WhatsApp-bedrägerier att hålla utkik efter 2022

WhatsApp-bedrägerier att hålla utkik efter 2022

WhatsApp är en enorm sociala media plattform, med över 2 miljarder konton över hela världen och över 75 miljoner användare i USA.

Tyvärr gör plattformens stora storlek och globala räckvidd WhatsApp-bedrägerier till vardagsmat, precis som andra sociala medier. Förra året förlorade bara amerikanska medborgare 770 miljoner dollar på bedrägerier i sociala medier – och 2022 fortsätter illvilliga aktörer att vända sig till WhatsApp för att hitta sina nästa offer.

Vi har sammanställt en lista över bedrägerier som har upptäckts på plattformen 2022, tillsammans med WhatsApp-bedrägeribilder. Denna sida uppdateras regelbundet för att inkludera de senaste bedrägerierna på WhatsApp, och inkluderar för närvarande:

WhatsApp-bedrägerier 2022

Även om WhatsApp-bedrägeribilder kan hittas över hela internet, ändrar bedragare formatet på sina meddelanden regelbundet, så det är bra att bekanta dig med de typer av bedrägerier du kan stöta på på WhatsApp, såväl som vanliga taktiker som används av illvilliga aktörer.

WhatsApp-bedrägerier skickas ofta ut i massor och försöker framkalla en känsla av brådska hos avsändaren. Kanske är det en familjemedlem som behöver ekonomiskt stöd omedelbart, eller en representant för en kändis som ber dig att donera till deras nya ändamål. I stort sett vill bedragare vanligtvis göra en av tre saker:

  • Stjäla dina pengar eller kryptovaluta.
  • Skaffa din personligt identifierbara information.
  • För att ladda skadlig programvara på din enhet.

Att kunna identifiera vanliga orsaker till WhatsApp-bedrägeri hjälper dig att hålla dig säker och se till att du inte blir lurad av bedragarna som lurar runt på plattformen.

Bedrägerier med familjemedlemmar på WhatsApp

Vem litar folk mest på? Ofta är det deras familjemedlemmar – vilket är anledningen till att ett ökande antal WhatsApp-bedrägerier involverar illvilliga aktörer som utger sig för att vara offrens närmaste och kära.

En mycket sedd upprepning av denna bedrägeri är allmänt känd som “Hej mamma, Hej pappa”-bedrägeri, och involverar hotskådespelaren som låtsas vara en förälders barn med ett nytt telefonnummer.

Sedan använder bedragaren social ingenjörsteknik – som att hävda att deras onlinebankkonto inte fungerar, eller att de har förlorat filer och bilder – för att pressa ut pengar och/eller personlig information från det intet ont anande offret (Bildkredit: Mosman Collective).

Jennifer Mcllveen, redaktör för Tech.co, fick veta att hennes farfar nyligen blev offer för den här typen av WhatsApp-bedrägeri, efter att ha fått följande meddelande: “Hej pappa, min andra telefon kraschade så därav det nya tillfälliga numret. Meddela mig om du läser detta ❤️️”

“Min familj var på semester när bedragaren skickade meddelandet, så det verkade mer rimligt för min farfar att hans son (min pappa) skulle använda ett tillfälligt nummer”, förklarade hon.

“Imitatören fortsatte med att fråga min farfar att göra några betalningar för dem, påstod att de behövde pengarna den dagen och lovade att betala tillbaka honom direkt. När min farfar insåg att något var fel hade han redan skickat över 2 800 dollar.”

Hur skyddar jag mig själv? Om du har fått ett meddelande av en familjemedlem som påstår sig ha ett nytt nummer, skicka ett meddelande till deras gamla nummer för att bekräfta att det faktiskt är dem. Klicka inte på några länkar som skickas från det nya numret förrän du har bekräftat att det är en familjemedlem.

Felnummer bedrägerier på WhatsApp

WhatsApp-bedrägerier med fel nummer har funnits ett tag och involverar ofta mer subtila långrandiga sociala ingenjörstekniker.

De börjar vanligtvis med ett meddelande från ett okänt nummer, presenterar sig själva eller sitt företag och hävdar sedan att de angett fel nummer för att förklara sitt meddelande (Bildkredit: IBT Times India)

Men långt ifrån att avsluta konversationen där, kommer bedragare sedan fråga dig om du vill investera i deras verksamhet. De kan fråga efter ditt namn och var i världen du är baserad.

Hur skyddar jag mig själv? Som en allmän regel, om du blir kontaktad av ett nummer som du inte känner igen på WhatsApp, svara inte och lämna absolut inte ut någon personlig information. Inget legitimt företag kommer att leta efter investerare i WhatsApp-konversationer utanför manschetten.

“Slutför den här undersökningen” WhatsApp-bedrägerier

Förra året varnade Kaspersky WhatsApp-användare om ett bluffmeddelande som cirkulerade i appen som bad användarna att fylla i en kort undersökning om deras upplevelse av WhatsApp.

Användarna ombads också att betala en liten summa pengar för att få priset för undersökningen. Ett annat, liknande WhatsApp-undersökningsbedrägerierbjudande free Amazon-gåvor efter färdigställandet, såsom Huawei-telefoner, kom till nyheterna 2022 (Bildkredit: Hindustan Times).

Hur skyddar jag mig själv? Tänk logiskt. Vilken typ av tävling behöver du betala pengar för att få pengar? En falsk, det är vad.

WhatsApp romantik bedrägerier

Även om romantikbedrägerier ofta börjar med dejtingappar som Tinder, är dejtingappar också de mest inriktade på att jaga och förbjuda konton som försöker utpressa människor. På nästan alla dejtingappar kan du dessutom blockera och rapportera konton om du tycker att de agerar misstänkt.

Detta innebär dock att bedragare ofta försöker att snabbt flytta till WhatsApp eller andra sociala medieplattformar för att fortsätta sin sociala ingenjörskonst, och så småningom pressa ut stora mängder pengar från kärlekskranka offer (Bildkredit: New York Times).

Andra romantikbedrägerier som upptäckts under det senaste året involverade WhatsApp-användare som bjöds in till en grupp för främlingar som söker romantiska relationer, bara för att omdirigeras via länken till en falsk Facebook-inloggningssida som stal uppgifterna om alla som fyllde i fälten för autentiseringsuppgifter.

Hur skyddar jag mig själv? Ange aldrig några kontouppgifter i en länk som skickas till dig av ett overifierat nummer, särskilt för en större webbplats. I ovanstående fall skulle du kunna hitta Facebook-gruppen via din Facebook-app eller webbplatsen.

WhatsApp Bank-bedrägerier

I år har det varit minst en rapport om bedragare som utger sig för att vara banker på WhatsApp – en annan institution folk ofta litar på.

En version av denna con rapporterades på TikTok av den USA-baserade engelskläraren Amanda Seimitz i maj 2022 år. Det involverade en bedragare som kontaktade henne på WhatsApp och påstod sig vara från hennes bank. Den illvilliga skådespelaren hävdade att hon var tvungen att uppdatera sina bankuppgifter för att kunna betala utestående räkningar och skicka/ta emot betalningar.

Hur skyddar jag mig själv? Nuförtiden skickar de allra flesta banker en del information till dig för att bevisa för dig att de har din personliga information, så kolla först efter det. För det andra kommer din bank att ha en kundsupportlinje – om du är orolig för om ett meddelande faktiskt kommer från din bank är det bara att starta en oberoende kommunikationskanal.

WhatsApp kryptobedrägerier

Ett särskilt problem under det senaste året i Indien, WhatsApp-grupper fulla av bitcoin-“analytiker” som lovar nästan 100% avkastning på investeringar.

Namn och andra detaljer avslöjades inte, inte heller företagsuppgifter eller webbadresser, och ingen gick med på att läggas till dessa grupper – tre tecken på att det är något skumt på gång (Bildkredit: Inc42)

“Hejaklasledare” var närvarande i gruppen, som till synes används för att bekräfta påståenden från analytiker – men det är troligt att de bara är en del av bluffen också.

Hur skyddar jag mig själv? Låt dig inte påverkas av flera personer som “bekräftar” att en metod för att tjäna pengar faktiskt fungerar. Alla bedragare arbetar inte ensamma.

“Du har vunnit något” WhatsApp-bedrägerier

Detta är en undergenre av nätfiskebedrägeri som blir allt vanligare på WhatsApp och är en klassisk metod för att lura människor att klicka på skadliga länkar via text eller e-post.

Ofta kommer länken som läggs upp som en del av meddelandet att spåra mycket nära ett legitimt webbplatsnamn, men kommer att ha vissa tecken, som en accent, som blufftexten som imiterar den brittiska stormarknaden ASDA (Bildkredit: DG Cars) eller ett subtilt stavfel någonstans i webbadressen.

Hur skyddar jag mig själv? Det gamla mantrat “om det är för bra för att vara sant är det förmodligen det” är en utmärkt princip att leva efter på internet. Om du verkligen vill kontrollera om du verkligen vann något, kontakta företagets eller företagets kundtjänst.

WhatsApp-bedrägerier på andra plattformar

Tyvärr är WhatsApp-bedrägerier inte begränsade till själva WhatsApp-appen. WhatsApp är trots allt lite av ett känt namn, så det är perfekt för att förmedla legitimitet för e-postfiskekampanjer.

Tech.co rapporterade om en WhatsApp e-postbedrägeri som skapade rubrikerna redan i april, som omdirigerade intet ont anande användare till en skadlig webbsida.

Användare som klickade på knappen “Tillåt” på den här sidan – som sajten hävdade skulle bekräfta att de inte är en robot – hade skadlig programvara laddad ner till sin enhet (Bildkredit: Amorblox)

Hur skyddar jag mig själv? Om du får ett e-postmeddelande från ett stort varumärke som innehåller stavfel, är formaterat på ett udda sätt eller kommer från en e-postadress som ser konstig ut, öppna den inte och klicka absolut inte på den. Precis som med banker och andra företag kan du alltid kontakta företaget via en distinkt, officiell kanal för att bekräfta att e-postmeddelandet är legitimt.

Dessutom mycket samtida Antivirus mjukvara kommer med nätfiskeskydd och filtrering, så det är värt att kolla in några leverantörer.

Tips för att hålla dig säker online

Som du förmodligen kan se från några av de bedrägerier som diskuteras i den här artikeln, kan internet vara en farlig plats. Det finns massor av cyberhot att hålla utkik efter, och alla är inte begränsade till WhatsApp. Följ dessa regler när det kommer till misstänkta meddelanden:

  • Klicka inte på länkar: Ett klick är allt som krävs för att ladda skadlig programvara på din enhet. Om du alls är misstänksam, klicka inte.
  • Kolla med kundtjänst: Om du vill bekräfta legitimiteten för ett e-postmeddelande, kontakta företaget direkt.
  • Lär dig själv: Håll dig uppdaterad med de senaste bedrägerierna så att du kan upptäcka och undvika dem.

Dessa är alla bra, men det finns andra saker som vi rekommenderar att du gör för att hålla dig säker. En sak som omedelbart kommer att förbättra din säkerhet – särskilt när det gäller dina sociala mediekonton – är att använda en lösenordshanteraren.

Lösenordshanterare hjälper dig att säkerställa att alla dina lösenord är tillräckligt långa och helt unika för varje konto du äger. Det betyder att även om ett av dina konton äventyras, kommer hackare inte att ha en enkel väg in på alla andra webbplatser du har en med.

Så, vilken app du än använder, se till att hålla öronen mot marken och ögonen öppna – annars kan du också hamna i en av dessa bedrägerier.

Relaterade Artiklar

Back to top button