Vilka Àr skillnaderna mellan WEP, WPA, WPA2 och WPA3 WiFi-sÀkerhet?

0 Shares

För nÀrvarande Àr Wi-Fi-anslutningen oumbÀrlig del i kommunikationsvÀrlden. Internet har haft ett mycket stort genomslag och med tillverkningen av olika kommunikationsenheter har det uppstÄtt ett behov av att hitta ett sÀtt att göra detta enheter ansluta till nÀtverket.

SĂ€kerhetsparametrar

Utrustning som ger dig möjlighet tillhandahÄlla en trÄdlös anslutning för andra enheter den har ocksÄ utvecklats. I denna mening har olika sÀkerhetskonfigurationer gradvis etablerats.

Till en början skulle alla tro att han var van vid sÄdana parametrar undvika oönskade samtal frÄn andra enheter i nÀtverket som du underhÄller hemma eller pÄ jobbet. Men sanningen Àr att det gÄr mycket lÀngre.

Typer av sÀkerhet

SÀkerhetsinstÀllningarna du konfigurerar pÄ din router skulle inte bara avgöra hur andra enheter kan ansluta till nÀtverket, utan ocksÄ vilken skyddsnivÄ som kan upprÀttas pÄ din Internet anslutning.

Efter anslutning till nÀtverket utbyts information mellan enheten eller datorn och servern. Dina sÀkerhetsinstÀllningar kommer att hjÀlpa kryptera denna typ av information sÄ att din enhet (surfplatta, mobiltelefon, dator) Àr skyddad mot alla attacker. I denna anda finns det flera typer av sÀkerhet tillgÀngliga för ditt trÄdlösa nÀtverk eller Wi-Fi-nÀtverk: WEP, WPA, WPA2 och WPA3.

Skillnader mellan typer av sÀkerhet

NÄgot kan vara sÀkert: i slutet av att lÀsa den hÀr artikeln kommer du att ha en tillrÀcklig förstÄelse för dessa typer sÀkerhet för att vara tydlig med vilken konfiguration som ska tillÀmpas pÄ det trÄdlösa nÀtverket. DÀrför uppmanar vi dig att lÀsa vidare.

Vad Àr WEP?

Det Àr en av de första sÀkerhetsstandarderna nÀr det kommer till nÀtverksanslutningar. Det Àr ocksÄ kÀnt som sekretessmotsvarighet med kablageDÀrför kunde alla förstÄ att denna typ av sÀkerhet etablerades frÀmst för kabelanslutningar.

Moment av lagen Wi-Fi började dyka upp pÄ marknaden började denna sÀkerhets- och integritetskonfiguration utvecklas för trÄdlösa nÀtverk.

Gjorde du det Inte alls, trÄdlösa nÀtverk antagandet av denna konfiguration visade sig vara mycket kÀnsligt för misslyckanden. SÄ detta Àr inte en rekommenderad konfiguration.

Utveckling till WPA

Efter lite tillförlitlighet kvar av konfigurationen WEP i trÄdlösa nÀtverk beslutades att vidareutveckla systemet för att optimera sÀkerheten i anslutningen.

Av alla korrigeringar av WEP-sÀkerhetstyp har WPA dykt upp. I princip var operationen densamma: autentiserade anvÀndare ombedd att ansluta till nÀtverket via den tidigare tillhandahÄllna nyckeln.

Men startvektorn (48 bitar) och nyckelkrypteringen (128 bitar) gör denna typ av konfiguration mycket sÀkrare och pÄlitligare för routern.

FrÄn WPA till WPA2

Utvecklarna insÄg dock att det fortfarande fanns omrÄden att förbÀttra, eftersom Àven om WPA hade en högre sÀkerhetsnivÄ Àn WEP, var det fortfarande sÄrbart för attacker.

För detta nya protokoll inkluderade Wifi Alliance en förlĂ€ngning krypteringsalgoritm “Advanced Encryption Standard”, Ă€ven kĂ€nd som “AES”, gav nĂ€tverk ett mycket högre sĂ€kerhetsindex Ă€n de tidigare.

Nu… försvarslös? Utan tvekan. Naturligtvis, för att attackera ett nĂ€tverk med denna typ av sĂ€kerhetskonfiguration, till skillnad frĂ„n de tvĂ„ föregĂ„ende, mĂ„ste följande villkor uppfyllas: nĂ€tverkstillgĂ„ng.

WPA3 final?

Med tanke pÄ den stÀndiga förfining av dessa sÀkerhetsprotokoll tillkÀnnagav WiFi Alliance 2018 lanseringen av detta protokoll, som ger förbÀttra lösenordssÀkerhetsnivÄerna och tillhandahÄlla ett enklare grÀnssnitt för konfiguration.

Vilken ska man vÀlja?

Efter allt det kan du se till att konfigurationen WPA2 Àr en av de bÀsta du kan anvÀnda om det Àr en trÄdlös anslutning i ditt hempÄ grund av det lilla antalet personer som kan hÄlla kontakten, vilket minskar risken för attacker.

WPA3 kommer utan tvekan att vara en av de bÀsta, men man kan sÀga att det Àr ett protokoll som fortfarande utvecklas och routrar med denna typ av konfiguration kommer successivt att sÀljas.

0 Shares