Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Windows Vista är dött; Ska du byta till Apple?

Windows Vista är dött; Ska du byta till Apple?

Windows Vista är död

Förra veckan släppte Microsoft de slutliga säkerhetsuppdateringarna för sitt operativsystem Windows Vista (OS) för stationära och bärbara datorer.

Microsoft sade i ett uttalande att dess operativsystem Vista (OS) inte längre kommer att få “nya säkerhetsuppdateringar, hot-fixar utan säkerhet, gratis eller betalda supportalternativ eller tekniska innehållsuppdateringar online från Microsoft.”

Farorna med att använda ett operativsystem som inte stöds

Hacker hävdar auktoritetBristen på framtida säkerhetsuppdateringar för Windows Vista innebär att varje nyupptäckt säkerhetsproblem som påverkar Vista kommer att vara en ständig nolldag, vilket gör operativsystemet betydligt lättare för angripare att utnyttja.

Beroende på sårbarheten kan det göra det lättare för en angripare att spionera på användare och stjäla deras data eller identitet, installera ransomware för att låsa dem från att komma åt sina egna filer eller fjärrstyra datorn och göra den till en del av ett botnet som kan skicka skräppost eller attackera servrar eller internetinfrastruktur. När ett system har kapats av en angripare är möjligheterna obegränsade.

Uppgradera utmaningar: Köp Windows 10 eller ny dator?

Microsoft vill naturligtvis att du antingen köper en uppgradering till Windows 10 eller köper en ny dator med Windows 10 förinstallerat.

För många användare som fortfarande använder Windows Vista är inget av dessa alternativ väldigt tilltalande.

Eftersom du inte kan hoppa direkt från Windows Vista till Windows 10, måste användare som helt enkelt vill uppgradera sitt operativsystem behöva säkerhetskopiera alla sina filer och program manuellt och formatera om hårddisken först och sedan köpa och installera Windows 10 från grunden och installera om alla deras filer och programvara.

Alternativt, för att undvika att behöva radera och installera om allt från grunden, kan användare köpa och installera både en Windows 7-uppgradering och en Windows 10-uppgradering. (Windows Vista kan uppgraderas till Windows 7 och Windows 7 kan uppgraderas direkt till Windows 10.)

Den genomsnittliga användaren har förmodligen inte tid, tålamod eller expertis för att försöka någon av dessa uppgraderingsvägar.

För vissa användare är de monetära kostnaderna för uppgradering också ett problem. Vissa kanske inte vill betala hela $ 120 till $ 200 för Windows 10 (priserna är i US-dollar).

Användare som saknar tid eller teknisk skicklighet för att uppgradera Windows på egen hand kan sitta fast och betala för inte bara Windows 10 själv utan också arbetskraftskostnaderna för att ha en datorbutik eller lokal tekniker gör uppgraderingen för dem (och sedan finns det också potentiell oro för tekniker som gör något oansvarigt eller oetiskt med användarens personuppgifter).

De med en särskilt gammal dator kan också behöva köpa en RAM-uppgradering eller en hårddisk med högre kapacitet innan de uppgraderas till Windows 10.

Om man är villig att spendera så mycket pengar och göra så mycket besvär ändå, kan man lika gärna överväga att köpa en helt ny dator.

(Som en sidoanteckning är Apples större macOS-uppgraderingar gratis, från och med lanseringen av OS X Mavericks 2013. Naturligtvis kommer du inte att kunna uppgradera en 10-årig Mac till det senaste operativsystemet som du kan gör med vissa Windows-datorer, så det är visserligen lite av en jämförelse mellan äpplen och apelsiner.)

Vista-användare har andra alternativ

Eftersom människor som fortfarande använder Windows Vista kommer att behöva betala ut pengar på ett eller annat sätt, kan PC-användare rimligen överväga ett annat alternativ: att köpa en Mac eller en iPad för första gången.

Windows Vista-användare byter till Apple

Nu kan det vara en bra tid för Windows Vista-användare att byta till Apple.

Beroende på vad man använder sin dator för kan Windows Vista-omkopplare gärna få en Mac mini att använda med sin dators gamla bildskärm. Apples Mac mini är ett bra alternativ för människor som byter från en Windows-dator, från $ 500 (eller $ 480 för utbildningskunder).

Begagnade Mac-minis kan ofta hittas på eBay för 300 $ eller mindre (exempelvis sök; markera rutan “Visa endast sålda listor” för att se senaste försäljningspriser). Om du köper en begagnad Mac från en tredje part, se till att antingen formatera hårddisken eller söka efter skadlig programvara med Intego VirusBarrier innan du använder den.

iPad MiniFör Windows-växlare som är vana vid att använda Vista på en bärbar dator eller surfplatta är iPad ett annat billigt Apple-alternativ; 9,7-tums iPad börjar på $ 330 (eller $ 310 för utbildningskunder), och när denna artikel skrivs säljer Apple till och med renoverade iPad-minis (med en 7,9-tums skärm) i intervallet $ 210–230. Dessa priser är verkligen konkurrenskraftiga med även de billigaste Windows-datorerna och surfplattorna.

Vad händer om jag har Windows Vista på min Mac?

Slutet på säkerhetsuppdateringar för Windows Vista innebär också att det inte längre är säkert att använda Vista på en Mac, varken i en virtuell maskin (t.ex. VirtualBox, VMware Fusion eller Parallels Desktop) eller ställs in via Boot Camp. Om din Mac har Vista installerad, vill du troligtvis uppgradera din Macs kopia av Windows till en nyare version.

Vad händer om jag fortfarande använder Windows XP?

Om du fortfarande använder Windows XP bör du tänka på att Microsoft inte har släppt säkerhetsuppdateringar för det ständigt populära konsumentoperativsystemet sedan för tre år sedan. Överraskande håller Windows XP fortfarande på 8% av den Windows-aktiva installerade basen, för närvarande tio gånger så populär som Vista.

Nu är det verkligen en bra tid att byta till Apple. Så … hur är det?

Har du något att säga om den här historien? Dela dina kommentarer nedan!

Om Joshua Long

Joshua Long (@theJoshMeister), Integos Chief Security Analyst, är en känd säkerhetsforskare, författare och talare. Josh har en magisterexamen i IT-koncentration inom Internetsäkerhet och har gått doktorsexamen i informationssäkerhet. Apple har offentligt erkänt Josh för att ha upptäckt en sårbarhet för Apple ID-autentisering. Josh har genomfört cybersäkerhetsforskning i mer än 20 år, som ofta har presenterats av stora nyhetsbutiker världen över. Leta efter fler av Joshs artiklar på security.thejoshmeister.com och följ honom på Twitter. Visa alla inlägg av Joshua Long → Det här inlägget publicerades i Apple, Software & Apps och taggade Mac, Vista, Windows. Bokmärk permalänken.