Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

WiiM Pro Music Streamer recension: högupplöst ljud i flera rum till ett billigt pris

De bästa trådlösa högtalarna erbjuder otroliga nivåer av mångsidighet, så att du kan streama musik till antingen en eller flera högtalare i hemmet med hjälp av sofistikerade kontrollappar. Modeller som Sonos One, eller den kommande Spatial Audio-aktiverade Sonos Era 300, kommer att tänka på, men det finns många andra som erbjuder liknande funktionalitet från märken som Apple, Naim Audio och KEF.

Men vad händer om du har en mer traditionell hi-fi-uppställning bestående av en integrerad förstärkare eller mottagare och passiva högtalare som inte är utrustade för streaming? Det finns massor av streamerkomponenter (vanligtvis kallade nätverksmusikspelare) från hi-fi-märken som du kan lägga till ditt system, men många av dem är dyra, med $449 Sonos Port och $599 Bluesound Node som representerar två av de billigare alternativen.

För $149 / £149 / runt AU$225 är den nya WiiM Pro Music Streamer ett betydligt billigare val, och det är också ett som inte snålar med de höga funktionerna du hittar på mycket dyrare nätverksmusikspelare.

Med stöd för upp till 24-bitars/192 kHz streaming är WiiM Pro redo att leverera högupplöst ljud från de bästa musikströmningsapparna som Tidal, Amazon Music Unlimited och Qobuz. Du kan också konfigurera dess kontrollapp för att strömma från Spotify, Deezer och Pandora, tillsammans med internetradioappar som TuneIn.

WiiM Pros app låter dig strömma musik antingen samtidigt eller individuellt till flera WiiM Pros, vilket ger ett billigt Sonos-alternativ för dem som har befintliga ljudsystem installerade i olika rum i hela hemmet. Den kan också användas för att gruppera Nest-, Echo- och Apple HomePod-högtalare för streaming. Röststyrningsalternativ inkluderar Alexa och Hey Google, som båda kan aktiveras i appen.

AirPlay 2, Chromecast inbyggd, Alexa Casting, Spotify Connect och Tidal Connect stöds också av WiiM Pro, vilket ger dig massor av ytterligare streamingalternativ. Apple Music-prenumeranter bör dock notera att Apple Music inte stöds från WiiM Pros kontrollapp. För att lyssna med den tjänsten måste du använda AirPlay 2 för att strömma låtar från din iPhone eller iPad, och det betyder inget högupplöst ljud eftersom musik som strömmas via AirPlay 2 från en iOS-enhet till WiiM Pro maxar med förlustfria 16 -bit/44,1kHz kvalitet.

Med 5,5 x 1,6 x 5,5 tum (B x H x D) är WiiM Pro något större än en Apple TV 4K och har samma puckliknande design. WiiM Pro:s plastfodral har inte mycket tyngd, och det är inte heller mycket att titta på, så du kommer troligen att vilja förvara den någonstans vid sidan av din integrerade förstärkare eller mottagare där den säkert och tyst kan göra sitt jobb.

Utgångsanslutningar inkluderar analog stereo och koaxial och optisk digital, och det finns även analog stereo och koaxial och optisk digital ingångar för att dirigera externa källor genom WiiM Pro. Det finns en Ethernet-port för en trådbunden nätverksanslutning och en triggerutgång som kan användas för att automatiskt slå på en ansluten förstärkare. Analog stereo och optiska digitalkablar ingår, tillsammans med en USB-C-adapter och kabel för ström.

En grundläggande uppsättning beröringskänsliga kontroller finns på WiiM Pros frontpanel för att justera volymen, byta ingångar och spela upp/pausa spår. En traditionell hårdvarufjärrkontroll är ett extra alternativ för $20, men i de flesta fall kommer du helt enkelt att använda WiiM-appen eller de av vilken musikapp du än använder för streaming för att utföra grundläggande kontrollfunktioner.

WiiM-kontrollappen är väldigt intuitiv och lätt att använda. När du har länkat WiiM Pro-streamern till ditt hems Wi-Fi genom att ange ditt nätverkslösenord, loggar du in på alla appar du planerar att streama från och bläddrar sedan i dina album, spellistor och spår på samma sätt som du skulle göra i appens eget gränssnitt. Jag var glad över att se att min Tidal-albumsamling presenterades kronologiskt efter det datum som lagts till – ett alternativ som inte alltid är tillgängligt i streamerkontrollappar – även om sortering i alfabetisk, artist- och releasedatum också var möjlig.

Jag lyssnade med WiiM Pro genom att strömma från Tidal och mest använda dess analoga stereoutgång, men också prova den koaxiala digitala utgången för att jämföra dess inbyggda DAC med min integrerade förstärkares egen DAC.

WiiM Pros ljudkvalitet var imponerande för en streamer/DAC för $149. Lyssnar på jazzmusikern Julian Lages spår Biflod, hans elgitarr hade en ren, övertygande ton och basgitarren hade en fyllig kvalitet. Trummor lät också rent och skarpt, och WiiM Pro presenterade en superbred stereobild.

Spelar James Elkington och Nathan Salsburgs county instrumental cover av Rulla runt fontänen av The Smiths nästa, båda akustiska gitarrerna hade bra definition och en känsla av luft runt sig. Och när jag streamade nästa gång Rivers of Mercy av Tears for Fears, ett spår med en mycket tätare produktion än de två föregående, både sång- och instrumentala lager i mixen var tydligt återgivna, och WiiM Pro spårade lätt dynamiska svällningar under refrängen.

När jag gick över från att använda WiiM Pro-streamerns analoga till dess koaxiala digitala utgång – något som enkelt kan göras i appen – för att göra jämförelser med ljudkvaliteten med min integrerade förstärkares DAC, kände jag att WiiM Pro definitivt släpade efter något när jag det kom till detaljupplösning och dynamisk punch. Men skillnaden var inte så stor att jag blev besviken när jag bytte tillbaka till streamerns analoga utgång, och jag är ganska säker på att de flesta lyssnare skulle känna likadant.

I slutändan är värdekategorin där WiiM Pro vinner den största vinsten – du måste bokstavligen spendera hundratals mer för att få en streamer som gör lika mycket. Och även om den enkla, opretentiösa designen inte kommer att tjäna den några ooh och ahhs, låter den väldigt bra, fungerar tillförlitligt och är utrustad för att klara nästan alla musikstreaminguppgifter du skulle begära av den.

Dagens bästa WiiM Pro Music Streamer-erbjudanden

WiiM Pro Music Streamer recension: Pris & släppdatum

  • $149 / £149 / runt AU$225
  • Först tillgänglig: oktober 2022

WiiM Pro Music Streamer är tillgänglig nu för $149. De flesta musikstreamers av audiofilklass som erbjuder denna mångsidighet kostar långt över vad du betalar för WiiM Pro, vilket gör att den i stort sett ligger i sin egen liga när det kommer till prissättning. Steg-up-modeller skulle vara Bluesound Node ($599) och Sonos Port ($449), som båda också stöder en rad protokoll och erbjuder multiroom-strömning med en kontrollapp.

Du kanske fortfarande kan hitta Googles Chromecast Audio online för nästan halva WiiM Pros pris, men den modellen har mycket begränsad anslutning och stöder bara Chromecast för streaming.

WiiM Pro Music Streamer recension: Specifikationer

Svep för att rulla horisontellt

Streamingprotokoll Wi-Fi, AirPlay 2, Chromecast inbyggd, Alexa Casting, Spotify Connect, Tidal Connect, Bluetooth
Inbyggt appstöd Tidal, Amazon Music Unlimited, Qobuz, Spotify, Deezer, Pandora, TuneIn
Kapabel för flera rum Ja
Högupplöst ljud upp till 24-bitar/192kHz
Anslutningar Analog stereo, koaxial och optiska digitala utgångar; analog stereo, koaxial och optiska digitala ingångar; Ethernet, IR-trigger, USB-C (ström)
Fjärrkontroll Finns som extra tillval
Mått 5,5 x 1,6 x 5,5 tum (B x H x D)

Ska du köpa WiiM Pro Music Streamer?

Svep för att rulla horisontellt

Sektion Anteckningar Göra
Funktioner Stöder Wi-Fi, Airplay 2, Chromecast och Bluetooth-streaming tillsammans med uppspelning i flera rum 5/5
Design Billigt plastfodral men med rejäla anslutningsmöjligheter 3/5
Ljudkvalitet Mycket bra ljud, men inte lika ren som high-end hi-fi DAC 4/5
Värde Ett enastående värde. Du måste betala flera hundra mer för steg-up-alternativ 5/5

Köp den om…

Du vill lägga till musikströmning billigt
WiiM Pro är den billigaste musikstreamern jag känner till, med en kostnad som är hundratals mindre än de minst dyra steg-up-alternativen. Det är en perfekt ingång till en värld av högupplöst ljudströmning från tjänster som Tidal, Amazon och Qobuz.

Du vill ha flerrumskapacitet
WiiM-appen kan användas för att dirigera musik till flera WiiM-proffs i hemmet, så att varje system kan spela samma spår eller individuella system spela olika spår. Du kan till och med använda flera appar för uppspelning i flera rum.

Köp den inte om…

Du vill ha en streamer med robust byggkvalitet
WiiM Pro:s billiga plastfodral är tunt jämfört med typiska hi-fi-komponenter och till och med A/V-streamers som Apple TV 4K. Du får helt klart vad du betalar för, även om den kompakta WiiM Pro lätt kan gömmas undan.

Du vill ha en streamer med exceptionell ljudkvalitet
Ljudkvaliteten med WiiM Pro:s analoga stereoutgång matchar inte vad du får med avancerade stereokomponenter, men den är väldigt bra ändå och du kan alltid använda dess digitala utgångar för att mata en utombords-DAC.

Svep för att rulla horisontellt

Jämförelse: trådlösa musikstreamers
WiiM Pro Bluesound Node Sonos hamn
Pris: 149 USD 599 USD 449 USD
Streamingprotokoll Wi-Fi, AirPlay 2, Chromecast inbyggd, Alexa Casting, Spotify Connect, Tidal Connect, Bluetooth Wi-Fi, AirPlay 2, Bluetooth aptX HD Wi-Fi, Sonos Net, AirPlay2
Inbyggt appstöd Tidal, Amazon Music Unlimited, Qobuz, Spotify, Deezer, Pandora, TuneIn Spotify, Deezer, TIDAL, Qobuz, Amazon Music HD, TuneIn Spotify, Apple Music, Rhapsody, Pandora, Tidal
Kapabel för flera rum Ja Ja Ja
Högupplöst ljud upp till 24-bitar/192kHz upp till 32-bitar/384kHz upp till 24-bitar/192kHz
Anslutningar Analog stereo, koaxial och optiska digitala utgångar; analog stereo, koaxial och optiska digitala ingångar; Ethernet, IR-trigger, USB-C (ström) Analog stereo, koaxial och optiska digitala utgångar; HDMI eARC; 3,5 mm analog/optisk digital ingång; subwooferutgång Analog stereo och koaxial digitala utgångar; analog stereoingång; Ethernet (2), IR-trigger

WiiM Pro Music Streamer: Tänk också på

WiiM Pro Music Streamer: Hur jag testade

  • Strömmad musik från referens Tidal HiFi-spellistor
  • Jämfört analog utgång med referens-DAC
  • Utvärderad kontrollapp för funktionalitet och användarvänlighet

Jag testade WiiM Pro Music Streamer med låtar från musiktjänsten Tidal. Jag har skapat Tidal-spellistor som gör att jag kan lyssna efter olika prestandaaspekter som detaljer, dynamiskt omfång och röstklarhet, och dessa spellistor användes tillsammans med en ny som skapats speciellt för den här recensionen.

För att jämföra WiiM Pro:s DAC (digital-till-analog-omvandlare) med den inbyggda i min integrerade förstärkare, bytte jag mellan streamerns analoga stereo och koaxiala digitala utgångar. Och även om växlingsprocessen inte var omedelbar, gav den mig en bra jämförelse av ljudkvaliteten. Jag har använt samma integrerade förstärkare som referens i många år, och för jämförelser i många andra recensioner av ljudkomponenter, så jag har bra koll på dess prestanda.

En del av testprocessen innebar att utvärdera WiiM Pros kontrollapp för funktionalitet och användarvänlighet. Jag har använt appar från konkurrerande produkter som Sonos och Bluesound i stor utsträckning, så det fanns en stark bas för jämförelse med WiiM-appen.

WiiM Pro Airplay 2-mottagare: Prisjämförelse