Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VideoLogic DigiTheatre LC 5.1 högtalarsystem

Introduktion

Eftersom ökad processorkraft gjorde det möjligt att spela upp DVD-skivor på datorer, har det också medfört prisvärda surroundljudfunktioner som ackompanjerar filmupplevelsen. Minst tre ljudkort erbjuder möjligheten att mata ut de individuella kanalerna från ett surroundkodat spår genom att införliva en sexkanalsdesign, eftersom ABIT avslöjade att deras AU10-kort kommer att gå med på marknaden med Turtle Beach Santa Cruz, och Creative har nyligen tillkännagett SoundBlaster Live! 5.1. Dessutom kommer fler företag med 6-kanalskort till marknaden, eftersom Hercules kommer att ha sin Gamer XP-2 tillgänglig i slutet av denna månad.

Högtalardesigners har utnyttjat denna nya funktion genom att kunna sänka kostnaderna för högtalarsystem genom att eliminera de surroundavkodrar som tidigare behövdes för en 5.1-surroundljudslösning, vilket flyttar uppgiften till datorn och ljudkortet. Sex kanaler med analogt ljud kan nu dras från ett ljudkort och förstärkas direkt för en fullt surroundljudsmiljö.

VideoLogic byggde på deras tidigare framgångar med Sirocco Crossfire-serien när den expanderade till 5.1-surroundmarknaden. Till en början erbjöd de DigiTheatre-systemet, som inkluderade en extern Dolby Digital-avkodare. Systemet använde den digitala ljudströmmen via en SPDIF-anslutning till dekodern, som sedan bröt ner data i de 6 analoga kanalerna för uppspelning. Med introduktionen av sexkanalsljudkort har företaget kunnat ta bort dekodern från paketet och släppa den som DigiTheatre LC-systemet för användning tillsammans med ett sexkanaligt ljudkort.

Tillkännagivandet av detta system följde kort efter premiären av deras 6-kanals ljudkort, VideoLogic Sonic Fury. Detta kort markerar ett korsdistributionsavtal mellan Voyetra Turtle Beach och VideoLogic som är utformat för att föra var och en av deras produkter till båda sidor om Atlanten. Sonic Fury är identisk med Turtle Beach Santa Cruz ljudkort, enkelt distribuerat i Europa med ett lite annorlunda mjukvarupaket. Turtle Beach distribuerar också utvalda högtalarsystem i USA för VideoLogic.

För amerikanska kunder erbjuder Turtle Beach detta system via deras hemsida för $149,95. Detta inkluderar inte ett sexkanalskort eller DVD-uppspelningsprogram med det erforderliga flerkanalsstödet. För utvärderingsändamål var det sexkanalskort som användes Turtle Beach Santa Cruz och en OEM flerkanalsversion av WinDVD (v 2.2). Fram till helt nyligen var flerkanals WinDVD endast tillgänglig genom tredje parts OEM-tillverkare som tillhandahållit programvaran specifikt för deras flerkanalssystem. Den har precis blivit kommersiellt tillgänglig via InterVideos webbplats för användare som behöver programvaran.

Specifikationer

DigiTheatre LC-systemet består av ett subwooferhölje som inkluderar den sexkanaliga förstärkaren för systemet, en mittsatellit, två främre satelliter och två bakre satelliter. Skåpen är alla gjorda av plast, inklusive subwoofer-höljet, detta minskar vikt och kostnad, men visar inte samma engagemang för kvalitet som trähögtalare kan ha. Här är vad VideoLogic berättar om deras system:
Specifikationer (med tillstånd av VideoLogic)

RMS Power

Totalt: 62,5W RMS
Satelliter: 7,5 W + 7,5 W (0,04 % THD)
Center: 7,5 W (0,05 % THD)
Subwoofer: 25W (0,038 % THD)

Frekvenssvar

Satelliter: 180Hz – 20kHz
Center: 140 Hz – 20 kHz
Subwoofer: 50Hz – 200Hz

Ingångskänslighet

DVD-ingång: 250 mV
Linjeingångar: 500 mV

Förare

Fram: 4 tum mellanregister skärmad / 2 tum Neodynium diskanthögtalare
Surround: 4 tum
Centrum: 3 tum magnetiskt skärmad
Subwoofer: 6,5 tum magnetiskt skärmad

S/N-förhållande

Satelliter: 70dB
Centrum: 67dB
Subwoofer: 69dB

Funktionskontroller

Ström/volym, ingångsval, LED-display

Mått (BxHxD)

Fram: 114 mm (B) x 236 mm (H) x 150 mm (D)
Surround: 114 mm (B) x 151 mm (H) x 150 mm (D)
Centrum: 260 mm (B) x 106 mm (H) x 155 mm (D)
Subwoofer: 228 mm (B) x 406 mm (H) x 325 mm (D)