Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Zotac H55-ITX Review – Världens första mini-ITX H55 moderkort

För de flesta av oss är Zotac inte det namn som kommer att tänka på när man tänker på ditt nästa moderkort. Istället är märken som ASUS, Gigabyte eller MSI närmare din tungspets. För HTPC-användare började dock allt att förändras med lanseringen av flera mini-ITX-moderkort baserade på NVIDIAs GeForce 9300 och ION-kretsuppsättningar. Trots sina initiala barnsjukdomar blev Zotac ION det perfekta moderkortet för en DIY lågdriven HTPC som kan spela upp video i full 1080p.

Om du behövde mer CPU-kraft erbjöd Zotac LGA-775-sockeln GeForce 9300-ITX-WiFi. Du fick samma mini-ITX-formfaktor, men stöd för Core 2-processorer istället för den inbyggda Atom som dess ION-kort var begränsade till. Med lanseringen av Intels första 32nm dual-core-processorer tidigare i år ville Zotac erbjuda en uppdaterad plattform för SFF- eller HTPC-användare som inte ville offra CPU-prestanda. Baserat på Intels H55-chipset och stöder hela raden av Core i3, i5 och LGA-1156 i7-processorer, skickade Zotac oss sitt senaste mini-ITX-kort: H55-ITX WiFi.

Det finns ett par möjliga riktningar du kan ta med H55-ITX. Först kan du välja att förvandla detta till en HTPC med låg watt genom att använda en Core i3 och lita på Intels HD-grafik för dina videobehov. Å andra sidan kan du installera en i5 eller i7 och fylla PCIe-kortplatsen med ett dedikerat grafikkort för ett trevligt spelsystem i mellanklassen. Fall som Silverstone SG-06 och den kommande Lian-Li PC-Q08 skulle komplettera ett system som detta perfekt.

Med dessa två olika riktningar i åtanke har vi beslutat att testa H55-ITX med både integrerad och dedikerad grafik. Bestäm själv vilken riktning som fungerar bäst för dig.

En sidonotering, även marknaden för prestandadatorer ser en övergång bort från de mer traditionella moderkorten i full storlek. Faktum är att ZOTAC bara marknadsför ett ATX-kort i full storlek i USA.