Windows Defender realtidsskydd: varför det är viktigt

0 Shares

Det är viktigt att alltid skydda utrustningen

Vi kan säga så säkerhet är inte bara att göra en skanning efter virus då och då. Det installerar inte ett antivirusprogram och när vi kommer ihåg, skanna det för att se om det finns någon sorts skadlig programvara och eliminera den. Det är mycket mer än så här.

Windows Defender realtidsskydd

För att skydda vår utrustning på rätt sätt är konstant säkerhet avgörande. Vi måste alltid bevara data, se till att när du bläddrar en skadlig fil inte laddas ner och, i händelse av ett problem, upptäcka det just nu. För detta är det nödvändigt att ha en antivirus som fungerar i realtid.

Tänk på att många typer av skadlig programvara kan agera i skuggorna. Till exempel kan logiska bombattacker till och med ställas in att köras efter ett tag. Det betyder att vi kan ha skadlig programvara på vår dator utan att vi vet om det och, när det är dags, köra.

Om vi ​​har ett aktivt skydd, ett bra antivirus som ständigt analyserar nedladdade filer, besökta sidor, innehållet som vi installerar… Vi kan förbättra säkerheten. Det kommer att vara något som vi måste tillämpa i våra system.

Windows Defender realtidsskydd

Utan tvekan, Windows Defender är ett grundläggande antivirus för användare av Microsofts operativsystem. Det kommer integrerat, det är det free och den har också många intressanta funktioner. En av dem är realtidsskydd. Detta är något som, som vi har nämnt, är mycket användbart för att undvika problem som kan utsätta vår utrustning för risker.

Till aktivera realtidsskydd, du måste helt enkelt följa en rad steg som vi ska förklara. På så sätt ser vi till att antivirusprogrammet fyller sin funktion perfekt och att vårt system kommer att skyddas. Ytterligare ett sätt att undvika prestationspåverkande problem.

Vi måste gå till Start. Väl där går vi till Windows Security och vi ger Antivirus och Threat Protection, vilket är det andra alternativet som vi kommer att se i menyn till vänster.

Virusskydd och amenazas

Där måste vi ge till Hantera konfigurationen . Vi kommer att se det under avsnittet Antivirusinställningar och skydd mot hot.

I det här avsnittet kommer vi att se olika alternativ, som vi kan se på bilden. En av dem är realtidsskydd, som är det första som dyker upp. Detta skydd är ansvarigt för att söka efter skadlig programvara och förhindra att den installeras eller körs på vår dator.

Skydd och äkta tid för Windows Defender

Det är viktigt att vi har det här alternativet aktiverat. Annars skulle vi inte vara helt skyddade och skadlig programvara kan smyga in. Dess funktion är att avbryta en process så snart den hittar något skadligt som kan påverka oss.

Som vi kan se är det också möjligt att aktivera molnbaserat skydd, manipuleringsskydd eller automatisk provinlämning.

Antiviruset räcker inte för att skyddas

Vi har sett hur man aktiverar Windows Defender realtidsskydd. En enkel och snabb process och som vi alltid borde ha aktiverat, om inte något problem har uppstått. Men det bör noteras att bara ha en bra antivirus installerat är inte tillräckligt. Det är viktigt att vidta andra typer av åtgärder.

Ett exempel som vi kan nämna är behovet av att alltid ha alla uppdateringar installerade . I många fall dyker det upp sårbarheter som kan utnyttjas av hackare och därmed starta deras attacker. Vi kan korrigera dessa buggar genom patchar och uppdateringar.

Men utan tvekan något som inte kan saknas är sunt förnuft. De flesta attacker kräver någon form av interaktion från offret. Något fel, ladda ner en fil, öppna ett e-postmeddelande … Därför är det något som vi måste ha i åtanke hela tiden.

Vi kommer också att visa några attacker för vilka antivirus inte räcker. Hot som den inte kommer att kunna skydda oss mot eller åtminstone inte i många fall.

Nätfiskeattacker

Något mycket närvarande i cyberattacker är Nätfiske . Cyberkriminella använder den här metoden för att stjäla inloggningsuppgifter och lösenord. Det går i grunden ut på att skicka ett meddelande, vilket vanligtvis sker via sms eller e-post, för att offret ska klicka och logga in.

Dessa data kommer att skickas till en server som kontrolleras av angriparna. Detta är ett av sätten de måste stjäla nycklar och äventyra vår integritet. I det här fallet kunde ett antivirus, även om vi har realtidsskydd aktiverat i Windows Defender, inte skydda oss.

Skadliga länkar på webbsidor

Inte heller kunde de skydda oss från falska länkar och skadliga sidor som vi kommer åt. I likhet med nätfiske kan de introducera länkar som leder oss till farligt innehåll, till exempel formulär där de kan samla in vår data.

I det här fallet kommer sunt förnuft att vara avgörande. Vi måste alltid observera mycket väl vilken typ av sida vi går in på och vilken information vi ska ge. Annars kan vår integritet äventyras.

Sårbarheter som kan utnyttjas

Utan tvekan , sårbarheter , säkerhetsbrister, är mycket närvarande. Cyberkriminella kan attackera dessa fel för att uppnå sitt mål. De kan smyga in en bakdörr för att komma åt systemet, förhindra att datorn fungerar som den ska, stjäla information… För att undvika detta finns det inget bättre sätt än att alltid ha alla patchar installerade, utöver att ha ett antivirusprogram.

Anslutningar i osäkra nätverk

Ett antivirus kommer inte heller att kunna skydda oss när vi ansluter till en offentligt Wi-Fi-nätverk och det är osäkert. Detta kan leda till att vi kommer åt en okrypterad sida och en inkräktare kan stjäla informationen. Detta är vad som kallas en Man-in-the-Middle-attack. En mycket vanlig metod för att äventyra integriteten är just att dra fördel av osäkra Wi-Fi-nätverk.

För allt detta räcker inte ett antivirusprogram för att vara helt skyddat i nätverket. Det är dock en grundläggande del som vi inte kan ignorera. Du måste alltid ha säkerhetsprogramvara, oavsett vilka åtgärder vi vidtar.

0 Shares