Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Western Digital My Passport Wireless Review

Introduktion och installationsvisningar

Mobila enheter som smartphones och surfplattor har tagit fart på ett stort sätt. Den interna lagringen har dock hållits på en premie. Skärm- och sensorupplösningar har ökat. Filstorlekarna för bilder och videor av acceptabel kvalitet på dem har också ökat i motsvarande grad. Den interna lagringskapaciteten till liknande prisnivåer har dock inte visat samma ökningstakt. Under de senaste åren har många företag försökt ta itu med denna möjlighet genom att marknadsföra kringutrustning för trådlös lagring i kombination med mobilappar. Western Digital har kommit in på marknaden relativt sent med produktlinjen My Passport Wireless.

My Passport Wireless antar samma strategi som andra liknande enheter på marknaden – en rymlig bärbar USB 3.0-hårddisk, ett batteri för tråd-free drift och en Wi-Fi-radio som gör att den kan fungera som en åtkomstpunkt eller ett trådlöst NAS/hotspot-läge. Det finns två huvudsakliga särskiljande aspekter när det gäller hårdvarufunktionsuppsättningen:

  • SD-kortplats (med möjlighet att automatiskt kopiera över innehållet på ett isatt kort till hårddisken)
  • MIMO-kompatibel Wi-Fi-kretsuppsättning (med stöd för upp till fem samtidiga anslutningar, men tyvärr fortfarande endast 2,4 GHz)

När det gäller mjukvarufunktioner har Western Digital lagt till FTP-serverfunktioner (som gör att avancerade digitalkameror kan ladda upp bilder direkt till enheten i fält). Dessutom är mobilappen för åtkomst till My Passport Wireless samma WD My Cloud-app som används för att komma åt deras EX2 och EX4 NAS-enheter.

Hårdvara och plattformsanalys

My Passport Wireless-enheten levereras med en 10W-adapter (5V@2A). Utgången är ett standard USB 3.0-uttag av A-typ. Medföljer enheten en 2 ft. USB 3.0-kabel (hane-A till Micro-B). USB 3.0-kabeln används också för att ansluta till PC:n för användning som en DAS-enhet (direct-attached storage) samt för att ladda det interna batteriet. Förutom huvudenheten och USB-kabeln/laddaren har vi en snabbstartsguide.

För att få mer insikt i det inre, grävde vi fram FCC-anmälningar för My Passport Wireless. Utvalda rivningsbilder finns i galleriet nedan.

I samband med informationen som samlas in via SSH-åtkomst till enheten kan vi komma fram till följande viktiga interna komponenter för 2 TB My Passport Wireless-enheten:

  1. TI AM3352 Sitara Cortex-A8 SoC
  2. TI WiLink WL1805MOD SDIO Wi-Fi-modul (802.11bgn, 2×2 MIMO).
  3. SK hynix H5TQ4G63AFR 512 MB DDR3 SDRAM
  4. SK hynix H27U1G8F2B 128 MB SLC NAND Flash
  5. WD Green 2 TB 2,5″ hårddisk
  6. 3400 mAh 3,7V Li-Po batteri

TI Sitara-plattformen är ganska populär och fältbeprövad på marknaden för trådlös lagring. Därför är de komponentval som Western Digital gör inte förvånande. När vi kommer till själva hårddisken får vi bekräftelse efter att ha kört CrystalDiskInfo med My Passport Wireless ansluten som en DAS-enhet över USB 3.0.

WD20NPVX är verkligen WD Green-enheten på 2 TB. Tittar på databladet (PDF), finner vi att enheten i genomsnitt bara förbrukar 1,7 W för läs-/skrivoperationer. Vid tomgång sjunker den till 0,8W, medan standby-/vilolägen endast kräver 0,2W. Detta gör den perfekt för en USB 3.0-bussdriven enhet (eftersom den maximala effekten som kan levereras över USB 3.0 enligt specifikationerna endast är 4,5W)

Installationsprocess

Installationsprocessen är ganska enkel. Om du slår på enheten (efter den föreslagna fullladdningsrutinen) skapas ett “MyPassport” SSID (osäkrat). Konsumenter kan välja antingen en mobil enhet (med WD My Cloud-appen installerad) eller en dator för att ansluta till SSID och fortsätta med installationen. På en mobil enhet känner appen automatiskt igen My Passport Wireless-enheten som ansvarar för SSID och ger ett sätt att konfigurera det (när det gäller driftläge, åtkomstlösenord och andra detaljer). Vi bestämde oss för att gå PC-vägen.

Den första installationen innebär att du ställer in ett lösenord och ändrar standard-SSID (valfritt). Efter denna process måste datorn återanslutas till det nya SSID med de uppdaterade säkerhetsinställningarna. Instrumentpanelen visar alla viktiga detaljer som återstående hårddiskutrymme, återstående batteriladdning, driftläge (direktanslutning eller hotspot), firmwareversion och systemtid. De återstående sidorna (navigerbara via ikoner som är lätta att identifiera i det övre fältet i användargränssnittet) möjliggör ytterligare konfiguration inklusive installation av ytterligare Wi-Fi-nätverk, administratörsinställningar, på/av SSH- och FTP-åtkomst, diagnostik, DLNA och SD-kort importinställningar etc.

De senaste uppdateringarna av firmware har ytterligare effektiviserat dessa inställningar. Speciellt har Wi-Fi-konfigurationen uppdaterats för att ta bort alla referenser till ett “hotspot”-läge. När enheten är konfigurerad för att ansluta till ett Wi-Fi-nätverk kan användaren specifikt styra ett alternativ för att tillåta/neka åtkomst till den över det specifika Wi-Fi-nätverket. Enkelt uttryckt motsvarar inställningen ’tillåt åtkomst’ en inställning för hemnätverk, medan inställningen ‘neka åtkomst’ motsvarar hotspot-läget i den tidigare firmware. I de lägen där en enhet ansluter till My Passport Wirelesss SSID, fungerar enheten som en DHCP-server med IP-adress 192.168.60.1.

Galleriet nedan har också skärmdumpar från My Cloud-appen på en Android-surfplatta ansluten till enheten

På det hela taget var installationsprocessen ganska användarvänlig. Western Digital har också utmärkt dokumentation [ PDF ]vilket gör produktanvändningen enkel även för icke-tekniskt kunniga människor.