Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VoLTE fungerar inte på din mobil: hur fixar du det

På senare tid har mobiloperatörer implementerat VoLTE-telefonsamtal (Voice over Long Term Evolution) för sina kunder, vilket ger oöverträffad samtalskvalitet och kristallklar kommunikation. Men inte alla användare kan utnyttja denna imponerande funktion, främst på grund av att de inte uppfyller de specifika kraven.

Konceptet bakom VoLTE är ganska okomplicerat – det innebär en övergång från det traditionella mobila röstnätet till ett datanät för att ringa samtal. Som namnet antyder står VoLTE för ‘Voice Over Long Term Evolution’. Trots dess fördelar har operatörerna inte publicerat det här alternativet så mycket, vilket leder till att många användare är omedvetna om dess existens och potential. Men oroa dig inte, vi är här för att guida dig om hur du får ut det mesta av den här funktionen på din enhet.

volte fungerar inte

Du måste aktivera VoLTE på din mobil

VoLTE, eller Voice over Long Term Evolution, har en utmärkande funktion: den använder 4G-nätverk för röstkommunikation under telefonsamtal. Medan 4G-näten länge har använts främst för att surfa på internet, bytte de tidigare automatiskt till ett 3G-nät vid samtal. Detta har dock förändrats och nu är VoLTE tillgängligt för samtal, vilket ger olika fördelar.

En av de viktigaste fördelarna med VoLTE är dess förbättrade täckning och förbättrade energieffektivitet, vilket leder till längre batteritid. Dessutom är anslutningen snabbare och samtalskvaliteten avsevärt förbättrad, vilket säkerställer sömlös kommunikation utan avbrott. Det bästa är att det inte finns några extra avgifter för att använda VoLTE; det kommer som en del av din avtalade plan, så att du kan få ut det mesta av dess funktioner utan några problem.

För att använda VoLTE på din mobila enhet som kund hos en kompatibel operatör, följ de enkla stegen som beskrivs nedan. Innan du fortsätter bör du dock se till att din telefon är uppdaterad till den senaste versionen av operativsystemet. När det har bekräftats fortsätter du med följande:

aktivera volte mobile

För Android-enheter:

  1. Öppna inställningarna på din enhet.
  2. Navigera till avsnittet “Mobilt nätverk” eller “Anslutningar”.
  3. Välj ditt SIM-kort och gå till “Önskad nätverkstyp”.
  4. Välj det automatiska alternativet som inkluderar alla nätverk.
  5. Leta efter alternativet ‘Använd mobildata under samtal’; om din operatör stöder VoLTE kommer den att finnas tillgänglig här.

För iPhone-enheter:

  1. Öppna inställningarna och gå till avsnittet “Mobildata”.
  2. Klicka på “Alternativ” och sedan på “Röst och data”.
  3. Aktivera “VoLTE” för att börja njuta av samtal med högre kvalitet.

Obs för iPhone-modeller före iPhone 12: För dessa modeller, aktivera både “VoLTE” och “4G” alternativen. Detta gör att du kan uppleva förbättrad samtalsljudkvalitet. Se dock till att din operatör erbjuder VoLTE-tjänst, eftersom alternativet förblir inaktiverat om det inte är tillgängligt.

Din operatör måste aktivera den på din linje

Vissa användare har faktiskt stött på ett problem där VoLTE-funktionen förblir inaktiverad, även om deras operatör stöder det. Detta problem uppstår när företaget misslyckas med att aktivera VoLTE korrekt på användarens mobillinje, vilket leder till att funktionen inte är tillgänglig.

pixel 6a bärare

Om du stöter på den här situationen finns det en enkel lösning. Besök helt enkelt din mobiloperatörs tekniska tjänst och be dem att aktivera VoLTE på din linje. När de har gjort de nödvändiga justeringarna, starta om din smartphone och fortsätt sedan med de steg som nämnts tidigare för att aktivera VoLTE på din enhet. Detta bör tillåta dig att fullt ut utnyttja fördelarna med VoLTE, såsom förbättrad samtalskvalitet och energieffektivitet, utan några ytterligare problem.

Genom att ta detta proaktiva tillvägagångssätt och se till att VoLTE är korrekt aktiverat på din mobillinje, kan du njuta av sömlösa och förbättrade kommunikationsupplevelser genom kraften i denna teknik.