Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vilken typ av processor ska du välja utifrån upplösning?

Du kanske inte är medveten om det, men valet av din processor spelar en avgörande roll för att forma spelupplevelsen, påverka faktorer som upplösning, samt påverka underliggande teknologier som Ray Tracing och DLSS. I den här artikeln syftar vi till att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när du väljer den typ av processor som passar dina spelbehov, med hänsyn till aspekter som upplösning och nyckelteknologier.

Till att börja med är det viktigt att erkänna att marknaden för närvarande främst domineras av två stora processortillverkare: AMD och Intel. Dessa tillverkare kategoriserar sina processorer i distinkta familjer baserat på arkitektur och segmenterar dem efter antalet kärnor och deras avsedda användning.

AMD upprätthåller vanligtvis kompatibilitet med en specifik sockel för cirka 4 till 5 generationer av processorer. Däremot använder Intel ett mer restriktivt tillvägagångssätt, vilket kräver ett moderkortsbyte varannan generation på grund av sockelförändringar. Dessa tekniska krångligheter fungerar dock som en bakgrund, när vi går in i andra kritiska parametrar för att vägleda din beslutsprocess.

processorupplösning

Vilken processor behöver du för att spela?

Du kan anta att frågan är okomplicerad och svaret lika så, men verkligheten är mycket mer komplex. Svaret omfattar flera överväganden, inklusive:

  1. En önskan om en integrerad lösning för att undvika beroende av ett dedikerat grafikkort som blåser upp budgeten.
  2. Den valda upplösningen för spel.
  3. Potentialen för streaming under spel.
  4. Avsikten att omfamna teknologier som Ray Tracing och DLSS, bland andra.

Ytterligare förtydligande är viktigt. Det är tillrådligt att prioritera en processor med högsta möjliga klockfrekvens, eftersom frekvensen avsevärt påverkar prestandan. Helst bör basfrekvensen maximeras, följt av Boost-frekvensen, som representerar processorns toppprestanda. I detta avseende har Intel en fördel genom att erbjuda processorer med högre frekvenser jämfört med AMD-lösningar.

Processor att spela utan dedikerad grafik

Att välja en processor för detta scenario är relativt enkelt, med tanke på de begränsade tillgängliga alternativen. Om ditt intresse ligger i spel i 1080p-upplösning med titlar som LoL, CS:GO eller Fortnite, och du är villig att offra grafisk kvalitet i moderna spel, är en AMD APU det rätta valet. Intel-processorer är mindre lämpliga på grund av deras relativt svaga integrerade grafik.

För närvarande är AMD:s utbud av spel-APU:er blygsamt. Det mest övertygande valet på marknaden är Ryzen 5 5600G, prissatt runt 140 euro. Utrustad med 6 kärnor, sticker den här processorn ut och erbjuder ett överlägset alternativ för framtidssäkring, speciellt om du senare planerar att installera ett dedikerat grafikkort för förbättrad spelprestanda.

amd ryzen gaming apu

Processor för 1080p upplösning

När det gäller denna resolution är saken ganska okomplicerad. Med en låg upplösning som denna minskar kravet på flera kärnor. De främsta utmanarna här är AMD Ryzen 5- och Intel Core i5-processorerna, var och en utrustad med 6 kärnor, vilket visar sig vara mer än tillräckligt för 1080p-spel.

I detta sammanhang är det viktigt att lyfta fram två viktiga faktorer. Moderna Intel-processorer innehåller både Power Cores (P-Cores) och Efficiency Cores (E-Cores). Det är viktigt att notera att nuvarande Core i5-processorer omfattar 6 P-kärnor och 4 E-kärnor. Dessa Efficiency Cores fungerar när de inte är engagerade i spel, och ger stöd till Power Cores under spelandet.

En andra punkt som är värd att notera är ett ytterligare råd. Att välja Core-F-processorer rekommenderas inte, eftersom dessa versioner har inaktiverad grafik. Följaktligen, om några problem uppstår med grafiken, kommer du inte att kunna använda datorn. Dessutom kan dessa processorer ha mindre attraktionskraft på andrahandsmarknaden på grund av deras komprometterade funktionalitet.

De mest fördelaktiga valen för detta scenario är:

    1. Intel Core i5-13600K
    2. AMD Ryzen 5 7600X

cyberpunk 2077 1080p

Spela i 1440p upplösning

För att vara ärlig, bör de ovan nämnda processorerna hantera dina behov ganska bra. De kan dock visa sig vara lite ansträngda om du siktar på att fullt ut uppleva tekniker som Ray Tracing, AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) eller NVIDIA Deep Learning Super Sampling (DLSS). För att ta itu med detta rekommenderar Intel Core i7-serien, medan AMD föreslår deras Ryzen 7-sortiment.

Båda dessa processorserier har 8 kärnor, vilket borde ge gott om kraft för spel med denna upplösning. I likhet med det tidigare fallet är det värt att notera att Intel-processorer också innehåller E-Cores, vilket ger totalt 8 kärnor. Som tidigare, undvika Core-F-versionerna, eftersom deras andrahandsvärde på begagnatmarknaden tenderar att vara svagt.

Som ett råd, låt dig inte lockas av AMD Ryzen 3D-processorer, trots deras större cache; de erbjuder helt enkelt inte det värde du letar efter.

Med tanke på dessa faktorer rekommenderar vi dessa två processorer:

1. Intel Core i7-13700K
2. AMD Ryzen 7 7700X

spela upp 1440p upplösning

Hoppa till 4K-upplösning

Om du siktar på en allomfattande spelupplevelse, kanske du lutar mot att gå “All-in”, vilket skulle kräva ett robust antal kärnor. Medan 8-kärniga processorer förblir mycket optimala, om du vill tänja på gränserna, kan du överväga extravagansen med 12 kärnor. Det finns dock en liten hicka här, eftersom Intel för närvarande inte erbjuder processorer med ett dussin kärnor.

På Intel-fronten presenterar Core i9-serien ett intressant förslag, med 8 P-kärnor och 16 E-kärnor. Denna blandning erbjuder en övertygande synergi, med effektivitetskärnorna som ger värdefullt stöd. Denna konfiguration utrustar dig med avsevärd kraft för att tackla spel med din önskade upplösning.

Samtidigt erbjuder AMD ett bredare utbud av alternativ och flexibilitet. Du kan fortsätta att hitta tillfredsställelse med Ryzen 7-serien, vilket borde visa sig vara mer än tillräckligt. Men om du har siktet inställt på att uppleva FSR och Ray Tracing på sin höjdpunkt, kan en 12-kärnig processor tjäna dig väl.

Med tanke på dessa faktorer presenterar vi dessa alternativ för din övervägande:

1. Intel Core i9-13900K
2. AMD Ryzen 9 5900X
3. AMD Ryzen 9 7900X

spela 4k-upplösning

Processor för att spela i 4K-upplösning + streaming

Om ditt mål är att fördjupa dig i streamingområdet, är en mycket potent processor dagens ordning. För en så krävande uppgift rekommenderas starkt processorer med ett stort antal kärnor på 12 eller, idealiskt sett, 16 kärnor. Denna övervägande av kärnantalet är också sammanflätad med faktorer som vårt utnyttjande av omskalningsteknik och kraven på Ray Tracing.

I det nuvarande landskapet är det bara AMD som gör anspråk på att erbjuda kommersiella processorer med ett så imponerande antal kärnor. Det som dock skiljer Intel-processorer åt är deras användning av E-Cores för streamingkodning. Detta unika attribut gör Intels blå processorer särskilt lockande för detta specifika scenario.

Med hänsyn till alla dessa faktorer presenterar vi våra rekommendationer för din övervägande:

1. Intel Core i9-13900K
2. AMD Ryzen 9 5950X
3. AMD Ryzen 9 7950X3D

auroplay

Slutsats

Observera att våra föreslagna processorer inte är obligatoriska val; de representerar de “optimala” valen. Du har också möjlighet att utforska tidigare generationers modeller som har jämförbara kärnantal. Dessutom kan du överväga att undersöka andrahandsmarknaden för att eventuellt spara lite extra pengar.