Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Voodoo Envy M:855 Del 1 – Athlon 64 DTR och Mobility Radeon 9600 Pro

Det är inte ofta som det finns något att bli upphetsad över i mobilbranschen, eftersom den i grunden reflekterar desktopmarknaden, som vanligtvis debuterar en produkt nästan en hel kvart innan den når mobilsidan. Dessutom plågas termen “mobil datoranvändning” med klangen att det finns en uppoffring av prestanda för mobilitet, eftersom det har varit naturligt intuitivt. (Skrivbordsersättningar faller utanför denna typiska gräns, eftersom termen i sig frammanar bilder av överdimensionerade och överviktiga bärbara datorer.)

Faktum är att den enda väsentliga nyheten på mobilfronten nyligen är framväxten av Centrino-teknologibaserade bärbara datorer. Detta är något som vi fortsätter att tjata om på grund av den låga strömförbrukningen, vilket i sin tur leder till lägre värmeemissioner, lägre kylningskrav, lägre bulleremissioner och hela tiden utan att kompromissa med prestanda. Skalan på Pentium-M har nått längre än tidigare förväntat, eftersom de nu används i stället för Pentium 4-M (och Pentium 4 i vissa fall) för stationära ersättningsbärbara datorer. Dells senaste Inspiron-uppdatering är ett tecken på detta.

Medan Intel har fortsatt att bada i Centrinos glans, väntar vi på att höra besked från AMD om deras senaste mobila processor. AMD har aldrig varit så stor på mobilmarknaden och bristen på stöd för de tre stora: IBM, Dell, HP/Compaq har varit en viktig faktor i vår oförmåga att granska en nuvarande AMD-baserad bärbar dator.

Samtidigt, på grafiksidan, verkar det vara en no bar vinnare i mobilloppet, för nu, eftersom Mobility Radeon 9600 tog ett betydande försprång över sin NVIDIA-motsvarighet (GeForce FX Go56X0). Detta sågs tydligt i vår Mobility Radeon 9600 och GeForce FX Go5650 täckning. Intressant nog var det Voodoo, som var den första systemleverantören som visade upp Mobility Radeon 9600 i arbets- och fraktprover med deras Envy M:460. Detta är bakgrunden till vad Voodoo nyligen överlämnade till oss, ett M:855-system, som är den första produktionsbaserade AMD-baserade bärbara datorn vi har sett på någon gång. Kickaren är att detta inte är baserat på Athlon XP eller XP-M, som ingen av dem tog fart på mobilmarknaden; snarare drivs den av den nya Athlon 64 DTR-processorn. Det här är tillräckligt stora nyheter som det är, och för att kunna slutföra denna recension i tid har vi delat upp recensionen i två delar…