Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Xeon 2.8GHz DP & 2.0GHz MP – Del I: Tar över företaget

När Intel först släppte sin Xeon-märkta processor i maj 2001 var vi imponerade av dess prestanda, men kronan togs snabbt bort av AMD med deras Athlon MP som följde en månad senare.

Den ursprungliga Xeon erbjöd högre prestanda än sin föregångare, Pentium III Xeon, mest på grund av sin höga bandbredd FSB och minnesbuss, tyvärr led Xeon av samma nackdelar som den ursprungliga Pentium 4. Kom ihåg tillbaka till vår recension av den första Pentium 4 , prestandan hos den NetBurst-baserade CPU:n var inget att hurra över – i många fall var den inte snabbare än Pentium III. Xeon lanserades vid 1,7 GHz, snabbare än den första Pentium 4 men arkitekturen var identisk med dess motsvarighet för skrivbordet. Lyckligtvis, på grund av företagsapplikationernas natur, gjordes Xeons prestanda respektabel tack vare de tidigare nämnda bandbreddsfördelarna jämfört med Pentium III.

Athlon MP kom däremot starkt ut ur portarna; initialt erbjuder en enorm fördel, till betydligt lägre kostnad, än Intels Xeon. Fördelarna med högre IPC-exekvering, större on-die-cacher och ett punkt-till-punkt-bussprotokoll gav AMD en klar fördel gentemot Intel i system med dubbla processorer på nybörjarnivå. Men precis som fallet var i skrivbordsvärlden började Intel med tiden ta fart och gjorde Xeon oändligt mycket mer konkurrenskraftig.

Saker och ting har förändrats avsevärt sedan släppet av den ursprungliga Xeon förra året; Till att börja med levereras Xeon DP (version med dubbla processorer) nu med dubbelt så mycket L2-cache, tack vare Intels 0,13-mikrons tillverkningsprocess. Förutom en 512KB L2-cache, gav 0,13-mikrons tillverkningsprocess även Intel möjligheten att rampa klockhastigheter så höga som 2,80GHz. Xeon följer fortfarande den stationära Pentium 4 i klockhastighet, men det är främst på grund av den mer rigorösa valideringen som alla företagsklassprodukter måste genomgå. De högre klockhastigheterna och större L2-cachen samarbetade med Hyper-Threading för att minska prestandagapet mellan Xeon och Athlon MP.

Vid sidan av Xeon DP, introducerade Intel även Xeon MP – kapabel till 4-vägsdrift. Xeon MP introducerades på en mer mogen process på 0,18 mikron men innehöll upp till en 2MB on-die L3-cache utöver 256KB on-die L2-cache. De massiva on-die-cacharna fördubblade ungefär transistorantalet för Xeon och minskade därmed utbytet på CPU:erna. För att kompensera, minskade Intel drastiskt klockhastigheterna för dessa processorer – introducerade vid 1,6 GHz medan Xeon DP närmade sig 2,8 GHz.

Tidigare denna månad bytte Intel över sina Xeon MP-processorer till den nu mogna 0,13-mikron-processen, och utrustade dem med en 512KB L2-cache och en 2MB on-die L3-cache. De 108 miljoner transistorprocessorerna är nu tillgängliga i hastigheter upp till 2,0 GHz, fortfarande lägre än Xeon DP-delarna men som du definitivt är bekant med – klockhastighet är inte allt.

Idag fortsätter Intel att skruva upp värmen med nya styrkretsar och nya processorer för deras företags- och arbetsstationsmarknader. Xeon DP får äntligen en 533MHz FSB och medan E7205 (Granite Bay) erbjuder DDR med dubbla kanaler för Pentium 4s, tar Intel E7505 (Placer) till Xeon för dubbla processorer med dubbla kanaler DDR.

På grund av det stora antalet produkter som Intel introducerar och de många målmarknaderna delar vi upp vår täckning av Xeon-processorerna i tre delar. Denna första del kommer att fokusera på prestanda på företagsmarknaden, mer specifikt på databasserverapplikationer. Den andra delen kommer att publiceras efter Comdex och kommer att fokusera på webbserverns prestanda. Slutligen kommer del tre att titta på arbetsstationsprestanda för dessa processorer och plattformar.

Så låt oss utan vidare dyka direkt in i de nya processorerna…