Vilka Àr de olika sÀtten att hantera fel i Visual Basic: anvÀnd pÄ fel (exempel)

0 Shares

Det kan finnas ett fel i applikationen, oavsett vilken anledning vi vill veta hur man ÄtgÀrdar det.

  • Att i det ögonblick som applikationen körs Ă€r det nĂ„gon stat som orsakar det fel i koden. Till exempel nĂ€r du öppnar en plats som inte lĂ€ngre finns.
  • Att det finns lite i kodlogik syntaxfel detta hindrar Excel frĂ„n att utföra sina avsedda aktiviteter. Det kan bero pĂ„ att du har glömt att stĂ€nga en sats eller att du hĂ€nvisar till en funktion eller ett element som inte lĂ€ngre finns, till exempel ett namn eller ett objekt.

Om din kod inte inkluderar felhantering kommer Visual Basic att stoppa programkörningen och visa ett felmeddelande nÀr det finns ett fel i din kod.

NÀrhelst ett felmeddelande dyker upp i Visual Basic Àr det absolut nödvÀndigt att anvÀnda nÄgon sorts felhanteringssats eller att hantera fel i vÄr kod, för om en annan anvÀndare anvÀnder den vet de inte vad de ska göra. Du lÀr dig vidare vilka Àr de olika sÀtten att hantera fel i Visual Basic med hjÀlp av On Error-satsen.

Vikten av att bestÀmma felhanteraren

Du kan förutsÀga mÄnga problem genom att införliva en felhanterare i din kod för att ÄtgÀrda eventuella fel som kan uppstÄ. Du kommer att uppnÄ detta genom att bekanta dig med VBA-anvÀndning, funktioner, egenskaper och metoder för att förutsÀga felhantering.

NÀr du lÀgger till felhantering i en Visual Basic-procedur flyttas exekveringen till en annan position i din kod, mot positionen som hanterar felet.

Med andra ord, du mÄste lÀgga till proceduren i din Visual Basic-kod, nÀr den hittar ett fel kommer den att leta efter felhanteringssatsen genom att lokalisera i den.

Aktivera felhantering med On Error-satsen. Vad den gör Àr att rikta avrÀttningen pÄ ett fel mot den mening som hanterar felet. Om du hoppar över det hÀr steget nÀr ett fel uppstÄr, stoppar Visual Basic exekveringen och visar ett meddelande med alternativet att avsluta eller felsöka.

Kom ihÄg att du mÄste stÀnga av automatiska uppdateringar för Microsoft Office för att sjÀlv kunna aktivera felhantering. On error-satsen aktiverar eller inaktiverar felhanteraren, denna On error-sats har tre former:

  1. Vid fel, FortsÀtt nÀsta.
  2. Om ett fel uppstÄr, gÄ till etiketten.
  3. I hÀndelse av ett Go TTo 0-fel

Funktioner för de tre formulÀren i hÀndelse av ett fel

  • Instruktion Vid fel, FortsĂ€tt nĂ€sta hoppa över raden som orsakar felet. Ibland Ă€r det inte det bĂ€sta alternativet eftersom det knappast fixar det.
  • Instruktion Om ett fel uppstĂ„r, gĂ„ till möjliggör en felhanteringsrutin som börjar pĂ„ raden dĂ€r satsen börjar. Innan dess mĂ„ste vi aktivera detta genom att sĂ€tta On Error Go to och etikettnamnet ovanför satsen som orsakar felet.
  • NĂ€r felhanteraren Ă€r aktiv och ett fel uppstĂ„r, kommer exekveringen att hoppa till den rad som anges i taggen. Det Ă€r viktigt att sĂ€tta “Exit Sub” framför alla loggade meddelanden sĂ„ att du kan fortsĂ€tta efter att felmeddelandet har visats och accepterats.
  • Om det finns ett fel, gĂ„ till 0. Detta uttalande inaktiverar felhantering inom proceduren. Om du har mer Ă€n en felhanteringsinstruktion och du bestĂ€mmer dig för att du inte vill att nĂ„got ska göras; placera satsen Vid fel GĂ„ till 0. I det hĂ€r fallet visar Visual Basic ett felfönster och ger dig möjlighet att felsöka eller avsluta.

Alla fel som uppstÄr i ditt arbete mÄste tas bort, tack vare vilket arbete i applikationen du anvÀnder blir enklare och mer effektivt. Med tanke pÄ detta Àr det bÀst att förutse de flesta möjliga fel för att indikera det i dina behandlingar.

Vi rekommenderar att du för en logg över alla fel för att felsöka din kod senare. Bli ett proffs genom att fixa dessa irriterande buggaroch njut av den trevliga körningen av populÀra Microsoft Office-program, och du kan bygga och begrÀnsa din kod med Visual Basic-makroboken.

0 Shares