Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Western Digital WD740ADFD: Bottled Lightning

Originalet Western Digital Raptor lanserades som WD360GD i mars 2003 med en spindelhastighet på 10 000 RPM på företagsnivå, SATA-gränssnitt, 8 MB buffert, 5,2 millisekunders lässökningstid och en design med en platta med 36 GB lagringsutrymme. Även om den glänste i enanvändarprestanda, klarade sig enheten inte bra gentemot sina SCSI-baserade konkurrenter på den företagsservermarknad som den var designad för. Dess redan ringa storlek och totala avsaknad av kommandoköförmågor gav prestanda som inte var i nivå med SCSI-enheterna i de kritiska fleranvändarapplikationerna. Men på grund av bristen på SCSI-diskar på ingångsnivå, ett växande intresse för SATA-komponenter och en mycket ivrig datorentusiastmarknad, kunde hårddisken lyckas tills dess ersättare kom.

Nästa version av Raptor lanserades som WD740GD i december 2003 och stoltserade med flera nödvändiga förbättringar. Dessa förbättringar inkluderade tillägget av ytterligare en skiva som ökade kapaciteten till 74 GB, 4,6 millisekunders lässökningstid, en FDB-baserad motor för att hantera brusproblem och ATA-4-märkt kommandokö. Även om TCQ var ett välkommet tillskott och definitivt förbättrade enhetens I/O-drift, var det fortfarande inte en matchning för de flesta SCSI-enheter på företagsmarknaden. Detta berodde främst på bristen på SATA-kontroller som fullt ut stödde TCQ och firmware som inte var lika mogen som SCSI-konkurrensen.

Men den här enheten var – och fortsätter i vissa fall att vara – konsekvent en av de snabbare prestandadiskarna för enanvändare som finns tillgängliga. Datorentusiasterna strömmade till enheten på grund av dess prestandafördelar, men enheten fortsatte att ha begränsad framgång på företagsservermarknaden. Som en nick till framgången för enheten på marknaden för datorentusiaster och acceptansen av dess betydelse erbjöd Western Digital enheten i butiker under en kort tid. Under de senaste åren har 8MB cache-enheten förbättrats med mindre revisioner med en av de senaste versionerna, WD740GD-00FLC0, som har fått justeringar som avsevärt förbättrat dess prestanda i enanvändarapplikationer.

Den senaste större uppdateringen av Raptor-familjen skedde i januari 2006 när WD1500ADFD lanserades med en betydande lista med förbättringar. Diskarna hade fortfarande den välbekanta spindelhastigheten på 10 000 RPM, 4,6 ms lässökningstid och en design med två plattor nu med 150 GB kapacitet. Plattans densitet ökades till 75GB+ och är lika med den för flera 10 000 RPM SCSI-konkurrenter. Buffertstorleken fördubblades till 16 MB, vilket matchade de senaste erbjudandena från andra enhetstillverkare. En OEM-version av denna enhet gjordes tillgänglig av Dell som hade en kapacitet på 160 GB. WD introducerade också en begränsad upplaga av Raptor-X som innehöll 150 GB-versionen med ett kristallint polykarbonatbaserat genomskinligt lock över spindeln och skivsektionen på enheten.

Marvell 88i8030 PATA till SATA-bryggkrets som användes på de tidigare Raptors släpptes slutligen till förmån för en inbyggd SATA-implementering. Denna inbyggda SATA-implementering tar med sig Native Command Queuing istället för den äldre firmware-nivån Tagged Command Queuing. Även om NCQ kan ha en gynnsam inverkan i fleranvändarapplikationer, kan det skapa en prestationsstraff i vissa enanvändarapplikationer. Eftersom disken fortfarande är inriktad på servermarknaden, behåller den första generationens 150MB/sek SATA-gränssnitt istället för 300MB/sek SATA-gränssnittet som finns i de flesta av de nuvarande diskarna på konsumentnivå.

WD1500ADFD introducerade också Time Limited Error Recovery (TLER) och Rotary Acceleration Forward Feed (RAFF) för Raptor-produktfamiljen. TLER tillåter enheten att signalera RAID-värdadaptern i händelse av att en felåterställningsprocess har överskridit timeoutparametrarna. Detta förhindrar falska diskbortfall på värdadaptern när RAID-nivå 1 eller högre konfigurationer används. Även om TLER är inaktiverat som standard finns ett verktyg tillgängligt från Western Digital för att aktivera TLER. RAFF är en elektronikfunktion som känner av rotationsvibrationer i en uppsättning med flera drivenheter och sedan kompenserar för det genom att kontrollera drivhuvudets placering. Den här funktionen är utformad för att hålla läs- och skrivoperationerna konsekventa och på så sätt undvika tidskrävande försök från enheten som kan påverka prestandan.

De senaste uppdateringarna av Raptor-familjen inträffade i höstas när Western Digital erbjöd samma funktioner som introducerades på WD1500ADFD på dess 74 GB och 36 GB-enheter. Den nuvarande WD740ADFD har också en enkel tallrikdesign nu istället för de tidigare två tallrikdesignerna i den äldre serien. Vi kommer att ta en förkortad titt på WD740ADFD idag eftersom vi fick många kommentarer och e-postmeddelanden med frågor om prestandan för denna enhet. Vår nästa lagringsrecension med flera av de senaste 500 GB-enheterna kommer att inkludera full prestanda för denna enhet och dess mindre syskon, 36 GB Raptor WD360ADFD. För närvarande tror vi att de prestandaresultat vi kommer att presentera idag borde ge en tydlig indikation på enhetens prestanda.