Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Xbox 360 och PS3, mina tankar

Om du inte redan har sett den, här är min bevakning av Sonys Playstation 3 tillkännagivande idag. Jag skrev historien när jag satt på Sonys presskonferens, så det var lite bråttom men jag ville lägga upp några av mina ytterligare tankar som inte kom med i den första artikeln.

Låt mig börja först med designen; för mig är Xbox 360 väldigt Apple-liknande medan PS3 mycket tydligt är en Sony-produkt. Personligen föredrar jag utseendet på Xbox 360, men PS3 ser inte alls dåligt ut i verkligheten.

Även om jag ännu inte har använt det, PS3:s handkontroll skrämmer mig. Jag ska prova mig fram den här veckan, men jag har verkligen ingen aning om var den designen kom ifrån.

Demos på PS3 var helt *fantastiska*. Jag skulle inte kalla dem “filmkvalitet” ännu, men de saker jag såg kom väldigt nära. Ord kan verkligen inte beskriva, demos såg bara fantastiska ut.

Praktiskt taget alla spel/demos på PS3 hade en viss grad av aliasing, några var oacceptabelt dåliga för en konsol med denna typ av kraft. Missförstå mig inte, ungefär 95 % av spelen såg bra ut, men de som hade alias såg bra ut… med jaggies. Jag pratar inte PS2-nivå av aliasing, utan alldeles för mycket aliasing för denna nivå av hårdvara.

Utan tvekan är ATI och NVIDIA på väldigt olika vägar med dessa två konsoler. ATI gick med en strikt enhetlig minnesarkitektur medan NVIDIA använde en kombination av lokalt grafikminne och GPU-adresserbart systemminne. ATI stöder sin enhetliga shader-arkitektur, medan NVIDIA inte verkar ha anammat det på hårdvarusidan. Jag kommer att veta mer om ATI:s GPU senare i veckan, så håll utkik.

Funktionen med dubbla HD-utgångar på PS3 är mycket intressant; Jag är inte säker på hur många som kommer att dra nytta av läget 32:9. Jag undrar om den här funktionen sattes in för att stödja att skicka olika innehåll till separata TV-apparater (t.ex. streama video till en skärm medan du spelar på en annan). Återigen, jag är inte säker på hur många människor som har så många HDTV-apparater i närheten av varandra.

Sony vill helt klart att PS3 ska vara mycket mer av en enhet i mediacenterstil. Demos handlade inte bara om spel, de handlade om att avkoda HD-strömmar, navigera genom video- och bildinnehåll, de handlade om hela bilden. Med inbyggd blu-ray tror jag att PS3 kommer att ha en enorm fördel gentemot Xbox 360 eftersom den ska kunna fungera som en HD-DVD-videospelare såväl som en spelkonsol.

1080p-utgången på PS3 är inte så stor grej för mig. Med tanke på att i princip hela den installerade basen av HDTV just nu bara stöder 1080i, tvivlar jag allvarligt på att vi kommer att se en push till 1080p bara så snabbt. Som sagt, jag tvivlar inte på att det kommer att finnas en uppenbar skillnad mellan 1080p och 720p-spel. Med tanke på att det i huvudsak är en upplösningsändring ser jag ingen anledning för alla utvecklare att erbjuda både 1080p och 720p alternativ i PS3-spel om det inte finns begränsningar för bildhastighet. Jag märkte att vissa demos spelade mycket smidigare än andra, men jag tycker att det är alldeles för tidigt att göra några krav på prestanda ett helt år innan konsolens release.

Jag skulle säga att Sony har den kraftfullare processorn på pappret, men jag är nyfiken på att se hur mycket av det som utnyttjas i den verkliga världen. Svårighet att programmera åt sidan, faktum är att konsolutveckling hus är mycket av att skriva en gång, kompilera många tankesätt. Med tanke på likheten mellan Xbox 360:s kärnor och PS3:s PPE är jag rädd att utbudet av SPE:er kan förbli relativt outnyttjat på PS3.

Redan från början kände jag att Sony omöjligt kunde ta ut cellen till marknaden i PS3 som ett 90nm-chip. Att inaktivera en SPE är ett särskilt intressant drag, men ett som är mycket vettigt. Och förlusten av en enda SPE är inte en stor sak eftersom jag inte förutser att PS3 verkligen är bunden av antalet trådar som dess SPE-array kan köra.

På det hela taget ser PS3 ut att vara det mer kompletta paketet. Hårdvaran är lite mer komplett än Xbox 360, men samtidigt med tanke på att den inte kommer att lanseras förrän 6+ månader efter 360-lanseringarna är jag inte alltför förvånad. Sony spelade inte riktigt upp en konkurrent till Xbox Live, även om det är mycket tydligt att PS3 kommer att vara en nätaktiverad box. Jag har en känsla av att Microsoft kan komma med ett mycket mer komplett onlinespelpaket, medan Sony kommer med en kraftfullare, mer komplett konsol.

Sonys styrka med PS2 har alltid varit dess spelbibliotek, vilket jag tror kommer att fortsätta att vara en styrka med PS3 (särskilt med full bakåtkompatibilitet ända tillbaka till PS1). Det är bara det att Microsoft den här gången verkar ha ett mycket starkare spelbibliotek än med den ursprungliga Xbox – och det är den avgörande skillnaden som kommer att göra 360 och PS3 till värdiga konkurrenter.

Jag kommer att rapportera från programmet hela veckan, men nu är det dags att njuta av 24 hela 3 timmar senare än vad jag normalt skulle göra – hur gör ni västkustfolk? 🙂

Ta hand om dig.