Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

YouTube hotar att ta bort danskt musikinnehåll från plattformen

Den danska upphovsrättsföreningen Koda lyckas inte uppfylla ett musiklicensavtal med YouTube, medan YouTube för samtal med Polaris om en nordisk musikaffär.

I ett pressmeddelande beskriver Koda hur deras avtal med YouTube löpte ut i april och en tillfällig förlängning ledde till att Koda fick en mycket reducerad procentandel av royalties: “om avtalet tillfälligt ska förlängas måste Koda gå med på att minska betalningen till kompositörer och låtskrivare för YouTubes användning av musik med nästan 70 %”. Eftersom Koda inte kan acceptera de reducerade royaltyerna, kan danska musikvideor under Koda tas bort från YouTube.

YouTube svarade på detta påstående i ett uttalande till MBW:

Medan vi har haft produktiva konversationer har vi inte kunnat säkra ett rättvist och rättvist avtal innan vårt befintliga löpte ut. De kräver betydligt mer än vad vi betalar till våra andra partners. Detta är inte bara orättvist mot våra andra YouTube-partner och skapare, det är ohälsosamt för vår branschs bredare ekonomi.

Dan Chalmer – chef för YouTube Music, YouTube, EMEA

Under detta skede för YouTube också samtal med Polaris om ett gemensamt avtal för musik över hela Norden som ska ersätta lokala avtal med norska, finska och danska kompositörer och låtskrivare.