Windows 11: TPM 2.0, säker start och andra minimikrav

0 Shares

De flesta problem med att installera eller uppdatera Windows beror på det stora antalet äldre datorer på marknaden. Hårdvaran förändras i full fart, och det som idag är den modernaste och mest avancerade processorn kan om 5 år ha blivit föråldrad och inte uppfylla säkerhetsstandarder. Utan att räkna de möjliga fel som kan uppstå, och frånvaron av vissa dedikerade chips som är nödvändiga för att förebygga fel.

De datorer som ger mest problem vid installation av de nya versionerna av Windows 10 är de som redan har mycket lågprisdatorer (ultra billiga kinesiska växlar) och de som har lite RAM-minne, eller mycket gamla och ostödda ljud- eller nätverkskort .

Microsoft vill avsluta dessa problem för Windows 11 . Och det enda sättet att göra det är att ställa mycket högre minimikrav för att installera och använda detta nya operativsystem.

Windows 11 - Escritorio con inicio

Trusted Platform Module och Secure Boot, de två mest kontroversiella kraven

Sedan januari i år kräver alla Windows Server-produkter hårdvaran TPM 2.0 . Trusted Platform Module är en teknik som ingår i alla moderna processorer, från 2016 och framåt, nödvändig för att kryptografifunktioner ska fungera korrekt. CPU:er inkluderar ett TPM-chip som används för att generera, lagra och begränsa användningen av kryptografi. Tack vare detta chip förbrukar inte datakrypterings- och dekrypteringsfunktionerna resurser på datorn.

Det är inte känt om Microsoft vill använda detta krav för att begränsa användningen av Windows 11 till mer eller mindre gamla datorer, eller om det beror på att detta nya operativsystem kommer med BitLocker aktiverat som standard som en extra säkerhetsåtgärd. Vad som är säkert är att om vår CPU inte har den här komponenten kommer vi inte att kunna installera den. Du kan snabbt kontrollera om din dator stöder det genom att skriva “tpm.msc” i Windows sökmotor och öppna verktyget.

Ett annat krav för att kunna installera detta OS är att vår PC har UEFI och Secure Boot aktiverade . Säker start är ytterligare ett lager av firmware-skydd mot användning av oönskad programvara på PC:n, och finns på mer eller mindre moderna moderkort.

Andra möjliga Windows 11-krav

Utöver de två tidigare kraven har Microsoft även för avsikt att höja de övriga minimikraven som krävs för att kunna använda sitt operativsystem. Bland annat har Microsoft för avsikt att blockera installationen av Windows 11 för användare som har mindre än 64 GB av free hårddiskutrymme . Det betyder inte att systemet kommer att uppta det utrymmet, utan snarare att det syftar till att eliminera de många problem som uppstår vid uppdatering på grund av utrymmesbrist.

Microsoft har också för avsikt att utöka det minsta RAM-minnet för att kunna installera det nya operativsystemet. Även om det finns användare som har lyckats installera Windows 11 med 512 MB RAM i virtuella maskiner, kommer Microsoft att be oss att ha minst 4 GB RAM .

Förhoppningsvis kommer dessa inte-utan-kontrovers kravändringar att fixa många av buggarna i Windows 10.

0 Shares