Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Xeon Phi på jobbet på TACC

Xeon Phi-familjen av samprocessorer tillkännagavs i juni, men Intel avslöjade äntligen ytterligare detaljer. Xeon Phi-matrisen är ett enormt chip: Nästan 5 miljarder transistorer som använder Intels mest avancerade 22nm-processteknik med 3D-tri-gate-transistorer.

Maximalt 62 kärnor får plats på en enda stans. Varje kärna är en enkel i ordning x86 CPU (härledd från den ursprungliga Pentium) med en 512-bitars SIMD-enhet. Det finns dock en twist: kärnan kan hantera 4 trådar samtidigt. Nehalem, Sandy och Ivy Bridge använder också SMT, men de här kärnorna använder SMT mest för att bättre utnyttja sina rikliga exekveringsresurser.

När det gäller Xeon Phi-kärnan är de fyra trådarna mestadels ett sätt att dölja minneslatens. I bästa fall kommer två trådar att köras parallellt.

Var och en av dessa kärnor är en 64-bitars x86-kärna. Men endast 2% av kärnlogiken (exklusive L2-cachen) spenderas på x86-logik. SIMD-enheten stöder inte MMX, SSE eller AVX: Xeon Phi har sitt eget vektorformat.

Alla kärnor är sammankopplade med en dubbelriktad ring, liknande det som används i Xeon E7 och Sandy Bridge EP-processorer.

Åtta minneskanaler (512-bitars gränssnitt) stöder upp till 8 GB RAM, och PCIe-logik finns på chipet.