Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

ZOTAC IONITX-PE: Kan Intels CULV-processorer återuppliva intresset för NVIDIAs ION?

Förra året var en av de mest spännande produktkombinationerna på konsumenthyllorna NVIDIA:s ION-plattform tillsammans med en Intel Atom-processor. Den ultralåga strömförbrukningen, låga värmeeffekten och möjligheten att spela upp HD-video bättre än dåtidens konkurrerande lösningar gjorde det till en svår kombination att ignorera. ZOTAC drog full nytta av detta och fyllde framgångsrikt en nischefterfrågan med en mängd ION-baserade produkter, som erbjuder olika nivåer av plug and play-funktionalitet.

Det var dock bara en tidsfråga innan Intel skulle presentera något nytt för oss och vid årsskiftet 2010 lanserades Clarkdale. På många sätt visade sig Clarkdale vara den perfekta efterföljaren till Atom + ION-baserade system genom att göra nästan allt bättre. Clarkdales IGP kan leverera högupplöst video och plattformen erbjuder även Dolby TrueHD och DTS HD-MA bitstreaming över HDMI – den senare en funktion som undviker NVIDIAs ION. Clarkdale lyckas också leverera mycket mer grymt om det skulle finnas ett behov av den udda filen zip eller koda och kan också användas för att leverera en anständig spelupplevelse med tillägget av en diskret GPU tack vare en on-die PCIe-kontroller. För att starta upp kommer allt detta inom en ganska attraktiv strömförbrukningskurva tack vare omfattande power gating.

Naturligtvis hoppade ZOTAC på Clarkdale-tåget och drog det första H55-chipset-baserade mini-ITX-moderkortet ur hatten redan i februari i år. Sedan dess har flera moderkortsleverantörer följt efter, och vi är vid en punkt nu där det är väldigt lite vettigt att överväga något ION-baserat för skrivbordsanvändning om du inte har en riktigt snäv budget. Det är ganska överraskande att ZOTAC lanserar nya ION-baserade moderkort och medialösningar idag baserade på Intels CULV-processorer:

IONITX-PE med Celeron SU2300 – $169

IONITX-NE med Celeron 743 (enkärnig) – $130 USD

IONITX-OE med Pentium SU4100 – $200 MSRP BTO (byggd på beställning)

ZBOX HD-ND22 med SU2300 – $269,99

Zbox HD-NS21 med Celeron 743 – $199,99

Vi har IONITX-PE-modellen i huset, och det är vad vi ska titta på idag:IONITX-PE kombinerar en 1,2 GHz CULV Celeron SU2300 med ION GF9400-chipset. MSRP för PE-modellen är $170, medan Pentium SU4100-modellen kommer att kosta runt $200. Det SU4100-baserade kortet är dock en produkt som endast bygger på efterfrågan från detaljhandeln. Så vi är inte säkra på om du kommer att se den till försäljning alls med tanke på 200 $ MSRP. I den nedre delen av skalan borde en enkärnig Celeron 743 som kör på 1,3 GHz i teorin tilltala entusiaster med extremt låg strömförbrukning.Den övergripande layouten borde inte vara någon överraskning för någon som är bekant med mini-ITX; allt är tillräckligt tillgängligt. Den goda nyheten är att ZOTAC:s val av 60 mm fläkt för CPU-kylning är tystgående; med brädet installerat i ett fodral bör du finna det ohörbart.

En besvikelse, ZOTAC har valt att inte inkludera en kraftkloss med IONITX-PE, så du behöver en ATX PSU.

Den bakre panelen har alla förväntade portar, inklusive PS2-tangentbord, HDMI, DVI, VGA D-SUB, sex USB-portar, eSATA, digitalt och analogt ljud I/O och inbyggt Wi-Fi. Enkelt uttryckt, något för alla.