Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Xbox One: Hårdvaruanalys och jämförelse med PlayStation 4

Det är den tiden av årtiondet igen. Dags för en ny Xbox. Det tog fyra år för Microsoft att gå från den ursprungliga Xbox till Xbox 360. Övergången från Xbox 360 till den nyligen tillkännagivna Xbox One kommer att ta ungefär 8 år, och 360 kommer inte att försvinna när som helst snart heller. Konsolverksamheten kräver långa uppgraderingscykler för att göra tidiga investeringar i hårdvara (ofta säljs med förlust) lönsamma. Den senaste omgången var mycket längre än den någonsin borde ha varit, så Xbox One kommer till en mycket välkomnande publik.

I går tog Microsoft äntligen skydden av den nya Xbox, vad man hoppas ska hålla i många år framöver. På hög nivå är det här vad vi har att göra med:

– 8-kärnig AMD Jaguar CPU
– 12 CU/768 SP AMD GCN GPU
– 8GB DDR3 systemminne
– 500 GB hårddisk
– Blu-ray-enhet
– 2,4/5,0GHz 802.11 a/b/g/n, flera radioapparater med WiFi Direct-stöd
– 4K HDMI in/ut (för kabel-TV-genomföring)
– USB 3.0
– Tillgänglig senare i år

Medan Microsoft var lätt på tekniska detaljer, tror jag att vi har tillräckligt för att få ihop en anständig analys. Låt oss komma till det.

Chassi

Xbox 360 skapades under en tid som verkar så länge sedan. Konsumentelektronik stil i vitt var på modet, vi skulle vara några år bort från aluminiumrevolutionen som uppslukar oss idag. Att titta på Xbox One säger oss mycket om hur saker och ting har förändrats.

Microsoft är inte så besatt av storlek här, åtminstone initialt. Wired rapporterar att Xbox One är större än den utgående 360, även om det inte är klart om vi pratar om den nya slimmade eller den ursprungliga designen. Hur som helst, med tanke på vad som finns under huven – att snåla med kylning och ventilation är inte bra.

Den fyrkantiga designen och det glänsande svarta chassit skriker underhållningscenter. Microsoft spelar inte för en position i ditt spelskåp, Xbox One handlar lika mycket om att konsumera media som om att spela spel.

I sin presentation fortsatte Microsoft att referera till hur världen har förändrats. Smartphones, surfplattor, till och med internetanslutning är väldigt annorlunda idag än de var när Xbox 360 lanserades 2005. Det är vad Microsoft inte nämnde som verkligen verkar ha spelat en roll i beslutsfattandet bakom One: många kritiker gjorde det inte se hopp om ytterligare en generation av avancerade spelkonsoler.

Med så mycket av dagens fokus på mobil, free att spela och vardagsspel på smartphones och surfplattor – skulle någon ens köpa en nästa generations konsol? Under stora delar av de senaste åren har jag gått runt på möten och sagt att innan konsolidering kommer stor expansion. Jag har sagt detta om ett antal marknader, men jag tror att frasen är väldigt tillämplig på spel. Casual gaming, tillkomsten av free att spela och inte ens den nuvarande mobila revolutionen kommer att göra något åt ​​efterfrågan på avancerade konsoler idag eller på kort sikt – de utökar helt enkelt marknaden för spelare. Så småningom kommer dessa typer av spel och spelplattformar att växa till en punkt där de börjar konkurrera med varandra och då kan de stora konsolspelarna ha ett problem att oroa sig för, men jag misstänker att det fortfarande är ett tag kvar. Djupet som erbjuds av stora speltitlar är fortfarande oöverträffat någon annanstans. Du kan hävda att många spel är för högt prissatta, men Halo, BioShock, Mass Effect, CoD-upplevelsen driver fortfarande en betydande del av marknaden.

Det faktum att denna debatt pågår måste dock ha påverkat Microsoft. Att bara bygga en bättre Xbox 360 skulle inte garantera framgång, och jag misstänker att det inte fanns obetydliga siffror inom företaget som ansåg att det skulle vara ett misstag att till och med göra Xbox One så mycket av en spelmaskin som den är. Det som resulterade var en subtil pivot i strategin.

Kampen om TV:n

Förra året kunde du inte kasta en sten utan att slå ett rykte om att Apple gick in i TV-branschen. Än så länge har dessa rykten inte gått någon annanstans än att peka på fortsatta investeringar i Apple TV. Gå tillbaka ännu längre och Google hade sina egna TV-ambitioner, även om de hade mycket mindre framgång. Mer nyligen kastade Intel sin hatt i ringen. Jag vet inte säkert hur saker och ting har förändrats med den nya VD:n, men så vitt jag kan säga är han en rationell man och saker och ting borde fortsätta med Intel Medias planer på en IPTV-tjänst. Allt detta är ett sätt att säga att TV helt klart är viktig och av många ses som en av nästa ekosystemstrider inom teknik.

Kombinera det faktum att TV är viktigt, med det faktum att Xbox 360 har utvecklats till en Netflix-box för många, lägg till en skvätt osäkerhet för framtiden för avancerade spelkonsoler och du slutar med formeln bakom Xbox One. Om framtiden inte ser ljus ut för avancerade spelkonsoler, kommer att förvandla Xbox till något mycket mer än det förhoppningsvis garantera dess närvaro i vardagsrummet. Åtminstone är det vad jag misstänker att Microsofts tankar gick in i Xbox One. Med det i åtanke är allt om One väldigt vettigt.