WhatsApp Data Privacy: Bör du vara orolig och överväga alternativ?

0 Shares

WhatsApp föddes 2009 med en prenumerationsbaserad intäktsmodell. Företaget slutade dock detsamma 2016 och sa att det “verkligen inte fungerar så bra i många länder, och vi vill bara inte att folk ska tro att deras kommunikation … med världen kommer att avbrytas.” WhatsApp-grundare Jan Koum lade till många av sina användare “har inget betalkort eller kreditkortsnummer och de är oroliga för att de skulle förlora tillgången till sina vänner och familj efter sitt första år.” Alternativet var att debitera företag för användardata och låta dem kontakta sina kunder direkt.

I det officiella blogginlägget erkände företaget sitt beslut – ”Från och med i år kommer vi att testa verktyg som låter dig använda WhatsApp för att kommunicera med företag och organisationer som du vill höra från. Det kan innebära att du kommunicerar med din bank om huruvida en nyligen genomförd transaktion var bedräglig eller med ett flygbolag om ett försenat flyg. Vi får alla dessa meddelanden någon annanstans idag – via textmeddelanden och telefonsamtal – så vi vill testa nya verktyg för att göra det lättare att göra på WhatsApp, samtidigt som vi fortfarande ger dig en upplevelse utan tredjepartsannonser och skräppost“.

Men då var det redan ett dotterbolag till den sociala mediejätten Facebook. Och den senare har gjort ändringar i appen – lite bra (end-to-end kryptering och visuell översyn), medan vissa kontroversiella, om inte onda, i sig.

Du är här förmodligen på grund av hullabaloo kring det senaste WhatsApps avslöjande av dess villkor och sekretesspolicyuppdatering (daterad 04 januari 2021). De viktigaste ändringarna är relaterade till:

  • WhatsApps tjänster och hur de bearbetar dessa data.
  • Hur företag kan använda Facebook (moderbolaget) värdtjänster för att lagra och hantera sina WhatsApp-chattar.
  • Hur WhatsApp samarbetar med Facebook för att erbjuda integration mellan Facebook-företagets produkter.

Upploppet har handlat om hur Facebook använder våra data för ändamål som vi inte registrerade oss för. Och till skillnad från tidigare nu ger det inte användaren friheten att välja (Tyvärr, inget bortfall den här gången 🙁). Tidigare hade det finstilta sagt: “Om du är en befintlig användare kan du välja att inte dela din WhatsApp-kontoinformation med Facebook för att förbättra dina Facebook-annonser och produktupplevelser.” Det har tagits bort nu.

LÄS OCH: Facebook för att lägga till chattfunktion i WhatsApp

Så för vissa användare kan det här mycket väl verka som en bete- och krokaffär. Men i sitt försvar har Facebook förtydligat att “Uppdateringen ändrar inte WhatsApps datadelningsrutiner med Facebook och påverkar inte hur människor kommunicerar privat med vänner eller familj … WhatsApp är fortfarande djupt engagerat i att skydda människors integritet.”

Som jag uttryckte det i en tidigare punkt är detta i huvudsak ett avslöjande. Whatsapp noterar, “Vår integritetspolicy hjälper oss att förklara vår datapraxis, inklusive informationen vi behandlar för att tillhandahålla våra tjänster.” Med andra ord har den delat användarmetadata med Facebook sedan 2016. Så de flesta av oss (i miljarder) har redan haft våra uppgifter med Facebook.

Nu uppstår frågan, vad är denna information? Och hur kommer Facebook att använda det?

Data samlas in av WhatsApp

Här är den data WhatsApp samlar in från dig:

Källa: Apple App Stores sekretessnäringsetikett

Så genom att acceptera popup-fönster för tillståndssökning ger du följande information om dig själv till Whatsapp (och på ett sätt till Facebook):

  • Din profilinformation som namn och mobilnummer.
  • Din plats (om du ger åtkomst)
  • Enhets- och anslutningsinformation: Hårdvarumodell, operativsysteminformation, batterinivå, signalstyrka, appversion, webbläsarinformation, mobilnätverk, anslutningsinformation (inklusive telefonnummer, mobiloperatör eller ISP), språk och tidszon, IP-adress, enhetsoperationer information och identifierare
  • Användarbeteende: Hur du använder WhatsApp Services, hur länge du använder appen, dina närmaste kontakter som du pratar mest med, dina WhatsApp-inställningar, hur du interagerar med andra med WhatsApp (inklusive när du interagerar med ett företag) och tid, frekvens och varaktighet för dina aktiviteter och interaktioner), loggfiler och diagnostik-, krasch-, webbplats- och prestandaloggar och rapporter.
  • Transaktions- och betalningsdata (WhatsApp Pay)
  • Och en massa andra data från tredjepartskällor.

WhatsApp-alternativ: Hur mycket data samlar de in?

Däremot är här hur mycket data rivalerna med WhatsApp samlar in från dig:

Appar WhatsApp Telegram Signal
Data samlas in Enhets-ID
användar ID
Reklamdata
Köphistorik
Grov plats
Telefonnummer
E-postadress
Kontakter
Produktinteraktion
Kraschdata
Prestandadata
Andra diagnostiska data
Betalningsinfo
Kundsupport
Produktinteraktion
Annat användarinnehåll
Kontaktinformation
Kontakter
användar ID
Bara ditt telefonnummer och det också i ett oidentifierbart (krypterat) format.

Så Signal är definitivt en integritetsmästare och är anledningen till att alla från sekretessförespråkare, tekniska experter och influenser uppmanar att använda Signal istället. Men borde du göra det?

Ska du byta till Signal eller Telegram?

Svaret är både ja och nej. Det beror på hur mycket värde din dataskydd. Men om du frågar mig tror jag att bekvämlighet betyder mer än integritet för mig. En meddelandeplattform är meningslös om inte alla du vill kommunicera med är tillgängliga på den. Om vi ​​till exempel tar fallet med digitala betalningsappar finns det inte ett enda allestädes närvarande alternativ. Detsamma är helt enkelt ett nej-nej när det gäller chattjänster. Facebook samlar också metadata som inte direkt identifierar användaren. WhatsApp hävdar att detta görs “för att driva, tillhandahålla, förbättra, förstå, anpassa, stödja och marknadsföra våra tjänster.” Det siktar mycket väl efter en WeChat-liknande plattform.

Med Mark Zuckerbergs ord är målet “interoperabilitet” vilket innebär att alla dess appar och tjänster kommer att integreras tätt. Och för att detta ska fungera behöver företaget datadelning på flera plattformar. Så hur obehaglig det än kan tyckas för oss användare, så är detta ett begripligt och oundvikligt drag ur ett affärsperspektiv. Varje digital verksamhet (appar och tjänster) är beroende av användardata för att kunna erbjuda bättre produkter och inte alla appar avslöjar sin datainsamlingsaktivitet. Facebook gjorde och för vad det är värt har diskursen kring datasekretess ökat.

LÄS OCH: Facebook har andra tankar om Whatsapp-annonser

Nästa steg (om än sent) måste vara från regeringens slut. Precis som GDPR hindrar Facebook från att implementera den här uppdateringen i europeiska länder, bör Indien ha ordentliga juridiska kontroller mot sådana Big Tech-drag. Bill om digitalt skydd, som borde ha varit lag nu, kunde ha förhindrat det. I avsnitt 5 i propositionen om skydd av personuppgifter anges att appägare endast kan använda informationen för ändamål som rimligen är kopplade till det syfte för vilket informationen gavs.

Det är aldrig för sent att reparera. Och snarare än att användare byter mellan appar (som mycket väl kan förvandla en annan WhatsApp i framtiden), kan de lagliga bestämmelserna vara det verkliga universalmedlet. Vi, användaren måste bara vara smarta i app-användning och datadelningsvanor.

Håller du med? Om ja, har du tid till 8 februari för att acceptera den nya WhatsApp-uppdateringen. Annars, kolla in någon av dess tävlingar som nämns ovan och låt oss veta hur din upplevelse var.

0 Shares