Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VST, AU och AAX: 3 vanliga typer av ljudpluginformat

Plugins är viktiga förlängningar av vår DAW-programvara.

Oavsett om du strävar efter att bli en singer-songwriter, en musikproducent, en ljuddesigner eller en mix/master ingenjör – du kommer att använda plugins någon gång.

Men det finns några saker du måste tänka på när du bestämmer dig för vad det bästa pluginformatet är för dig.

Är du till exempel en Windows- eller Mac-användare? Använder du Pro Tools, Logic Pro eller någon annan DAW?

Vi utforskar allt detta och mer med följande ämnen:

Vad är plugins?

Generellt sett är ett plugin ett tillägg eller ett extra programvaruverktyg som du kan installera i en värdprogramvara.

Men vad är ett plugin i musik?

Så i digitalt ljud är en ljudplugin ett programvaruverktyg som du kan infoga i din DAW-värdprogramvara – en Digital Audio Workstation.

Dessutom finns det några typer av Digital Audio Workstation-plugin-program. Men de flesta DAW-plugins låter dig också köra dem i fristående läge – oavsett pluginformat.

I alla fall kan vi styra dessa plugins med vår mus och tangentbord eller en MIDI-kontroller.

Eftersom olika mjukvaruföretag gör sina varumärkes-DAWs har de ofta andra specifikationer än andra.

Och eftersom olika stora teknikföretag – Apple och Microsoft – tillverkar sina egna operativsystem, har de också sina egna krav.

Till exempel kan Apples DAWs – Logic Pro och Garageband – bara läsa AU-pluginformatet. Och även Apples macOS kunde bara läsa AU-plugins tills för inte så länge sedan!

Avids DAW Pro Tools kan dock bara läsa AAX-plugins.

De tre vanligaste ljudplugintyperna är VST, AU och AAX.

Med andra ord är ljudpluginformat associerade med olika DAW:er och operativsystem. Som ett resultat finns det olika typer av plugin-format för ljud.

Plugin-format för olika operativsystem

Den korta introduktionen visar dig att striden om operativsystemen – Windows och macOS – påverkar musiker och musikproducenter precis som den allmänna konsumenten.

Plugins för Windows

Det vanliga pluginformatet för Windows är VST/VST3. Till skillnad från AAX- och AU-pluginformat är VST-formatet ganska universellt.

Men AAX-plugins är också kompatibla med Windows-operativsystem. Men Pro Tools är den enda DAW som kan läsa detta format.

Plugins för macOS

En gång i tiden kunde macOS bara läsa AU-plugins och inte VST.

Men nu kan macOS läsa VST- och AAX-plugins också. Många Mac-användare gör musik med Logic Pro X, så AU-plugins är deras go-to-pluginformat.

Och AU-formatet förblir standardpluginformatet som Apple-system läser, trots hur de kan läsa VST-plugins nu också.

Varför? Nåväl, låt oss dyka in i detaljerna…

Skillnaden mellan plugin-formaten

Vid det här laget frågar du dig förmodligen “det finns säkert anledningar till att vi har alla dessa plugin-format som inte rör operativsystem?”

Bortsett från AAX var den största skillnaden mellan VS- och AU-pluginformaten det faktum att macOS bara läste AU-plugins under den längsta tiden.

Vad är VST-plugins?

VST står för Virtual Studio Technology och de är kompatibla med de flesta DAW förutom Pro Tools.

Men du kan använda VST-plugininstrument fristående utan en DAW, oavsett om det är en VST-synt eller ett provbaserat VST-instrument.

Kort sagt, de är det mest populära pluginformatet som finns. Oavsett om det gäller virtuella instrument eller effekter, är VST-formatet det mest kända plugin-formatet.

I själva verket “VST-instrument och plugins“har blivit det vanliga sättet att diskutera”virtuella instrument och plugins“. “VST-instrument” och “virtuella instrument” används omväxlande!

I praktiken kan du använda VST-plugins i DAWs som Ableton Live, FL Studio, Cubase och så många fler.

Steinberg släppte VST-formatet 1996 med deras DAW Cubase. På den tiden fungerade VST bara med Windows. Nu fungerar de dock med både Windows och macOS.

Sedan 1996 har det blivit det branschstandardiserade pluginformatet.

Gör plats för VST3…

VST3 (version 3.02) är den senaste versionen av VST-pluginformatet.

VST3-plugins använder 64-bitars bearbetning, till skillnad från VST-plugins som använder 32-bitars bearbetning.

Den största skillnaden mellan den här versionen och de tidigare VST-formaten är hur VST3-plugins bara lägger till bearbetning när en ljudsignal spelas.

Trots detta är vissa plugins fortfarande tillgängliga som VST 2.0 och 2.4. Men dessa 32-bitars plugins fasas ut eftersom de inte fungerar med många nya DAW-uppdateringar.

Så, vad är AU-plugins?

AU-pluginformatet – som står för Audio Unit – är Apples egenutvecklade ljudteknik. Mer specifikt, teknikjätten gjorde AU plugin-formatet själva.

Därför är AU-plugins gjorda för att fungera specifikt med macOS. Och formatet är en del av Core Audio från macOS – AU-formatet är en del av macOS-operativsystemet!

Så det är vettigt att Logic Pro/Logic Pro X och Garageband bara läser AU-plugins eftersom dessa också är Apple-produkter.

Trots sin exklusivitet ger AU-pluginformatet mycket låg latens och stabilitet (och därför snabbare bearbetning) för användare.

Med det sagt, andra DAWs som Ableton Live, Reaper och Studio One stöder nu AU-plugins också!

Vad är AAX-plugins? Pluginformatet för Pro Tools

AAX står för Avid Audio Extension. Och Avid introducerade detta plugin-format eftersom de designade en 64-bitarsversion av Pro Tools.

Som ett resultat behövde de ett plugin-format som kunde hantera 64-bitars bearbetning i deras DAW. Men AAX-plugins fungerar bara med Pro Tools och inga andra DAW.

Även om det är exklusivt låter AAX-formatet dig dela sessioner mellan olika instanser av 64-bitars aktiverade Pro Tools DAWs och fortsätta använda samma plugins med alla inställningar på plats.

Inbyggda plugins vs DSP-plugins

Alla plugins är indelade i två kategorier oavsett pluginformat. Dessa kategorier är inbyggda plugins och DSP plugins. Och det som skiljer dem åt är hur de hämtar ström från datorn de är installerade på.

En inbyggd plugin drar ström från datorns CPU (processor).

Och DSP-plugins drar ström från en separat processor som kan vara ett ljudgränssnitt.

Native plugins är mycket vanligare, trots hur en DSP plugin skulle kunna spara mycket arbete på vårt datorsystem.

Även om en inbyggd plugin inte borde orsaka några problem om du har en processor som klarar det tunga arbetet med musikproduktion – en Intel i5 eller motsvarande.

Vilket pluginformat ska jag använda?

Nu när du är expert på hur plugins fungerar är det dags att fundera på vad som avgör vilket pluginformat som fungerar för dig.

För att göra det måste du ställa några frågor till dig själv.

 1. Använder du Windows eller Mac?

  Om du är en Windows-användare installerar du VST-plugins. Tvärtom, om du är en MAC-användare så installera AU-plugins.

  Även om Mac nu stöder VST-plugin, ger AU-plugins Mac-användare en bättre användarupplevelse.

 2. Stöder din DAW VST-formatet?

  Om så är fallet, använd VST-plugins. Tja, om inte…

 3. Stöder din DAW VST3?

  Använd alltid VST3-plugins om din DAW stöder dem. Om din DAW för närvarande inte stöder VST3 men stöder VST installerar du båda. Din programvara DAW kommer oundvikligen att stödja VST3 i framtiden.

 4. Är du en Pro Tools-användare?

  Om du använder Pro Tools, installera alltid AAX-plugins.

Slutgiltiga tankar: vilket är det bästa pluginformatet?

Tack vare deras nästan universella applikation är VST3 det bästa pluginformatet enligt min mening. Nu körs VST-plugins på både Mac och Windows, förutom nästan alla DAW exklusive Pro Tools.

Men Apples AU-pluginformat gör underverk på Mac-datorer. Deras stabilitet och bearbetning med låg latens gör dem till en stöld om du är en Mac-användare (vilket jag inte är).

Slutligen tillåter AAX-plugins Pro Tools-användare att dela sina projekt med andra PT-användare utan att förlora någon information i överföringen.

Så om du är en Pro Tools-användare eller en Mac-användare är VST-plugins kanske inte det bästa plugin-programmet.

Men om du använder någon annan DAW utanför Logic Pro eller Pro Tools på ett Windows-system så är VST-plugins plugin-formatet för dig.

Vanliga frågor

Fungerar VST-plugins i Pro Tools?

Nej, VST-plugins fungerar inte i Pro Tools. AAX-plugins är ett specifikt plugin-format för Pro Tools DAW.

Fungerar en VST med Garageband?

VST-plugins fungerar inte i Apples Garageband. Garageband-användare måste använda AU-plugins.

Fungerar VST-plugins i Logic?

Precis som Garageband fungerar inte VST-plugins i Logic Pro. Om du är en Logic Pro-användare måste du använda AU-plugins.

Fungerar VST på Mac?

VST3-plugins fungerar nu på Mac. Men AU-plugins ger dig mer stabilitet på Mac-system än VST-plugins.

Vilka fördelar erbjuder VST jämfört med AU och AAX?

Om du är en Mac-användare eller om du gör musik på Pro Tools kommer VST-plugins inte att ge dig några verkliga fördelar.

Men om du är en Windows-användare med en DAW som inte är Pro Tools kan VST-plugins sömlöst integrera mjukvarusyntar, programvaruinstrument och ljudeffekter i din DAW.

Hur fungerar VST-plugins?

Virtuella instrument använder sampel eller algoritmer för att generera ljud (eller båda) medan ljudeffekter tillämpar bearbetning på digitala ljudsignaler vid deras ingång. Sedan matar effekten ut signalen med den nya bearbetningen applicerad.

På användarsidan kan vi använda MIDI-kontroller för att styra VST-plugins som virtuella instrument och ljudeffekter med fysiska faders och rattar för att styra tonen på instrumentljudet eller effektens intensitet.