Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Western Digitals Raptor – Del I: Världens snabbaste stationära enhet

Bara förra veckan förhandsgranskade vi Western Digitals helt nya enhet i företagsklass – Raptor. Hårddisken på 10 000 RPM fick en hel del uppmärksamhet, inte på grund av dess spindelhastighet, det är 8MB buffert eller dess 5 års garanti; Raptor kastades in i rampljuset eftersom den kan leverera alla specifikationer för en avancerad SCSI-enhet, men med ett seriellt ATA-gränssnitt.

I åratal har prestandaentusiaster frågat varför det inte har funnits en 10 000 RPM IDE-enhet för skrivbordet, och i åratal har tillverkarna svarat med bristande efterfrågan på en sådan produkt.

Western Digital fortsätter att tro det, vilket är anledningen till att Raptor klassificeras som en företagsdisk och inte en efterföljare till deras mycket framgångsrika Caviar-serie av stationära hårddiskar. Men det finns ett antal entusiaster som använder 15 000 RPM Seagate-diskar i sina stationära system, så Raptor har en livskraftig användarbas även på en icke-företagsmarknad.

All denna diskussion om de potentiella användningsområdena för Raptor är meningslös om drevet inte kan leverera prestanda i världsklass och baserat på vår förhandstitt hade Raptor mycket att växa upp innan den kunde uppnå det målet.

Strax efter att vi publicerade vår förhandsgranskning kontaktades vi av ett antal andra OEM-tillverkare och systemintegratörer som hade lekt med liknande betaprover av Raptor-enheten. Alla som kontaktade oss hade liknande nedslående prestandaresultat, men särskilt ett företag nämnde möjligheten att Western Digital inaktiverade skrivcache på alla tidiga Raptor-prover. Vi arbetade med att se om det fanns ett sätt att aktivera skrivcachen på vårt prov, men slutresultatet var att enheten skulle behöva en firmwareuppdatering.

Den nya och gamla Raptor

Western Digital kontaktade oss för att ordna med ett nytt prov, med skrivcache aktiverat. De bekräftade vad vi hade hört, samt nämnde att det fanns andra optimeringar i fraktfirmware som inte fanns där tidigare; den överlägset största prestandaförbättringen skulle bero på att man aktiverar skrivcache. En dag senare hade vi en ny Raptor-drift i våra händer och började sätta den i takt…