Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VIA:s P4X333 – Om de bara hade en licens

Det råder ingen tvekan om att nästan hela Socket-A-marknaden ägs av VIA; KT133-, KT266-, KT266A- och KT333-linjerna har gett VIA en större andel av marknadsandelen än de någonsin har tyckt om att tillverka chipset för andra processorer. Man skulle kunna tro att med VIAs erfarenhet av att bygga billiga, högpresterande styrkretsar skulle de lätt kunna göra rent Pentium 4-kretsuppsättningar också, men saker är inte alltid så enkelt.

VIA är fortfarande i en rättstvist med Intel om huruvida de lagligt kan tillverka några Pentium 4-kretsuppsättningar, samtidigt säljer de med glädje styrkretsen till alla moderkortstillverkare som kommer att köpa dem. Tyvärr är de stora moderkortstillverkarna mycket rädda för Intels vrede och därför kommer de inte att röra några VIA Pentium 4-lösningar med en 10 fots stolpe.

Detta var olyckligt för P4X266 och P4X266A men som du snart kommer att få reda på är det ännu mer av en besvikelse för P4X333 och den kommande P4X600; Anledningen är att även om de två första VIA P4-kretsuppsättningarna egentligen inte tillförde något nytt till bordet, kommer P4X333 och så småningom P4X600 att ge avsevärt värde.

För närvarande ägs marknaden för Pentium 4-chipset av Intel och vad Intel inte har tar SiS med sina 6xx-erbjudanden. Bortsett från alla juridiska konsekvenser, det kräver en verkligt imponerande uppvisning från VIA för att de ens ska få trovärdighet på marknaden för Pentium 4-chipset. Det är dags att ta reda på om P4X333 är tillräckligt imponerande …