Xiaomi hoppar över Apple för att bli världens näst största smartphone -leverantör

0 Shares

Kinesiska jätten Xiaomi är nu världens näst största smarttelefontillverkare efter Samsung efter att det hoppade Apple under andra kvartalet 2021, har nya siffror sagt.

Enligt Omdias forskning växte den totala marknaden med 6,9% till 299,1 miljoner enheter under andra kvartalet 2021, vilket bidrog till en ökning av transporterna med 17,4% till 651,8 miljoner under första halvåret när marknaden fortsatte att återhämta sig från pandemin.

Samsungs leveranser ökade med 5,6% till 57,3 miljoner för kvartalet – en måttlig tillväxt som berodde på en pågående chipbrist som påverkade branschen och på grund av minskad produktion vid viktiga anläggningar i Vietnam och Indien där deltavarianten av Covid sprider sig.

Global smartphone -försäljning

Xiaomis enhetsförsäljning ökade med enorma 72,9% till 49,9 miljoner och var en av flera kinesiska leverantörer för att dra nytta av marknadsåterhämtningen och Huaweis kamp som en gång hade utmanat Samsung om topplacering.

Oppos försäljning ökade med 44,7% till 32,5 miljoner, medan Vivos antal ökade med en tredjedel till 31,6 miljoner – tillräckligt för att säkra fjärde respektive femte plats. Ännu större tillväxt sågs hos Realme, som ökar volymerna med enorma 174,5% till 11,4 miljoner under kvartalet – tillräckligt för sjätte position före Motorola.

Samtidigt cementerade Apple tredje plats med en ökning med 7,5% till 42,9 miljoner enheter, drivs av en återhämtning på utvecklade marknader och ökad efterfrågan på premium -telefoner.

Analytiker menar dock att Huaweis tid som “nyckelfaktor för smartphone -påverkan” har upphört efter en minskning av leveransen till 9,6 miljoner med 74,6%. Dess förmögenheter har bleknat på grund av en kombination av amerikanska sanktioner som har begränsat dess tillgång till nyckelteknologi och genom den relaterade försäljningen av dess Honor -dotterbolag.

Sammantaget är siffrorna goda nyheter för branschen, men analytiker har varnat för att pågående utmaningar på marknaden – särskilt brist på komponenter – kan innebära ett mindre positivt Q3.

“Trots spridningen av Corona Delta-varianten och komponentbristen ökade smarttelefonförsändelserna under det andra kvartalet från år till år”, förklarade Jusy Hong, senior forskningschef för konsumentenheter på Omdia. “Försändelserna under tredje kvartalet väntas dock övergå till en negativ tillväxt jämfört med föregående år på grund av fortsatt leveransbrist och minskad efterfrågan.”

0 Shares