Z390-kortet med PLX och 10GbE

Z390-kortet med PLX och 10GbE

Supermicro C9Z390-PGW är toppmodellen från sitt SuperO-sortiment och är det enda vanliga Z390-moderkortet som omfattar ett Broadcom PEX8747 PLX-chip (ett arbetsstationsfokuserat kort har det också). Det finns också ett par M.2-kortplatser, två U.2-portar, dubbla nätverksportar (en 10G) och Wi-Fi-stöd.

Supermicro C9Z390-PGW Översikt

Supermicro C9Z390-PGW kommer från SuperO-serien och riktar sig till spelare eller entusiaster som letar efter ett heltäckande alternativ för att skapa ett kraftfullt skrivbordssystem. C9Z390-PGW är flaggskeppsmodellen från fyra Z390-modeller som släppts från Supermicro. SuperO-serien av moderkort är riktade mot spelare, medan C9Z390-PGW också kännetecknar en arbetsstationsdesign.

C9Z390-PGWs namn verkar udda. Supermicro bryter ner det som:

 • C är för skrivbord,
 • 9 är för uttag R,
 • Z390 är chipset,
 • PG är för “pro gaming” och
 • W är för Wi-Fi

Supermicro är en av de enda leverantörerna som levererar moderkort på skrivbordet för att följa en strikt och till synes konsekvent namngivningsstruktur för sina modeller.

Supermicros SuperO-serie moderkort är mer kända för sina arbetsstationer och servertjänster och försöker flytta in i ett mer speltema. C9Z390-PGW följer ett flitigt tema med grågrön kylflänsar. Det här utseendet är något militaristiskt och rent. Runt ombordet finns tre olika områden som har RGB-lysdioder och om det inte räcker, innehåller C9Z390-PGW ytterligare två 12 V RGB-rubriker.

Dess huvudsakliga kontaktpunkt är centrerad kring PCIe-stödet. Inkluderingen av en Broadcom PEX8747 PLX-omkopplare fördubblar antalet tillgängliga PCIe-banor för ytterligare styrenheter och PCIe-kortplatser, om än till en extra kostnad för att bygga moderkortet. Förutom 10-gigabit Ethernet-stöd, dubbla M.2-kortplatser och dubbla U.2-kortplatser kan PCIe-kortplatser i full längd fungera antingen i x16 / x0 / x16 / x0 eller x8 / x8 / x8 / x8. Detta tillåter användare att köra upp till fyra-vägs SLI, vilket gör det till ett av endast två Z390-moderkort som har den här funktionen.

Fortsatt med flaggskeppstema har Supermicro inkluderat dubbla NIC-enheter med både en 10G Aquantia AQC107-styrenhet och Intel I219V-styrenheten. Fler av kärnfunktionerna inkluderar fyra minnesplatser med stöd för upp till DDR4-4000, dubbla M.2-kortplatser, en Intel-baserad 802.11ac Wi-Fi-adapter och totalt fem USB 3.1 Gen2-portar. De sex tillgängliga SATA-portarna erbjuder RAID 0, 1, 5 och 10 support.


Supermicro C9Z390-PGW blockdiagram

Supermicro har gått med en ‘less is more’ på sin C9Z390-PGW med en 6 + 2-fas leverans. CPU-området kör sex Infineon TDA21232 50 A effektsteg och SoC använder två Infineon TDA21240 40 A effektsteg. Valet av styrenhet är Primarion PXE1610 vilket gör detta kort till ett riktigt 6-fasalternativ. På papper gör C9Z390-PGW strömförsörjning det mer än kapabelt att hantera en överklockad Core i9-9900K-processor. En enda 8-stifts 12 V ATX-ingång finns för att ge ström till CPU och en 24-stifts 12 V ATX ​​för resten av moderkortets komponenter.

I våra tester inkluderar de områden där Supermicro C9Z390-PGW presterar starkt rendering i POV-Ray, kodning i 7-Zip och i vårt DigiCortex-riktmärke för nervsimuleringsnätverk. Prestanda i spel var jämn och inga anomolier hittades. Aspekterna där C9Z390-PGW inte träffade var i vårt POST-tidstest, där Supermicro-kort verkar ha en vana att missa märket här. Andra negativa resultat kom i vårt Blender-test och i vår kodning av WinRAR-testning; prestanda var märkbart sämre än MSI MEG Z390 ACE med tre sekunder som också testades i vår uppdaterade benchmarking-svit för 2019.

Medan överklockningsprestanda med C9Z390-PGW med vår i7-8700K visade sig vara fruktbar, slog vi lite värmegas vid 5,0 GHz; strypningen var ännu mer omfattande vid 5,1 GHz. VDroop över de olika kärnklockfrekvenserna och även med överklockningsförinställningarna var lite lös och som en konsekvens sprang det problem vid 5,0 GHz. Detta pressade den erforderliga spänningen upp på CPU VCore med 0,025 V mer än vad vi vanligtvis behöver för denna klockhastighet. Ett exempel på detta är när vi ställer in CPU Vcore inställd på 1,325 V, den skulle fungera vid 1,296 V under full belastning. Standard överklockningsprofilen gav förväntad prestanda, men den stabila förinställningen upplevde termisk strypning med 1,4 V på VCore. Prestandaförinställningen som ställde in klockhastigheten till 5,2 GHz vid 1,45 V skulle inte ens POST i BIOS. Strömförbrukningen var ganska effektiv under hela testningen och även om den övergripande överklockningsprestandan inte var hemsk, förväntas mer som standard från ett flaggskeppskort med en prislapp på $ 371.

Supermicro C9Z390-PGW sitter ovanpå SuperO-skrivbordsproduktstacken och det ser ut att konkurrera med andra leverantörers toppmodeller. Dess SuperO-sortiment riktar sig till spelare och medan PGW är anpassat för spel, har det också element som är mer förknippade med vad professionella användare och överklockare kanske letar efter. Supermicro har satt ett pris på $ 371 för sitt flaggskepp och med en sammanslagning av solida funktioner och flitig estetik ser det ut att vara ett mycket konkurrenskraftigt alternativ för användarna samtidigt som det är unikt. För $ 371 är det verkligen mycket billigt för ett kort som har både en PLX-switch och 10 gigabit ethernet.

Sidor i denna recension

 1. Översikt [this page]
 2. Visuell inspektion: Analys av styrelsens komponenter
 3. BIOS och programvara: Tittar på icke-hårdvarudelen
 4. Styrelsefunktioner och testbädd: De fullständiga specifikationerna och hur vi testar
 5. System prestanda: Komponenttestning, t.ex. ström, starttider och DPC Latency
 6. CPU-prestanda
 7. Spelprestanda
 8. Slutsats

Relaterade Artiklar

Back to top button