Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Where’s The Physics: State of Hardware Accelerated Physics

Introduktion

Om du tror på de mer tabloid-orienterade nyhetssajterna för hårdvara, skulle du för 16 månader sedan ha trott att ATI och NVIDIA var i ett totalt krig. Hårda fraser slängdes, riktmärken slogs ihjäl och båda sidor planerade för moderkort med en tredje x16 PCIe-plats för att få en GPU dedikerad till fysik. Ja, 2006 var säkert en spännande tid för GPU-accelererad fysik, och sedan stannade festen.

Borta i Ageia-lägret 2005 satte de igång hela ämnet hårdvaruaccelererad fysik med deras tillkännagivande av planer på att utveckla PhysX-hårdvaran. 2006 lanserades den hårdvaran, och även om den hade ett första löfte, misslyckades det med spel som använde hårdvaran på ett meningsfullt sätt. Ungefär som med GPU-lägret har Ageia hållit en låg profil hittills i år.

För att vara rättvis är mycket av detta i linje med de traditionella spelsäsongerna; titlar laddas ofta in till det fjärde kvartalet för julsäsongen, vilket lämnar få spel – och i förlängningen få nya användningsområden för fysik – att prata om. Men det är också ett tecken på en allmän dämpning av andan för hårdvaruaccelererad fysik, saker har inte gått som planerat för någon. Nu 2007, cirka 2 år efter att Ageias tillkännagivande fick bollen i rullning, kan antalet släppta AAA-titlar som använder någon form av hårdvarufysikacceleration fortfarande räknas på en hand.

Så vad hände med entusiasmen? Det är inte ett enkelt svar eftersom det inte finns någon enskild orsak, utan snarare en kombination av skäl som har gjort ett mycket bra jobb med att dämpa saker. Idag ska vi ta en titt på dessa skäl, verksamheten bakom allt detta, och varför när dagarna tickar på av hårdvaruaccelererad fysik fortsätter att se ut som en dröm.