Yuzu, Nintendo Switch Emulator för PC, skjuter upp sin prestanda

0 Shares

Emulatorer är mycket viktiga för att bevara videospelens historia. En konsolemulator som är i full livslängd kan dock göra stor skada för företag. Det brukar ta lång tid att utveckla emulatorer som fungerar bra, men med Yuzu har man lyckats på drygt tre år på grund av framför allt arkitekturen och återhållsamma kraften i Nintendo Switch. Tack vare detta är det inte lika komplicerat att emulera det som andra konsoler.

Yuzu, Nintendo Switch Emulator för PC

Yuzu innehåller Project Hades för bättre prestanda

Yuzu föddes med den egenheten att det är en emulator med öppen källkod, som RPCS3. Cemu, till exempel, är closed source. Genom att vara öppen källkod kan användare ta tag i koden och förbättra emuleringen. Det var vad Project Hades försökte göra, som skrev om allt av Yuzus shader dekompilator som standard.

Shaders är specialprogram som utför olika uppgifter på grafikkort , vanligtvis relaterad till rendering av innehåll på en skärm. De är vanligtvis skrivna med hjälp av API-kompatibla språk . Vanligtvis finns det hundratals eller tusentals shaders som styr grafiken.

När det gäller Switch-spel används shaders för att rendera grafik på själva konsolen. Men eftersom dessa shaders är förkompilerade för konsolens GPU, kan Yuzu inte direkt använda dem för att rendera grafik med värd-GPU (användar-GPU).

Därför måste Yuzu i princip gå runt och översätta dessa shaders, vilket saktar ner renderingsprocessen. Projekt Hades ändrar allt detta och skjuter i höjden spelets prestanda. Nu är renderingen inte bara snabbare och ryck reduceras, utan den är mer exakt och mer naturligt närmare vad konsolen själv gör. Tack vare detta kan du spela nu fler spel i emulatorn , och med fler FPS. Resultaten kan ses i följande video:

Nästa mål med projektet blir Project Reaper, som kommer att förbättra prestandan på processornivå, förutom att tillåta spel utan begränsning av FPS och minnesläckor i VRAM som fick emulatorn att krascha. Det kommer dock att ta några månader för denna förbättring.

Steam Deck kommer för närvarande inte att kunna köra Yuzu bra

Många emulatorskapare har välkomnat ankomsten av Steam Deck och säger att det kommer att föra emulering närmare fler användare. Däremot kanske konsolens kraft inte räcker till för att emulera Nintendo Switch, vilket kräver en kraftfullare processor för att efterlikna konsolens hårdvara. Önskan att efterlikna Switch visar den höga efterfrågan på att spela Nintendo-spel på andra plattformar, men ser man på försäljningen av Switch så är det naturligt att företaget inte har något intresse av att släppa sina spel utanför sitt ekosystem, trots att dessa kan synas eller till och med spelas bättre tack vare att du kör med högre FPS.

0 Shares