Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Western Digital My Book VelociRaptor Duo recension

Med Thunderbolt-portar tillgängliga på både Mac och PC, samt Thunderbolt-kontrollerkostnaderna som sjunker tack vare introduktionen av Intels Cactus Ridge, lever Thunderbolt-lagringsutrymmet med massor av konkurrens. Marknaden är full av allt från bra endisklösningar till högpresterande multi-drive RAID-arrayer. Även om det finns väldigt få enheter som ger den bästa kombinationen av prestanda och värde, kommer en växande marknad definitivt att utveckla några vinnare.

Western Digital var sen till Thunderbolt-spelet med sin My Book Thunderbolt Duo. Ta två 3,5″ Western Digital Caviar Green-diskar, släng dem i en Thunderbolt-version av My Book-chassit och du har Thunderbolt Duo. My Book Thunderbolt Duo är bra för lite över 200 MB/s sekventiell IO, inte enormt enligt SSD-standarder men fortfarande ok för extern lagring. Idag tillkännager Western Digital en ännu högre prestandamodell: My Book VelociRaptor Duo. Som namnet antyder, innehåller VR Duo två av Western Digitals 1TB 10 000 RPM VelociRaptor-hårddiskar i en My Book Användningen av hårddiskar med högre prestanda är bra för nästan 400 MB/s, vilket är bättre prestanda än vi har sett från något tidigare Thunderbolt-hölje med två enheter utan att behöva använda SSD.


VR Duo är tillgänglig i en 2TB-konfiguration, beroende på programvaran RAID-0 för att kombinera de två interna 1TB-enheterna. Till skillnad från många tidigare Thunderbolt-kapslingar kommer VR Duo komplett med en 1 meter Thunderbolt-kabel. 2TB-höljet borde kosta 900 dollar, vilket kändes lite dyrt. För att kvantifiera vad jag kände gick jag och handlade på Apple Store och Newegg och satte ihop tabellen nedan:


Thunderbolt lagringskostnadsjämförelse
Drivtyp Kapacitet Kosta Kostnad per GB
Buffalo MiniStation Thunderbolt 2,5″ hårddisk 1 TB
230 USD
0,230 USD
Buffalo MiniStation Thunderbolt 2,5″ hårddisk 500 GB
180 USD
0,360 USD
Elgato Thunderbolt SSD 240 GB 500 USD $2,083
LaCie Little Big Disk 2,5″ HDD swRAID 2TB
520 USD
0,260 USD
LaCie Little Big Disk 2,5″ HDD swRAID 1 TB
430 USD
0,430 USD
LaCie Little Big Disk SSD swRAID 240 GB
700 USD
$2,917
LaCie 2big 3,5″ HDD swRAID 6TB 750 USD 0,125 USD
LaCie 2big 3,5″ HDD swRAID 4TB 600 USD 0,150 USD
Lova Pegasus R4 3,5″ HDD RAID 8TB
$1600
0,200 USD
Lova Pegasus R4 3,5″ HDD RAID 4TB
1 050 USD
$0,263
Lova Pegasus R6 3,5″ HDD RAID 18 TB 3 000 USD $0,167
Lova Pegasus R6 3,5″ HDD RAID 12 TB
$2300
$0,192
Lova Pegasus R6 3,5″ HDD RAID 6TB
$1700
$0,283
Seagate GoFlex skrivbord Thunderbolt 3,5″ hårddisk 3 TB
410 USD
$0,137
WD My Book Thunderbolt Duo 3,5″ HDD swRAID 6TB 700 USD $0,117
WD My Book VelociRaptor Duo 3,5″ swHDD RAID 2TB 900 USD 0,450 USD

Allt från $180 till $3000 finns det många alternativ på marknaden idag om du vill ha en Thunderbolt-enhet. På $900 är Western Digitals My Book VelociRaptor Duo knappast den dyraste enheten på marknaden. Men om vi sorterar data efter kostnad per GB ser saker och ting lite annorlunda ut:

Externa enheter säljs alltid till en premie, i fallet med en Thunderbolt-lösning kan den premien vara avsevärd. Medan en enda 3,5″ 3TB Seagate Barracuda kommer att kosta dig runt $0,05 per GB, ökar det mest prisvärda Thunderbolt-höljet kostnaden per GB med över 2,3 gånger så mycket.

De stora 3,5″ Thunderbolt-höljena ger dig det bästa värdet, men om du tar hänsyn till prestanda är det faktiskt de större Promise Pegasus R6-höljena som gör det väldigt bra. Kom ihåg att Pegasus R6 har sex enheter i en RAID-array, så att du kan slå högre sekventiella prestandanivåer än någon av de andra hårddiskbaserade lösningarna som använder en eller två enheter. Problemet är bara 12TB/18TB-konfigurationerna är avlägset konkurrenskraftiga i termer av $/GB, och de har en hel del kapacitet att betala för. du inte är sugen på att spendera mellan $1600 och $3000 bara på lagring, du förlorar på effektivitetskurvan. Även om jag inte har provat detta själv, kan det till och med vara en bättre idé att programvara RAID två 6TB My Book Thunderbolt Duos om du behöver överkomlig kapacitet och prestanda. Med det sagt, jag är inte säker på att jag skulle rekommendera konfigurationen – jag har inte testat den och det känns som att det finns potential för skoj.

My Book VelociRaptor Duo är lätt den dyraste, ur kostnad per GB-synpunkt, av de hårddiskbaserade Thunderbolt-höljena. Endast de SSD-baserade modellerna är dyrare. Attraktionskraften hos VR Duo är ganska nischig. Du måste vilja ha bättre slumpmässig IO-prestanda än en standard hårddiskinstallation, men inte tillräckligt för att trycka in dig på en SSD. Den verkliga frågan är om den prestanda som enheten ger är värt det.

Chassi och programvara


Det svarta VelociRaptor Duo-chassit är väldigt likt andra medlemmar i My Book-familjen. Det finns bara en enda vit lysdiod som fungerar som en ström-/aktivitetsindikator på framsidan, och det finns ingen strömknapp. En Kensington-låsport finns på baksidan av chassit, liksom de två Thunderbolt-portarna och DC-ingången från nätadaptern.


WD är stolta över hur enkelt du kan få tillgång till diskarna för utbyte. Klicka bara på knappen längst upp på chassit för att öppna kåpan, skruva loss/ta bort toppplattan och dra ut varje enhet separat. VR Duo accepterar endast VelociRaptor-enheter, liknande andra My Book-höljen tidigare.

Enheterna kommer förformaterade som en mjukvaru-HFS+ RAID-0-array. Western Digital tillhandahåller ett enkelt hanteringsverktyg som låter dig snabbt konfigurera om RAID som en spegel eller som två oberoende enheter. Du kan också använda verktyget för att utföra grundläggande tester på enheten. Det finns ingen detaljerad SMART-rapportering tyvärr, du behöver ett tredjepartsverktyg för det.

Prestanda

QuickBench ger en rimlig uppskattning för sekventiell IO för stora filer, och My Book VelociRaptor Duo levde upp till sina specifikationer som närmade sig nästan 400 MB/s för sekventiell läsning och runt 365 MB/s för sekventiell skrivning.


Uppgifterna ovan representerar bästa möjliga prestanda på VR Duo. Jag fyllde enheten till 93,5 % kapacitet och körde sedan om riktmärket för att titta på sämsta sekventiell prestanda på arrayens innersta spår:


Minsta sekventiell prestanda för hela arrayen är fortfarande ganska bra på cirka 240 MB/s.

Jag vände mig till Iometer för att få en uppfattning om hur VR Duo jämfört med andra 3,5″ HDD-baserade Thunderbolt-höljen som vi har recenserat tidigare:Western Digital My Book VelociRaptor Duo Performance
Sekventiell läsning Sekventiell skrivning 4KB slumpmässig läsning (QD16) 4KB slumpmässig skrivning (QD16)
LaCie 2big 6TB (RAID-0) 335,9 MB/s 301,4 MB/s 0,55 MB/s 1,29 MB/s
LaCie Little Big Disk 240 GB (RAID-0) 445,8 MB/s 257,0 MB/s 48,8 MB/s 27,7 MB/s
LaCie Little Big Disk 2TB (RAID-0) 207,0 MB/s 205,0 MB/s 1,22 MB/s 0,56 MB/s
Promise Pegasus R6 12TB (RAID-5) 673,7 MB/s 683,9 MB/s 1,24 MB/s 0,98 MB/s
WD My Book VR Duo 2TB (RAID-0) 384,4 MB/s 381,2 MB/s 1,53 MB/s 3,76 MB/s

Sekventiell IO är lite före LaCie 2big, men slumpmässig IO-prestanda är nästan 3 gånger vad LaCie levererar med sina hårddiskar och mycket snabbare än vad du kan få från en Pegasus i dess standardkonfiguration. Slumpmässig IO-prestanda är dock inte i närheten av vad en SSD kan ge, vilket är problemet jag nämnde tidigare: du behöver verkligen ha en arbetsbelastning som kräver bättre slumpmässig IO-prestanda, men en som kanske är för stor för en rimligt prissatt SSD.

Termik

Kapslingen går på tomgång på 21,2W tack vare de två 10 000 RPM-dreven inuti och under belastning ser du på max 25,6W. Det är en bra mängd värme att avleda. Som vi har sett med många av dessa externa 3,5″ hårddiskhöljen kan termik efter kontinuerlig skrivning vara ett problem. My Book-chassit är hyfsat välventilerat. Gummifötter håller chassit upphöjt något, vilket släpper in sval luft genom bottengrillen och varm luft ut från toppen. En fläkt inuti höljet hjälper till att flytta luften. Jag tänkte att det bästa sättet att avgöra värsta tänkbara termiska prestanda skulle vara att fylla My Book VR Duo till dess kapacitet på 2 TB, vilket jag gjorde. hastighet på ungefär 250 MB/s det tog lite över 2 timmar att fylla 2TB RAID-0-arrayen. Cirka en timme in i skrivprocessen ökade den interna fläkten till sin maxhastighet och stannade där – vilket i sin tur säkerställde VelociRaptors inuti Min bok kom aldrig över 54C:

Nackdelen är uppenbarligen fläktljud. My Book VR Duos interna fläkt har inte ett högt gnäll, utan snarare ett slags stön istället. Driverna i sig är inte för högljudda om du inte gör mycket slumpmässig IO, i vilket fall du snabbt påminns om att du har två 10 000 RPM-spindlar där inne. Kombinationen chassi/enhet blir tillräckligt hög för att enkelt vara det mest bullriga på ditt skrivbord (förutsatt att du inte har ett obehagligt högljutt skrivbord).

Slutord

Thunderbolt-gränssnittet kan enkelt hantera massor av bandbredd. Med rätt lagringskonfiguration kan du upprätthålla nära 1 GB/s överföringar, medan du kör din skärm, över en enda anspråkslös kabel. Fördelarna med Thunderbolt framför USB 3.0 kommer verkligen från dess förmåga att nå ultrahöga överföringshastigheter, såväl som dess förmåga att ansluta lagring och bildskärm till en bärbar dator med en enda kabel. När en Thunderbolt-enhet inte drar full nytta av den förra, blir det snabbt en tuffare försäljning.

När det gäller My Book VelociRaptor Duo får du bättre prestanda än något annat Thunderbolt-hölje med två hårddiskar. Problemet är att det kommer till ett rejält pris. Med en kostnad per GB högre än de flesta andra Thunderbolt-lösningar måste du verkligen vilja att prestandan ska göra VR Duo värt besväret. Men vid endast 400MB/s (ungefär hastigheten för en enda, bra 6Gbps SSD) är jag inte säker på att kostnaden är motiverad. Om du har bra höghastighetslagring inuti din maskin föredrar jag att använda den tystare och mer kostnadseffektiva My Book Thunderbolt Duo istället.


Det enda undantaget från Thunderbolt Duo-rekommendationen skulle vara om du hade en arbetsbelastning för stor för att passa på en rimligt prissatt SSD-array, men ändå behövde bättre slumpmässig IO-prestanda. I likhet med VelociRaptors dragningskraft som en fristående hårddisk, riktar My Book VelociRaptor Duo sig verkligen till en mycket specifik nisch. Jag misstänker att om du är en del av den nischen så vet du redan om VR Duo är rätt för dig eller inte. För alla andra finns det mer balanserade alternativ.