Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vinylskivor tjänar mer pengar än CD-skivor, första gången sedan 1980-talet

För första gången på fyra decennier har vinylskivor återtagit sin plats som den mest värdefulla fysiska musikformen i USA.

Det har varit ett skakigt år för musikbranschen. Efter en fenomenal start föll verksamheten snabbt efter mars, men trots effekterna av COVID växer streaming och vinyl fortfarande i en imponerande takt, avslöjar Nielsen Music/MRC Datas halvårsrapport.

Efter 14 år av kontinuerlig tillväxt är vinylskivor tillbaka i toppen av den fysiska försäljningen och slår CD-skivor i USA för popularitet. I början av året växte vinylen med otroliga 45 %.

Efter nedgången i försäljningen från mars sjönk försäljningen av fysiska album totalt till -35,4% jämfört med samma period förra året. Det är efter att de växte med rimliga 4,6 % i början av året.

Vinyl fortsatte dock sin tillväxt i spåren av minskad försäljning med en total ökning på 11,2% jämfört med förra årets försäljning. 9,2 miljoner vinylskivor har sålts i USA hittills i år.

Medan fler och fler människor byter till streamingtjänster varje år som sin musikkälla, kommer vinyl tillbaka som en kvarleva för dem som inte vill tappa kontakten med den fysiska sidan av musik.

Det har blivit en mycket mer romantisk form av media, det är stora konsthylsor och processen att hålla ett stort rekord som gör dem mer tilltalande än vanliga CD-skivor som har rasat i försäljning under det senaste decenniet.

Halvårsrapporten visar att den totala ljudaktiviteten har ökat med 9,4 % hittills för året. Tillväxten inom streaming och vinyl har hjälpt till att hålla branschen växande även i spåren av effekten av Coronaviruset.