Vizio P-Series Quantum X (2021) recension

30-sekunders granskning

Vizio P-Series Quantum X är en genomgående imponerande LED-LCD-TV som kombinerar ljusstyrkan hos en QLED tillsammans med några av de bästa svarta nivåerna på denna sida av en OLED. Med över 2000 nits i toppljusstyrka lyser den upp alla hemmabio och skär genom omgivande belysning för att bli en av de bästa TV-apparaterna för starkt upplysta vardagsrum.

Tack vare den senaste firmwareuppdateringen är det nu en bra matchning för Xbox Series X och PS5, och med tanke på TV: ns automatiskt låga latensläge är den också solid responsiv med bara 13 ms fördröjningstid med 4K / 60-spel.

Som sagt, du har sett poängen ovan, och Quantum X är inte utan fel. De här ljusa TV-apparaterna har tyvärr oundviklig blomning, vilket kan märkas när du har vit text på svart bakgrund, och dess uppskalning – medan en förbättring jämfört med tidigare år – är fortfarande inte upp till repor med LG, Samsung eller Sony TV. SmartCast är mycket bättre än det har varit de senaste åren tack vare tillägget av Apple TV Plus, Disney Plus och Peacock-appar, men det är fortfarande frustrerande långsamt ibland.

Om du kan förbise dessa negativa element och fokusera på fördelarna med en extremt ljus panel kan dock Vizio P-Series Quantum X konsekvent imponera och kostar dig inte nästan lika mycket som ett flaggskepp FALD LED-LCD från stora spelare som Samsung, Sony eller LG.

 • Vizio P75QX-H1 (HDR) på Amazon för 2 147,99 dollar

Pris och släppdatum

 • Tre modeller i serien (P65QX-H1, P75QX-H1, P85QX-H1)
 • Kostar för närvarande $ 1.529 / $ 1.999 / $ 3.099, men ofta till försäljning
 • Billigare än flaggskepp LED-LCD-TV från konkurrenter

Vizio P-Series Quantum X (2021) är en överföring från förra året och kommer att säljas under större delen av 2021 tills nästa års modeller presenteras.

Den finns i tre storlekar: 65-tums P65QX-H1, 75-tums P75QX-H1 och den helt massiva 85-tums P85QX-H1, men du kommer förmodligen inte att se den där i butikshyllorna så ofta.

När det gäller prissättning kommer 65-tumsversionen in på $ 1529 medan 75-tums kommer att ge dig tillbaka $ 1 999, även om båda ofta säljs för cirka 1 000 $ respektive 1 800 $. Om du väljer den största skärmstorleken tittar du på 3 099 dollar och du kommer förmodligen inte hitta nästan lika många försäljningar som för de mer allmänt tillgängliga 65- och 75-tumsvarianterna.

För att sätta priset i perspektiv är Vizio P-Series Quantum X betydligt billigare än den nya Vizio OLED 4K-TV som släpptes förra året och när den är till salu billigare än alla tillgängliga OLED-för närvarande.

Jämfört med tävlingen är de billigare än FALD QLED-TV-apparaterna från Samsung, Samsung Q80T QLED och Samsung Q90T och släpper nästan samma prestanda … minus naturligtvis det långsammare gränssnittet och svagare uppskalning.

Design

 • Liten ram, men inte precis tunn
 • Fyra HDMI-portar, två stöder HDMI [email protected]
 • Fjärrkontrollen har ingen inbyggd mikrofon

Vizio P-Series Quantum X är en blandad väska designmässigt – den är inte exakt tunn på grund av dess fullständiga dimljus, men den har en snygg och enkel frontram. De främre benen i metall står på båda sidor av skärmen, vilket gör att den känns relativt stabil, men dess breda hållning kan vara problematisk för människor som har mindre hemunderhållningsmöbler.

Om du tittar på den från sidan så ser du att P-Series Quantum X inte är exakt superslank. Den har lite omkrets och är inte så tunn som en OLED eller en kantbelyst LED-LCD … inte att vi skulle ta avvägningen i prestanda för den senare för att den är tunn före detta.

Det mer pressande problemet här är dock att det inte finns något riktigt kabelhanteringssystem (till skillnad från Vizio OLED som har avtagbara bakpaneler för att dölja sladdar) vilket innebär att det kan bli ganska rörigt om du planerar att använda var och en av de fyra HDMI-portarna.

På tal om portar har Vizio P-Series Quantum X fyra HDMI-portar, varav två är fullbandsbredd HDMI 2.1 med 48 Gbps genomgång för 4K / 120. Det betyder att detta är en av få TV-apparater från förra året som kan hålla jämna steg med Xbox Series X och PS5, även om det behövde lite hjälp från en nyligen uppdaterad firmwareuppdatering för att komma dit.

Den enda andra viktiga delen av designen som är lite problematisk är fjärrkontrollen – det är definitivt en relikvie från de pre-smarta assistentdagarna och kommer därför inte med en inbyggd mikrofon. Det gör sökning efter innehåll det minsta svårare än det behöver vara, och det är ett enkelt område för Vizio att fixa med sina 2021/2022-modeller när de oundvikligen presenteras.

(Bild: förra årets Vizio P-Series Quantum X med SmartCast)

Smart TV (SmartCast)

 • Imponerande appval, men utan HBO Max
 • Integreras med smarta högtalare
 • Några mindre prestandafrågor

Vizio P-Series Quantum X använder SmartCast – Vizios egen smarta plattform som kombinerar Chromecasts inbyggda system med AirPlay och ett innehållsrikt gränssnitt som visar curerat innehåll samt rekommenderade program och filmer.

Vad du förmodligen kommer att spendera mest av din tid på att titta på är mitten av appar som innehåller de flesta av de stora hittersna inklusive Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, Vudu, Apple TV, YouTube, YouTube TV, Xumo, Peacock, CBS All -Access, Fandango och några appar för musikstreaming som Pandora, Tidal och iHeartRadio. Det är en ganska solid uppställning, med den enda stora utelämnandet är HBO Max, som ännu inte har kommit till SmartCast.

För sladdklippare och sladdar finns det också Vizios egen WatchFree-app som ger en smula av innehåll från olika stora nätverk som AMC och MTV, men urvalet av innehåll är inte stort eller stjärnbelagt – men hej, det är alla gratis att titta på med annonser.

Sist men inte minst, för smarta hementusiaster integreras SmartCast med både Amazon Alexa och Google Assistant smarta högtalare, så att du kan styra TV: n med din favorit AI. Det är inte något vi verkligen använder – och det är verkligen inte så praktiskt som att ha en inbyggd assistent – men igen, det är bättre än att inte ha någon smart hemintegration alls.

Våra största problem med SmartCast – förutom de få som vi redan har nämnt ovan – är att det inte är lika lyhört som Tizen på Samsungs smarta TV-apparater eller WebOS på LG TV-apparater. Båda dessa hoppar lätt från en app till en annan och svarar på kommandon millisekunder efter start. SmartCast-TV-apparater? Tyvärr är de inte så snabba på fötterna och börjar verkligen känna sin ålder efter två eller tre år.

Om du kan förbise dessa brister och långsammare prestandahastigheter är SmartCast ett bättre alternativ till vissa 4K-streaming mediaspelare, men inte toppen i sin klass.

Bildkvalitet

 • Mycket, mycket ljus och färgstark
 • Levande läge är intensivt men övermättat
 • Perfekt för spelare och biofilmer
 • Dåligt för kabel-TV-tittare

Trots sitt medelpris, konkurrerar Vizio P-Series Quantum X med de bästa presterarna inom bildkvalitet. Den levererar ljusstyrka i spader och med nästan 100% täckning av DCI-P3-färgutrymmet och 90% täckning av Rec. 2020 har den ett färgområde som skämmer de flesta andra 4K-TV-apparater.

Dess överväldigande ljusstyrka är en enorm välsignelse om du har mycket omgivande ljus i ditt vardagsrum – även i sina vanliga ‘Ljusa’ bildinställningar har den tillräckligt med ljusflöde för att inte se utmättat, men det är dubbelt så om du använder ‘Vivid’ bildinställning.

Problemet är dock med både Bright och Vivid-inställningarna att utan korrekt kalibrering kan de skeva lite rött, vilket gör att kötttoner ser lite onaturliga ut och det är mer troligt att du stöter på blommande. På tal om, hur mycket blommande du ser beror på om du använder undertexter (vit text på svart bakgrund är mördare för alla LED-LCD-TV-apparater) och hur ljust du trycker på TV: n – ju lägre ljusstyrka, desto mindre är det du ‘ kommer att se.

Din bästa insats för att minska alla problem, förutom att TV: n ska kalibreras ordentligt, är att använda Quantum Xs inbyggda lägen Kalibrerad och Kalibrerad Mörk. Den förstnämnda behåller en del av P-Series Quantum Xs enorma ljusflöde men tonar ner färgerna, medan den sänker ljusstyrkan för bättre kontrast – vilket är vägen att gå om du placerar TV: n i ett mörkt rum.

Det andra problemet du kommer att stöta på med Quantum X är att även om det gör ett exceptionellt jobb med 4K / HDR-filmer och TV-program, är det inte riktigt det bästa för att uppskala innehåll under 1080p. Detta skulle verkligen inte vara vårt urval av TV-apparater för människor som ännu inte har klippt sladden och fortfarande ser de flesta av sina favoritprogram i sub-HD-kvalitet på en äldre kabelbox.

Om du dock är en kabelskärare eller en kabel-aldrig och du mest tittar på 4K / HDR-innehåll eller spelar spel i 4K / HDR är Quantum X en mördare skärm. Med stöd för båda huvudtyperna av HDR-format (Dolby Vision och HDR10 +) samt en fördröjningstid på 13 ms med 4K / 60-spel är det här enkelt en av de bästa TV-apparaterna att para ihop med en PS5 eller Xbox Series X nu när den har fått senaste firmware-patch.

När det gäller visning utanför axeln fann vi att P-Series Quantum X var något mellanliggande. Det är inte en 4K-TV som ser helt hemsk ut när du sitter för långt åt sidan, men det är definitivt en viss förlust i färgmättnad som är distraherande. Om du kan, försök att sitta nära och centrerad, eller långt borta och bara lite utanför märket, annars kan den annars anständiga färgmättnaden träffa.

Audio

 • Använder två 15 watt högtalare
 • Bra för små rum, men dåligt för stora rum
 • Stöder Dolby Atmos via eARC

För ljudutgång använder Vizio P-Series Quantum X två 15-watts bakhögtalare. Det är ett litet steg från de flesta budget 4K-TV-apparater som använder två 10-watts högtalare, men inte alls lika bra som några av de klassledande LED-LCD-TV-apparaterna, som Samsung Q950TS som använder en kombination av diskanthögtalare och mitt- intervalldrivrutiner för ett 4.2.2-kanals ljud.

Trots detta har Vizio P-Series Quantum X för de flesta små till medelstora rum en fin ljudkvalitet med god närvaro i mellan- och höjdpunkter. I själva verket, tack vare hur TV: n implementerar DTS Virtual: X, har den till och med ett brett ljudfält också.

Som sagt, om du placerar den i ett större rum – eller ett med oregelbundna väggar och / eller omgivande ljud – kommer du att få problem med ljudprestanda. Under dessa omständigheter är dina alternativ antingen att stänga av Virtual: X-ljudet eller så måste du vrida TV: ns volym till långt över 50%. Inget av alternativen är bra, men båda får jobbet gjort under dessa omständigheter.

Ljuspunkten för Vizio P-Series Quantum Xs ljudprestanda är att den stöder Dolby Atmos via eARC, så att du kan ansluta en objektbaserad surround soundbar som Vizio Elevate för att öka ljudkvaliteten. Det är en extra kostnad och en som du kanske inte är villig att göra, men det är trevligt att ha alternativet.

Ska du köpa Vizio P-Series Quantum X (2021)?

Köp det om …

Du letar efter wow-faktor utan att släppa de stora pengarna
Om du vill ha wow-faktorn för en QLED-TV utan Samsungs primopriser har Vizio P-Series Quantum X täckt dig. Vi fann att det kalibrerade läget är perfekt för mer kritiska tittare, men både dess standard- och levande lägen ger ut tusentals nits som förvandlar alla 4K-TV-hållare till troende.

Ditt vardagsrum har alldeles för mycket omgivande ljus för en OLED
Titta, den enda gången vi ber dig att inte köpa en OLED är när ditt vardagsrum är så ljust att du inte kan njuta av svarta nivåer. Om du befinner dig kisande för att ta reda på detaljerna kan Vizio P-Series Quantum Xs extrema ljusstyrka verkligen göra skillnad.

Du vill ha båda HDR-standarderna under ett tak
Om du fortfarande har mardrömmar om Bluray / HD-DVD-formatkrig, är Vizio P-Series Quantum Xs stöd för både Dolby Vision och HDR10 + en enorm välsignelse. Du kan vara lätt att veta att oavsett vilket format dina favoritfilmer kommer ut i, har du en TV som klarar det.

Köp det inte om …

Du vägrar att köpa en soundbar
Dolby Atmos genomgångsstöd är fantastiskt … om du är villig att köpa en soundbar för att följa med TV: n. Om inte, och du har fastnat med TV: ns inbyggda högtalare under hela TV: n, kanske P-serien Quantum X inte passar dig bäst.

Du blir lätt frustrerad av smarta TV-system
Vi förstår att inte alla har något emot att vänta några sekunder på att en show ska starta eller på att en streamingtjänst ska starta upp. Men om du är som oss och du mäter saker till millisekunden kommer SmartCast att vara ett stort problem.

Du vet (och bryr dig) om blommande
Vi respekterar allt det arbete Vizio har gjort i år för att minska blomman, men med LED-LCD-TV så ljusa är det verkligen svårt att utrota helt. Som sagt, om du är störd när du ser en ljusstråle när du tittar på vit text på en svart bakgrund, kommer det ibland att rastas att titta på P-serien Quantum X – vilket för en dyr så dyr TV inte är värt det .

Priser – Vizio P75QX-H1: ▼

Relaterade Artiklar

Back to top button