ZenWiFi XD6 recension (vs ZenWiFi XT8): Ett utmärkt (trådbundet) meshalternativ

0 Shares

Om du läser min recension av ZenWiFi XT8, skulle du notera att jag rekommenderade den främst för dem som bor i ett hem utan nätverkskablar. Om du har kopplat ditt hem med kabel är dock denna Asus ZenWiFi XD6 AX5400 ett lika utmärkt alternativ.

Visst, det kommer att fungera i en trådlös installation – och gjorde det ganska bra i mina tester, som du kommer att se nedan – men det kommer att fungera bäst i en trådbunden konfiguration. Faktum är att i det här fallet är det en betydande uppgradering till ZenWiFi XD4 på ingångsnivå tack vare den extra mängden portar och fullt stöd för Asus kärnfunktioner samt AiMesh 2.0.

Eftersom jag har recenserat både XT8 och XD4, är denna korta recension mer av en ZenWiFi XD6 vs XT8-matchup där jag kommer att belysa skillnaderna mellan dessa två.

Summan av kardemumman är: till den nuvarande kostnaden på cirka $380 för ett tvåpack, är ZenWiFi XD6 ett utmärkt nätsystem, speciellt för ett fast hem med en Gigabit-klass eller lägre bredbandsanslutning. Förstår!

Asus ZenWiFi XD6 vs XT8

ZenWiFi XD6 (vs XT8): En mindre men lika robust mesh-lösning

Du kan inte titta på ZenWiFi XD6 utan att tänka på XT8 — det vill säga om du har sett den senare. De två ser likadana ut trots att XD6 är ungefär två tredjedelar av den fysiska storleken.

XD6 kommer också i ett 2-pack med två identiska routrar. På baksidan har den samma antal portar som XT8 men nu utan USB-port. Dessutom är dess WAN-port inte en Multi-Gig – det här är en ren Gigabit Wi-Fi 6-router.

ZenWiFi XD6 (vs XT8): Hårdvaruspecifikationer

På insidan delar XD6 och XT8 nästan samma processorkraft – den senaste har en något snabbare CPU – men deras skillnader i Wi-Fi-specifikationer är mer betydande.

Specifikt är XD6 en dual-band router medan XT8 är en tri-band. Så ta det andra 5GHz-bandet (5GHz-2) ur det senare, så får du typ det förra, så att säga.

Asus ZenWiFi XD6 vs XT8

Men avsaknaden av ett extra band är inte direkt en dålig sak, eftersom jag pratade om det i detalj i det här inlägget om Dual-band vs Tri-band.

I det här speciella fallet är XD6:s enda 5GHz-band en toppklass 4×4 som stöder kanalbredden på 160MHz. Å andra sidan, medan XT8 har två 5GHz-band, är dess front-haul-band som standard av blygsamma 2×2-specifikationer.

Modell XD6 XT8
Fullständiga namn ZenWiFi XD6 router ZenWiFi XT8 router
Wi-Fi standard Dual-band AX5400 Tri-band AX6600
Mesh-färdig Ja (2-pack)
AiMesh
Ja (2-pack)
AiMesh
Dedikerat Backhaul Band Ingen Ja (5GHZ-2)
Wired Backhaul Ja
(rekommenderad)
Ja
(rekommenderas inte)
Mått 5,08 x 4,96 x 2,32 tum
(129,7 x 126,4 x 59,05 mm)
6,35 x 6,29 x 2,95 tum
(161,5 x 160 x 75 mm)
Vikt 15,4 oz (436 g) 1,56 lb (710 g)
5GHz-1 Wi-Fi-specifikationer
(Kanalbredder)
4 x 4 AX: Upp till 4800 Mbps
(20/40/80/160 MHz)
2 x 2 AX: Upp till 1200 Mbps
(20/40/80MHz)
5GHz-2 Wi-Fi-specifikationer
(Kanalbredder)
Ingen 4 x 4 AX: Upp till 4800 Mbps
(20/40/80/160 MHz)
2,4 GHz Wi-Fi-specifikationer
(Kanalbredder)
2 x 2 AX: Upp till 574 Mbps
(20/40MHz)
2 x 2 AX: Upp till 574 Mbps
(20/40MHz)
Bakåtkompatibilitet 802.11ac/n/g/a/b 802.11ac/n/g/a/b
Mobil app Asus router Asus router
Användargränssnitt för webben Ja Ja
AP-läge Ja
(som en router eller ett mesh)
Ja
(som en router eller ett mesh)
USB uttag Ingen 1 x USB 3.2 Gen 1
Gigabit port 3x LAN, 1x WAN 3 x LAN
Multi-Gig Port Ingen 1x 2,5 Gpbs/1 Gbps WAN
Länkaggregation Nej Nej
Dubbel-WAN Ja Ja
Process kraft 1,5 GHz tri-core CPU,
256 MB blixt, 512 MB RAM
1,5 GHz quad-core CPU,
256 MB blixt, 512 MB RAM

Försynkroniserad hårdvara, familje Asus kärnfunktioner

Ur förpackningen är de två XD6-enheterna försynkroniserade. Som ett resultat ställer du bara in antingen som huvudrouter. Efter det, anslut den andra till strömmen på ett bra avstånd och du kommer att notera att AiMesh-systemet är klart.

Men även om din inte fungerade på det sättet, kan du alltid lägga till den andra enheten, eller fler Asus AiMesh-sändare till mixen via den normala processen, som jag beskrev i det här inlägget om AiMesh.

ZenWiFi XD6 Mesh

Som regel, men om du vill ha en trådlös installation, välj en sändare med samma 5GHz-nivå. Men det är bäst att använda andra dual-band-routrar med trådbunden backhaul.

Utöver det har XD6, som en fristående rutt eller ett mesh, fullt stöd för Asus kärnfunktioner, såväl som AiMesh 2.0.

Följaktligen kan du förvänta dig att få samma Wi-Fi-inställningar, funktioner och verktyg som de flesta andra Asus Wi-Fi 6-routrar. Och i en mesh-inställning kommer gästnätverken (ett för varje band) att fungera genom hela mesh-nätverket.

För förstagångsläsarna: Asus standardfunktionsuppsättning

XD6 har ingen USB-port, så den har inga USB-relaterade funktioner. Förutom det har den allt du hittar i de flesta Asus-routrar, inklusive:

Återställning av universella inställningar

Du kan återställa säkerhetskopieringsinställningarna för de flesta av Asus Wi-Fi 5 och Wi-Fi 6 till XD6, inklusive de med en AiMesh-inställning.

Jag provade det av de få tidigare dual-band-routrarna – RT-AX86U, GS-AX5400, RT-AX82U och så vidare – och de fungerade alla.

(Obs: Du kan inte göra det om du använder säkerhetskopiorna för RT-AX89X eller Blue Cave.)

Som sagt, om du vill uppgradera från en befintlig Asus-router kommer XD4 att göra det till ett enkelt jobb.

Ett robust webbanvändargränssnitt

Asus är en av få nätverksleverantörer som förblir trogen webbgränssnittet och som inte tvingar användare till en molnbaserad webbportal, vilket är utmärkt för dem som bryr sig om integritet.

(Alla Asus-routrar tillåter fjärrhantering, som är avstängd som standard, via dynamisk DNS.)

Gränssnittet ger tillgång till en routers massor av inställningar och funktioner. Kunniga nätverksentusiaster kommer att älska det även om det kan vara lite överväldigande för nybörjare.

ZenWiFi XD6 Wi Fi-inställningar

Standard installationsprocess

Tack vare webbgränssnittet har alla Asus-routrar standardinställningsprocessen som jag beskrev i det här inlägget om att bygga ett hemnätverk från grunden.

Om du har arbetat med en Asus-router tidigare kommer du att känna dig som hemma när det kommer till att installera XD6.

Här är de allmänna stegen:

  1. Anslut din routers WAN-port till Internetkällan, oavsett om det är ett modem, en befintlig gateway eller Fiberoptic ONT. Sätt på den.
  2. Anslut en dator till routern, antingen via en nätverkskabel till en av dess LAN-portar, eller det öppna standardnätverket för Wi-Fi, vanligtvis kallat “Asus xx”.
  3. Öppna en webbläsare och navigera till routerns standard-IP-adress som är 192.168.50.1 (eller ).

Resten är självförklarande. Första gången du kommer till webbgränssnittet kommer du att stöta på en guide som leder dig genom några steg.

Återigen, om du får ett 2-pack är XD6:s hårdvara försynkroniserad. När du har ställt in routerenheten ser du att den andra redan är en del av nätet när du ansluter den.

(Alternativt kan du även använda Asus mobilapp i steg #3 om du använder en telefon eller surfplatta istället för en dator. Jag rekommenderar dock webbanvändargränssnittet även när du använder en mobil enhet för installationsprocessen.)

Användbar mobilapp och kräver inget inloggningskonto

Återigen fungerar Asus mobilapp för både installationsprocessen och den löpande hanteringen.

Den här appen är gemensam för alla Asus-routrar och är ganska omfattande. Det är en av de bästa mobilapparna för routrar du kan hitta på marknaden. Men det är fortfarande inte lika djupgående som webbgränssnittet.

Det bästa med det är att du kan använda det för att fjärrstyra routern utan ett inloggningskonto. Istället sköter den, precis som webbgränssnittet, fjärrhanteringen via routerns inbyggda stöd för dynamisk DNS-funktion som inkluderar en free SSL-certifikat.

En sak att notera är dock att användning av appen oavsiktligt kan slå på eller stänga av specifika inställningar som kan få routern att bete sig oväntat. I det här fallet måste du återställa routern och ställa in den från början.

Poängen är att den här appen är bekväm och rolig att använda, men den kan vara farlig för dem som gillar att stöka för mycket.

AiProtection

AiProtection är en av de funktioner som tillför så mycket värde till en Asus-router. Den innehåller en free-för livet i realtid nätverksskydd som drivs av Trend Micro och en föräldrakontrollmotor.

ZenWiFi XD6 AiProtection

Till skillnad från XD4, som har gått in i AiProtection, delar XD6 samma nivå av denna funktion som XT8 eller någon annan avancerad Asus-router.

Nätverksskyddet är att hålla hela det lokala nätverket säkert. På många sätt är det som en avskalad version av en premium-tilläggsbrandvägg, som Firewalla eller den prenumerationsbaserade Armor från Netgear.

Liksom fallet med alla Asus-routrar är föräldrakontrolldelen lite för förenklad, stel och bristfällig. Sättet som Asus definierar kategorier för webbfiltrering är vagt. Dessutom kan du inte använda den för att blockera en viss webbplats.

Adaptiv QoS

Adaptive QoS är en vanlig funktion tillgänglig i alla Asus-routrar och är en av de mest lättanvända QoS-funktionerna bland alla hemroutrar.

ZenWiFi XD6 Qos

“QoS” står för kvaliteten på tjänsten, och det gör det möjligt för användare att prioritera Internettrafik för att stödja olika applikationer eller tjänster.

Andra användbara funktioner

Förutom ovanstående kan du också förvänta dig följande från alla Asus-routrar:

  • Nätverksverktyg: Wake on LAN, Ping, Netstat och Smart Connect Rule kan komma väl till pass för avancerade användare.
  • Trafikanalysator: En uppsättning verktyg och statistik om du vill ta reda på vad som har pågått i nätverket inom en viss tid och i realtid.
  • Den vanliga uppsättningen nätverksinställningar och funktioner: Dessa inkluderar dynamisk DNS, IP-reservation, portvidarebefordran, VPN-server och vissa Alexa Skills.
  • Frekvent uppdatering av firmware: Asus pushar ut firmwareuppdateringar regelbundet för att, för det mesta, åtgärda problem och förbättra sina routrars prestanda och funktion.

ZenWiFi XD6-verktyg

Jag testade förresten XD6 med den senaste firmwaren. Dess ursprungliga firmware var lite buggig, varför jag väntade tills nu med att publicera recensionen. Nätet släpptes först tidigare i år.

ZenWiFi XD6: Detaljbilder

Asus ZenWiFi XD6 AX5400 Dual-band Mesh WiFi-system


Asus ZenWiFi XD6 AX5400 Dual band Mesh WiFi System


Asus ZenWiFi XD6 AX5400 Dual-band Mesh WiFi-system


Asus ZenWiFi XD6 AX5400 Dual-band Mesh WiFi-system


Asus ZenWiFi XD6 AX5400 Dual-band Mesh WiFi-system


Asus ZenWiFi XD6 AX5400 Dual-band Mesh WiFi-system


Asus ZenWiFi XD6 AX5400 Dual-band Mesh WiFi-system

ZenWiFi XD6: Utmärkt prestanda

Jag testade XD6 som en enkel router och som ett 2-pack mesh-system, och det gick väldigt bra när det gäller bibehållna genomströmningshastigheter, som du kan se i prestandatabellerna.

Det trådlösa nätet klarade också mitt veckolånga stresstest utan problem alls. Jag använde det som vårt primära hemsystem, och alla var nöjda under rättegången.

ZenWiFi XD6 routerprestanda

Återigen, systemet fungerar bäst när du använder en nätverkskabel för att länka hårdvaran. I det här fallet kan du förvänta dig att satellitenhetens prestanda är densamma som för routerenheten. Men även i en trådlös installation klarade sig XD6-satelliten bra, även mot vissa tri-band motsvarigheter.

ZenWiFi XD6 satellitprestanda

Trots det mindre fotavtrycket hade XD8 en utmärkt räckvidd i mina tester, ungefär samma som XT8.

Wi-Fi-täckning är alltid svårt att räkna ut exakt eftersom det beror på miljön, men du kan räkna med att 2-pack XD6 täcker cirka 4000 ft² (372 m²) när den placeras strategiskt.

Slutsats

ZenWiFi XD6 är ett utmärkt dual-band mesh-system. Det kommer att fungera bra i en trådlös installation om du inte behöver få ut den bästa prestandan. Och om du har kopplat ditt hem – som du borde – blir det ännu bättre.

I det här fallet innebär det faktum att varje hårdvaruenhet har flera nätverksportar när du behöver mer än två enheter, att du kan koppla ihop dem i serie, vilket sparar dig från att behöva skaffa en switch, som fallet med XD4. Och det är alltid trevligt att omedelbart kunna koppla in några trådbundna enheter till ditt nätverk.

Avsaknaden av en USB-port och stödet för Multi-Gig är säkert lite av en nedgång. Men om Gigabit är allt du behöver, vilket är fallet för de flesta av oss, är detta ett utmärkt köp. Förstår!

Letar du efter fler matchningar i Wi-Fi-lösningar? Kolla in dem alla här.

0 Shares