Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VIA:s KT333: Athlon får DDR333

Åh, vad tiderna har förändrats. Kommer du ihåg de dagar då det var skamligt att ha ett Athlon-chipset på displayen? Eller när moderkortstillverkarna inte fick prata offentligt om sina Socket-A-lösningar, även när de skickade till systemintegratörer. Då var framtiden för Athlon osäker, men tiderna har förändrats.

Idag är Athlon lätt AMD:s mest framgångsrika produktlinje någonsin både ur affärs- och slutanvändarsynpunkt. Och framgången kan tillskrivas tre saker: pris, arkitektonisk design och VIA.

Om det inte vore för VIA, hade Athlon definitivt inte varit lika framgångsrik av en CPU som den är idag. De allra flesta Athlon-plattformar kör VIA-chipset trots att det finns tre perfekt kompetenta tillverkare där ute förutom VIA som tillverkar Socket-A-chipset. VIA tog Athlon till mainstream och mer nyligen tog de DDR till samma marknad. Även om det helt klart inte är lika viktigt som att ta med Athlon eller DDR till massorna, kommer VIA beväpnade med deras KT333-kretsuppsättning att ta med DDR333 och ATA/133 till Socket-A-världen.

KT333-kretsuppsättningen är inte en revolutionerande Athlon-plattform, utan snarare en vidareutveckling av VIAs enastående KT266A-design. De extra funktionerna är uppenbara som vi just nämnde dem, DDR333 och Ultra ATA/133-stöd och därmed är prestandafördelarna inte enorma. Av denna anledning kommer vi inte att lägga mycket tid på att täcka chipsets prestanda men tillräckligt för att karakterisera KT333 som den logiska ersättaren för KT266A.