Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Xiaomi arbetar på sitt eget operativsystem, är det MIOS?

Det har gått en lång tid sedan de första tipsen dök upp om MIOS, det blivande operativsystemet som Xiaomi har utvecklat i hemlighet (eller inte så hemligt). Avsikten bakom denna strävan är att använda den inte bara i företagets kommande smartphones utan mer särskilt i deras sammankopplade elfordon.

Mot kulmen på föregående år avslöjade avslöjanden Xiaomis strategiska ansträngningar för att skapa sitt eget operativsystem, skilt från Googles system och avvikande från det välbekanta MIUI och Android. Den här nysmidda programvaran hade redan avancerat till en alfaversion, vilket betyder att den är redo för omedelbar driftsättning i en beta-iteration, redo för tidig användning på den första vågen av enheter.

Äntligen har ögonblicket som var förutsett till synes uppstått. En framstående läckare vid handtaget av @That_Kartikey avslöjade nyligen på Twitter (ja, det är fortfarande vad det hänvisas till) att Xiaomi nyligen har säkrat domännamnet ‘mios.cn’ i Kina. Detta avslöjande underbygger effektivt det faktum att det kinesiska konglomeratet verkligen är redo att introducera ett operativsystem under just denna benämning. Enligt insikter från den här läckaren förväntas det kommande operativsystemet göra sin debut i märkets elfordon innan det utökas till Xiaomis smartphones inom överskådlig framtid.

miljoner

Vad avslöjas om MIOS?

Som en snabb sammanfattning har Xiaomi flitigt förberett sitt inträde på elbilsarenan under de senaste åren, med iakttagelser av prototyper som blivit allt vanligare i Kina. Spekulationer och insiderläckor har till och med erbjudit glimtar av fordonets förväntade utseende. Kärnan i MIOS syfte ligger i att fungera som operativsystem för elfordonets infotainmentsystem. Xiaomi verkar följa en strategi som liknar Huaweis HarmonyOS, som syftar till att etablera kompatibilitet över flera enheter, inklusive integration med Huaweis smartphones.

I denna bana skulle MIUI gradvis ge vika för MIOS under de kommande åren. Denna övergång innebär inte enbart en förgrening, utan snarare en fullständig övergång till ett Android-baserat operativsystem. Denna förvandling innebär dock inte inkompatibilitet med de många appar som för närvarande pryder våra smartphones. En ny avslöjande från en annan välrenommerad läckare, Digital Chat Station, indikerade att MIOS kommer att bibehålla “kompatibilitet” med AOSP (Android Open Source Project), vilket betyder att det kommer att fortsätta att stödja Android-applikationer.

För närvarande är skillnaden mellan om MIOS kommer att bestå som en iteration av Android-ramverket med öppen källkod, liknande HarmonyOS tills nyligen, eller om det verkligen kommer att manifestera sig som ett helt nytt operativsystem, liknar det nyligen introducerade HarmonyOS NEXT som inte längre är beroende av på Googles AOSP, är fortfarande oklart.

Med tanke på att både Xiaomi och Huawei är två stora aktörer i Kina, är det troligt att Xiaomi skulle kunna kartlägga en väg som liknar Huawei genom att initialt upprätthålla AOSP-kompatibilitet i de tidiga versionerna av MIOS. Denna strategi kan underlätta en smidigare övergång mellan det befintliga Android-ekosystemet och det okända territoriet för ett nytt operativsystem. Banan bortom denna tidpunkt skulle bero på responsen från användarna på denna innovativa programvara. En fullständig avvikelse från beroendet av det Google-styrda systemet kan ligga framför oss, beroende på hur MIOS tas emot.

Icke desto mindre förblir dessa insikter för närvarande inom gissningarnas område. Det överhängande fokus för varumärket är fortfarande den förestående lanseringen av MIUI 15.