Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Windows Phone 7: AnandTech-guiden

Rekapitulering

Microsoft MIX 2010 har närmat sig sitt slut, och med det kommer vår avslutande sammanfattning av allt som finns att diskutera om Windows Phone 7-serien (hädanefter WP7S).

Låt oss börja från början – WP7S gör bort helt med allt Windows Mobile. Det betyder att Windows Mobile-applikationer inte kommer att köras på WP7S, hårdvara som kör Windows Mobile kommer inte att köra WP7S (inklusive HTC:s HD2), och Windows Mobile utvecklas inte längre aktivt. Befintlig hårdvara kommer att få stöd för företagskunder, och utvecklarverktygen kommer att finnas kvar, men de kommer inte att aktivt utvecklas. Betrakta Windows Mobile officiellt förvisad från Microsofts kungarike, och du får perspektivet. För att ge dig ett exempel på hur bannlyst Windows Mobile är, det fanns praktiskt taget ingen diskussion om portering av applikationer från Windows Mobile till WP7S – det här är en helt annan plattform. Microsoft vill att utvecklare ska glömma Windows Mobile och omedelbart börja tänka WP7S. Känslan av brådska beror på att Windows Phone 7-serien kommer att skickas före årets slut (“Holiday 2010”).

Microsoft har kastat ut det Windows CE-härledda, åldrande användargränssnittet för Windows Mobile. I stället har det skapat en typografiskt driven “användarupplevelse” som tar tagna nickningar från Windows Media Center, Xbox Dashboard, Zune HD-gränssnitt och urban skyltning. Den kallar den här stilen “metro”.

Metro – “Det handlar om innehåll och typografi”

Istället för fristående programikoner använder WP7S “plattor”. I praktiken är dessa nästan samma sak, förutom att utvecklare både kan ändra ikonen och dominerande text för att meddela användaren på ett ögonkast om statusändringar eller uppdateringar. Plattor ska vara animerade och dynamiska. Brickor startar sedan i sessioner och sidor. Användargränssnittet blöder från sidorna – Microsoft vill att folk ska navigera från höger till vänster över en sida och reta användaren med element från angränsande sektioner. Brickor arrangeras om på startsidan ungefär på samma sätt som de är på iPhone OS – genom att trycka och hålla ned svävar en bricka, varifrån du antingen kan ta bort plattan (genom att klicka på ett krossat hjärta) eller dra och ordna om.

Kakel har känslor också…

Alternativt kan du också starta applikationer från en omfattande listvy.

Användargränssnittet kan anpassas löst, men just nu kokar det ner till fyra olika “accent”-färger – som är brickorna och UI-markeringsfärgerna – och “ljus” eller “mörk” för en antingen svart text på vit eller vit text på svart upplevelse. En del av denna anpassning är att utnyttja de batteribesparande egenskaperna hos AMOLED-skärmar som förbrukar mycket mindre ström med vit text på en svart bakgrund.

Nästa är vad Microsoft kallar “hubbar”. Dessa är vanligtvis dubbel breda brickor och fungerar som en sorts applikation för att organisera dina applikationer. Till exempel, istället för att ha många fristående applikationer som redigerar eller modifierar foton spridda över hela startprogrammet, kan du valfritt också starta dem genom fotonavet precis bredvid där du visar bilder. Ett annat exempel skulle vara hur appar som Last.fm själva kan startas från musik- och videohubben, bredvid din Zune-samling och spelhistorik. Hittills finns det nav för människor, bilder, kontor, musik + video (Zune), marknadsplats och spel.

Notera “appar” till höger. Microsoft är hipp.

Vad var och en av naven gör är ganska självförklarande. People är där du hittar alla dina utbyteskontakter och lokala kontakter, Pictures är för album och bildspel, Office innehåller Excel-, Word- och OneNote-dokument, och Music + Video paketerar Zune-musik och -videor tillsammans med andra media på WP7S. Marketplace är WP7S’ ta på en applikationsbutik, och Games har tät integration med Microsofts molntjänster, inklusive Xbox LIVE. Mer om det senare.