Vilka Àr de största skillnaderna mellan Internet, IntranÀt och ExtranÀt?

0 Shares

I affÀrsvÀrlden och privatlivet Àr det mycket vanligt att anvÀnda och lÀra sig skillnaderna mellan dem Internet, intranÀt och extranÀt och de huvudsakliga nÀtverkstjÀnsterna de erbjuder.

I den hÀr artikeln visar vi dig skillnader mellan internet, intranÀt, extranÀt och vilka som Àr de största skillnaderna mellan dessa nÀtverk sÄ att du kan anvÀnda dem pÄ rÀtt sÀtt och njuta av dem.

AnvÀnda internet

Utan tvekan Àr detta ett mycket vÀlbekant begrepp för oss. Det Àr dessa typer av datornÀtverk dÀr vi tack vare Internet kan navigera i dessa olika nÀtverk och vara i stÀndig kommunikation med vÀrlden.

Det Àr ett nÀtverk av nÀtverk som tillÄter en decentraliserad anslutning av datorer med hjÀlp av en uppsÀttning protokoll eller formella interaktionsregler som kallas TCP/IP.

Dessa TCP/IP-protokoll Àr ryggraden i Internet, som Àr designat för att ansluta datorer som anvÀnder olika operativsystem. Den inkluderar datorer, minidatorer och stordatorer som grÀnsar till nÀtverksnÀtverk. Lokalt omrÄde och ett stort omrÄde.

Internet har en enorm fördel eftersom vi kan komma Ät det utan att behöva ha ett anvÀndarnamn och lösenord, vilket Àr fallet med intranÀt och extranÀt.

Vi behöver bara en enhet som Àr kompatibel med trÄdlös eller kabelteknik, med tillgÄng till Internet. Det Àr ett praktiskt verktyg som söker efter en mÀngd olika innehÄll, frÄn information av gemensamt intresse till nedladdning eller anvÀndning av onlinefiler eller dokument genom oÀndliga applikationer.

IntranÀtsfunktioner

Ett intranÀt fungerar som ett företag och bara nÀtverk exklusiv anvÀndning företaget eller organisationen som har Ätkomst till det. Ett intranÀt Àr ett verktyg som kan hjÀlpa dig att kommunicera, och bÀttre, till en lÄg kostnad. Detta Àr ett internt nÀtverksom inte alla anvÀndare har tillgÄng till.

Det tillÄter information, tjÀnster eller operativsystem att delas pÄ samma nÀtverk och manipuleras vanligtvis av arrangörerna. Det kan till exempel vara mycket anvÀndbart för företag som erbjuder sina anstÀllda tillgÄng till specifik information, dokumentation och specifika tjÀnster.

Detta Àr Hanteringsverktyg detta blir mycket anvÀndbart för anvÀndare att sprida information och göra inlÀgg.

AnvÀndare mÄste anvÀnda lokala servrar och behöver inte extern Ätkomst för att fungera. Detta hjÀlper till att förbÀttra kommunikationen och sÀkerstÀller till och med ökad sÀkerhet och integritet. Naturligtvis kommer autentisering att vara nödvÀndig och personen har ett lösenord.

Halvprivat extranÀt

ExtranÀt det Àr ett halvprivat nÀtverk som anvÀnder internetprotokoll (inklusive TCP/IP, HTTP) för kommunikation, och Àr ocksÄ begrÀnsad i anvÀndning. Det tillÄter dock Ätkomst av externa anvÀndare. Det Àr ett datornÀtverk som tillÄter Ätkomst till tredje part, det vill sÀga anvÀndare utanför företaget.

Har en anvÀndargrÀns men samma kan komma in i detta nÀtverk frÄn var som helst i vÀrlden. Detta Àr i grunden ett sÀtt att utöka grÀnserna för ditt intranÀt.

Den har anvÀnts av vissa företag som tillÄter privat Ätkomst till sina anstÀllda eller auktoriserad extern personal som har en ÄtkomstlÀnk till den. NÄgra av extranÀtets huvudfunktioner Àr:

  • TillgĂ„ng: ExtranĂ€tet tillĂ„ter tillgĂ„ng till kunder och leverantörer. Företaget ger tillstĂ„nd att fĂ„ tillgĂ„ng till vissa delar av webbplatsen.
  • Protokoll: Det anvĂ€nder internetprotokollet sĂ„vĂ€l som det offentliga kommunikationssystemet. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du sĂ€kert dela relevant information med externa anvĂ€ndare som leverantörer eller kunder.
  • SĂ€kerhet: SĂ€kerhet pĂ„ extranĂ€tet Ă€r en mycket viktig frĂ„ga. Information mellan webbplatsen och anvĂ€ndarna överförs krypteradskyddar dĂ€rmed mot eventuella attacker frĂ„n datorbrottslingar.

Sammanfattningsvis Àr skillnaderna mellan de nÀmnda nÀtverken:

Internet Àr för allmÀnt bruk, krÀver inga lösenord eller Ätkomstkoder och Àr helt gratis. IntranÀtet Àr avsett för privat bruk för att effektivisera information mellan olika avdelningar inom företaget och dess anstÀllda. ExtranÀtet Àr avsett för semi-privat anvÀndning, dÀr företaget ger vissa privilegier till externa anvÀndare angÄende de tjÀnster det erbjuder.

0 Shares