Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Western Digital My Passport Wireless Pro Wi-Fi hårddisk recension

Trådlös kringutrustning för lagring har traditionellt sett inriktat sig på användare av mobila enheter (där internt lagringsutrymme är en premie). När multimediafångstenheter (både konsumenter och professionella) blir mer anslutna, är det vettigt att dessa kringutrustningar för lagring utvecklas och tillgodoser en professionell publik med premiumfunktioner. Idag lanserar Western Digital en serie Pro-produkter som är inriktade på den professionella marknaden för bild-/videoinspelning. Detta inkluderar My Passport Wireless Pro bärbara Wi-Fi-hårddisk, en uppföljare till My Passport Wireless som introducerades i slutet av 2014.

Introduktion

Western Digital My Passport Wireless Pro är en mobil Wi-Fi-lagringsenhet. Den fungerar i huvudsak som en batteridriven trådlös NAS (nätverksansluten lagring) / USB 3.0 DAS (direktansluten lagring) / åtkomstpunkt. Enheten inkluderar en rymlig 2,5″ hårddisk (2TB eller 3TB), ett 6400 mAh batteri för tråd-free drift och en samtidig Wi-Fi-radio med dubbla band som gör att den kan fungera som en åtkomstpunkt eller ett trådlöst NAS/hotspot-läge. Liksom den tidigare generationen My Passport Wireless har den nya enheten även en SD-kortplats. Dessutom har vi även en USB 2.0-värdport.

Jämfört med andra trådlösa mobila lagringsenheter inkluderar de olika aspekterna/professionella funktionerna:

 • SD 3.0-kortläsare (upp till 65 MBps läsning och 40 MBps skrivning, beroende på SD-kortets klassificering)
 • 802.11ac (5 GHz) och 802.11n (2,4 GHz) samtidigt stöd (1×1)
 • Li-Po-batteri med hög kapacitet (6400 mAh) – tillhandahåller upp till 10 timmars batteritid vid strömning av HD-video (enligt WD:s påståenden), och möjlighet att dubbla upp som en batteribank för telefoner och andra mediafångstenheter anslutna till dess USB 2.0-värdport (upp till 5V @ 1,5A).
 • Plex-app, vilket gör att WD kan hävda att enheten är världens första bärbara Plex-mediaserver (men inga omkodningsmöjligheter)
 • Native exFAT-stöd för extern lagringsmediahanteringNär det gäller mjukvarufunktioner har Western Digital behållit FTP-serverfunktionerna (som gör att avancerade digitalkameror kan ladda upp bilder direkt till enheten i fält). Dessutom har mobilappen (WD My Cloud) också uppdaterats för att stödja nya My Passport Wireless Pro samt Pro NAS-enheterna som lanseras idag.

Hårdvara och plattformsanalys

My Passport Wireless Pro-enheten kommer med en 12,24W-adapter (5,1V @ 2,4A). Utgången är ett standard USB 3.0-uttag av A-typ. Medföljer enheten en 2 ft. USB 3.0-kabel (hane-A till Micro-B). USB 3.0-kabeln används också för att ansluta till PC:n för användning som en DAS-enhet (direct-attached storage) samt för att ladda det interna batteriet. Förutom huvudenheten och USB-kabeln/laddaren har vi en snabbstartsguide.

För att få mer insikt i det inre, grävde vi fram FCC-anmälningar för My Passport Wireless Pro. Utvalda rivningsbilder finns i galleriet nedan.

I samband med informationen som samlats in via SSH-åtkomst till enheten kan vi komma fram till följande viktiga interna komponenter för 2TB My Passport Wireless Pro-enheten:

 • Realtek RTD1195 Dual Cortex-A7 SoC
 • Realtek RTL871X Wi-Fi SoC
 • Realtek 8189ES 802.11n 1×1 2,4 GHz WLAN-radio
 • Realtek 8811AU 802.11ac 1×1 5 GHz WLAN-radio
 • WD Blue 2TB 2,5″ hårddisk
 • 6400 mAh 3,7V Li-Po batteri

Realtek-plattformen (ursprungligen avsedd för mediaspelare) är ett intressant val för den trådlösa NAS-marknaden. Men med tanke på att leverantörer som QNAP också har använt liknande SoCs för TAS-x68-sortimentet, är det inte så mycket av en överraskning. Det är i alla fall tilläggskomponenterna och mjukvaruinfrastrukturen som gör produkten unik. När vi kommer till själva hårddisken får vi bekräftelse efter att ha kört CrystalDiskInfo med My Passport Wireless Pro ansluten som en DAS-enhet över USB 3.0.

WD20NPVZ är verkligen 2TB WD Blue-enheten. Tittar på databladet (PDF), finner vi att enheten i genomsnitt bara förbrukar 1,7W för läs-/skrivoperationer. Vid tomgång sjunker den till 0,8W och viloläge/standby flyttar ner den till 0,2W. Detta gör den perfekt för en USB 3.0-bussdriven enhet (eftersom den maximala effekten som kan levereras över USB 3.0 enligt specifikationerna endast är 4,5W). Dessa effektnummer är i huvudsak desamma som WD Green-enheten som används i My Passport Wireless.

Installationsprocess

Installationsprocessen är mycket lik den för My Passport Wireless. När du slår på enheten (efter den föreslagna fullladdningsrutinen) skapas två SSID: ‘MyPassport 2,4 GHz’ och ‘MyPassport 5 GHz’. Båda är säkrade med samma nyckel (finns i ett klistermärke som fästs på huvudenheten). Konsumenter kan välja antingen en mobil enhet (med WD My Cloud-appen installerad) eller en dator för att ansluta till SSID och fortsätta med installationen. På en mobil enhet känner appen automatiskt igen My Passport Wireless-enheten som ansvarar för SSID och ger ett sätt att konfigurera det (när det gäller driftläge, åtkomstlösenord och andra detaljer). Vi bestämde oss för att gå PC-vägen.

Instrumentpanelen presenterar alla viktiga detaljer som återstående hårddiskutrymme, återstående batteriladdning, firmwareversion, systemtid etc. De återstående sidorna (navigerbara via lättidentifierade ikoner i det övre fältet i användargränssnittet) möjliggör ytterligare konfiguration inklusive installation av ytterligare Wi-Fi-nätverk, administratörsinställningar, på/av SSH- och FTP-åtkomst, diagnostik, mediaserver (Plex / Twonky) och importinställningar för SD-kort / USB-enheter etc.

På det hela taget var installationen och användningen ganska användarvänlig. Western Digital har också utmärkt dokumentation som gör produktanvändningen enkel för alla typer av konsumenter. De nya funktionerna är väl integrerade i vad som i huvudsak är samma användargränssnitt som My Passport Wireless från 2014.