft2 (167 m2) är chansen stor att den kan täcka varje hörn.

Zyxel Armer G5 Wi Fi 6 klienter

När det gäller genomströmningar stödde routern den ärevördiga 160 MHz kanalbredden ganska bra och mina 2×2 Wi-Fi 6-klienter kunde ansluta med 2,4 Gbps på nära håll. Som ett resultat visade det sig vara en ganska formidabel utmanare bland avancerade Wi-Fi 6-routrar.

Zyxel Armer G5 Wi Fi 5-klienter

Tack vare nätverksporten på 10 Gbps är G5 bland dem som kan leverera snabbare trådlösa anslutningar än Gigabit när man arbetar med avancerade 5GHz-klienter. Och det fungerade bra med Wi-Fi 5-klienter också, såväl som 2,4Ghz-klienter.

Zyxel Armer G5 2 4Ghz klienter

Armor G5 gick ganska varmt i mina tester. Det var inte tillräckligt varmt för att orsaka oro men var säkerligen varmare än någon annan jag har testat. Det verkar inte ha någon intern fläkt, vilket kan vara en del av anledningen. Det rekommenderas att du lämnar det på ett öppet utrymme, vilket du ändå bör göra för bästa Wi-Fi-prestanda.

På grund av USB-portproblemet som nämns ovan, kunde jag inte testa Armor G5:s NAS-funktion fullt ut. Routern avslutade aldrig ett test utan att den bärbara enheten kopplades ur halvvägs. Efter ett par dagars provning av olika enheter gav jag upp. Det var en besvikelse.

Zyxel Armor G5 USB-applikation

Men under dessa misslyckade tester visade den ganska snabb skrivhastighet på cirka 150 MB/s via en 10 Gbps trådbunden anslutning. Förhoppningsvis kommer routern att bli mer stabil via framtida firmwareuppdateringar. Tills dess är det en bra idé att inte räkna med dess USB-baserade NAS-funktion.

Slutsats

Zyxel Armor G5 AX6000 12-Stream Multi-Gigabit Wi-Fi 6-router är inte redo för bästa sändningstid. Det visade sig vara ett pågående arbete i min testning.

Å ena sidan har den ganska imponerande hårdvara. Å andra sidan är firmwaren antingen för buggig eller för bristfällig. Så routern lyckas inte leverera sin fulla potential.

Även om G5 fortfarande kan vara en imponerande Wi-Fi-maskin som den är, är det en bra idé att vänta på en bättre version av firmware innan du skaffar en. Även om den här nya routern kanske fungerar idag, finns det ingen anledning till varför du inte ska kolla in dessa alternativ istället.

0 Shares