Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Windows vs Linux vs macOS: The Current Desktop OS Landscape

  • En enkel fråga med ett inte så enkelt svar: vilket är det bästa operativsystemet för datoranvändning, Windows, Linux eller macOS?
  • Detta är bara en jämförelse som tar hänsyn till några typiska användningsfall för normal användning.
  • Läs detta som en subjektiv syn på saken, inte en definitiv guide till vad du ska välja. Allt beror på dina behov i alla fall.
skrivbordsoperativsystem

Med lanseringen av Windows 11 tänkte jag göra en kort jämförelse av de tre huvudsakliga operativsystemen för skrivbordet som används just nu: Windows, Linux och macOS. Jag ska försöka ta itu med hur jag ser dem, var de är och vart de är på väg.

Från början vill jag göra det klart: Jag är Windows-användare sedan Windows 3.11 och jag har använt alla versioner däremellan (även Vista och Windows 8!). Jag har betydligt mindre erfarenhet av Linux och ännu mindre med mac OS. Jag tror att det är viktigt att nämna detta tidigt.

Jag försöker inte övertyga dig om att byta till Windows. Det kan tyckas så, men det är jag inte, tro mig. Detta är inte en ode till Microsoft. Jag godkänner inte riktigt vissa av de saker som företaget går igenom ibland, men det är också sant om Apple.

Vill du se om du är en Mac- eller Windows-person? Prova vår “beslutskalkylator” för Mac eller PC.

Linux har inget stort företag bakom sig, men jag kan säga att jag inte tror att Linus Torvalds vision om sitt operativsystem är i linje med vad konsumenterna förväntar sig av ett operativsystem.

Tills Linux gör vad kunderna vill ha, inte vad Linus vill, kommer det att förbli ett nisch-operativsystem för datoranvändning. Och du kan citera mig om det!

Bästa användningsfall

Välj Windows om du arbetar, eller spelar, eller vill ha kompatibilitet och flexibilitet. Du kan göra i stort sett vad som helst med Windows, på vilken typ av enhet som helst. Stabilitetsproblem är sedan länge borta för de flesta.

Välj Linux om du är en utvecklare eller om du vill lära dig detaljerna i hårdvara och operativsystem. Linux är bra för att lära sig dessa saker.

Välj macOS om du äger en Mac gillar du Apples ekosystem och vill ha tät integration med Apple-enheter. Mac OS är det bästa valet för en bärbar eller stationär Apple-dator också eftersom Apple såg till att installation och användning av Windows är en skitupplevelse.

Vilket är bäst för datoranvändning: Den (långa) domen

Som du kanske har gissat tänker jag inte ge dig någon slutsats. Vart och ett av de tre operativsystemen har sina för- och nackdelar. Var och en av er måste analysera personlig fördom, preferenser och arbetsflöden och besluta utifrån dem. Vi bör inte försumma integriteten heller. Det börjar bli ett stort problem, och jag är säker på att vi inte har hört det sista angående både Microsofts och Apples operativsystem.

För mig är Windows det bästa alternativet, helt enkelt. Och jag gillar inte Apple, det gör jag verkligen inte.

Linux har gjort betydande steg mot att vara vänligare mot människor som inte är tekniskt kunniga, men det är långt ifrån ett riktigt skrivbordsoperativsystem. Det är vad jag ärligt talat tror. Jag har använt Linux flitigt i ett par månader, men det var mer som en övning i frustration. Ubuntu var inte tillräckligt stabil och Debian var för funktionslös för min smak. Och kom inte igång med spel.

Men det var inte det värsta. Det var det faktum att jag inte kunde köra de appar jag behöver för jobbet. Jag kan inte köra dem eftersom de inte finns för Linux. Jag pratar mest om Adobe-sviten, men det saknas också andra appar, som den inbyggda Google Drive-appen. Och nej, att köra Wine är inte svaret.

ubuntu desktop första inloggningubuntu desktop första inloggning

Det finns säkert alternativ och lösningar, men de fungerar inte ordentligt, även om folk fortsätter att insistera på att Gimp är en kapabel ersättning för Photoshop. Kanske för den första versionen av Photoshop. Plus Adobe är mer än bara Photoshop.

Allt detta besvär fick mig att avstå från Linux som mitt huvudsakliga operativsystem. Det är helt enkelt inte praktiskt att använda. Nu när Windows inkluderar WSL (Windows Subsystem for Linux) är det ännu mindre tilltalande för dem som kan behöva Linux för arbetet och mjukvaruutvecklare.

Microsoft går mot en plats där allt du vill göra kan du göra på Windows. Support för Android Apps är bara ett annat exempel.

Förutom att ta med allt under Windows har Microsoft en långsiktig strategi att driva sina appar och tjänster på alla tillgängliga plattformar. Jag skulle inte bli förvånad om vi någon gång kommer att se en Microsoft Office-version för Linux. Inte imorgon, men någon gång.

Windows 11 gränssnittWindows 11 gränssnitt

Äpple å andra sidan rör sig ännu mer in i den muromgärdade trädgårdsriktningen. De är ökända för att desperat hindra människor från att göra vad de vill med sina enheter. På grund av Apple är det omöjligt att reparera det mesta av elektronik idag. Det var de som startade trenden med limning och lödning av komponenter, och andra följde snart efter. Det är därför människor kämpar för rätten att reparera just nu.

De flesta av Apples förklaringar om varför de gjorde något till förmån för konsumenten är klara och enkla BS. Tänk på ditt eget intresse, men låtsas åtminstone inte vara min vän.

Jag kan se varför folk gillar och använder Apple-enheter, men det är inte för mig. Jag har försäkrat att jag aldrig ska köpa en Apple-enhet igen. Jag hade de första 4 eller 5 iPad-modellerna och det räcker. Jag har dock aldrig ägt en Mac, och M1 MacBook Air är en fantastisk bärbar dator för pengarna om du är OK med Apples metoder och macOS.

Jag är inte.

apple enheterapple enheter

Det är därför jag är kvar med Windows och Microsoft. Det är det bästa valet för vad jag vill ha, men långt ifrån vad jag skulle vilja. Det är fortfarande väldigt påträngande eftersom jag misstänker att Microsoft försöker bli nästa Google (aka noll sekretess), men försöker lite hårdare att dölja det, förmodligen för att de inte vill uppfattas som någon form av Facebook.

Det är säkert oroande, men det finns sätt att få Windows att respektera dig lite mer. Dessutom kan EU just ha tvingat Microsoft att bygga bästa möjliga Windows.

Jag antar att det är den värld vi lever i, men vi behöver inte ge upp.

Slutanmärkning: Om du tycker att jag är lite orättvis mot Apple har du förmodligen rätt. Det är därför jag bjuder in dig till ett samtal. Jag vill höra vad du har att säga, så gör det i kommentarerna.