Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VIA:s KT133A – Överklockning med 133MHz FSB: The "Problem"

Introduktion

Sommaren 1999 tillkännagav AMD den ursprungliga Athlon och har aldrig sett sig tillbaka. Förutom att bara ha en överlägsen CPU, är en av anledningarna till deras framgång, som de flesta hårdvaruentusiaster har känt till, chipsens överklockningsförmåga. Strax efter släppet av Slot-A Athlon avslöjades hemligheten bakom att modifiera klockmultiplikatorn och de berömda Gold Finger Devices (GFD) började dyka upp på marknaden.

Spola framåt till förra året när AMD släppte de nydesignade Socket-A Athlons och Durons. VIA fortsatte att leverera styrkretsar för AMD:s senaste och bästa processorer med KT133-kretsuppsättningen. Till en början verkade dessa nya processorer vara helt multiplikatorlåsta, ungefär som vad Intel hade gjort med sina processorer. Lyckligtvis avslöjades återigen hemligheten med hur man modifierar klockmultiplikatorn på Socket-A-chips, och moderkortstillverkarna slösade ingen tid i brådskan för att implementera en sådan funktion på sina moderkort.

Tyvärr var en stor nackdel med VIA KT133-kretsuppsättningen att överklockning av frontside-bussen (FSB) helt enkelt inte var effektiv eftersom den i de flesta fall inte skulle gå snabbare än 110MHz, bara 10 % överklockning. Det verkade initialt som att detta var en gräns för Athlons EV6-buss, möjligen på grund av att den överför data på både stigande och fallande flank på klocksignalen, vilket i praktiken fördubblade hastigheten, precis som DDR gjorde för minnet.

Icke desto mindre, i slutet av december 2000, kort efter lanseringen av 266MHz Athlon, kom VIA äntligen tillbaka med den “nya” KT133A-kretsuppsättningen, som inte är något annat än KT133 med officiellt 133MHz-stöd. Många har misstänkt att VIA avsiktligt inaktiverade snabbare FSB-hastigheter i KT133 eftersom det inte fanns några Athlons som stödde så höga hastigheter. Detta kan till och med ha varit för att blidka AMD, även om detta bara är spekulationer. Oavsett vilket gav KT133A och dess 133MHz FSB mycket av prestandan hos AMD 760-kretsuppsättningen, men utan behov av nytt och kostsamt DDR-SDRAM. För överklockare lovade KT133A att fungera med ett mycket bredare utbud av överklockade FSB-hastigheter, ibland så höga som 160MHz eller högre.

KT133A-kretsuppsättningen blev snart ett av de mest omdiskuterade ämnena bland hårdvaruentusiaster, med en hel del människor som hoppade in på KT133A-marknaden så fort korten blev tillgängliga. Med nästan alla moderkortstillverkare som integrerade hårdvaruinställningen för klockmultiplikator på sina KT133A-lösningar, hoppades de flesta av dessa människor få nära AMD 760/DDR-SDRAM prestandanivåer helt enkelt genom att överklocka sina CPU:er med en lägre klockmultiplikator och högre FSB-hastighet.

Tyvärr blev resultatet inte som förväntat för alla. För många var det helt enkelt inte möjligt att få en 100MHz Athlon eller Duron att starta vid 133MHz FSB, oavsett vilken multiplikator som användes. Naturligtvis i teorin, om du ställer in multiplikatorn tillräckligt lågt, bör FSB inte utgöra ett problem och den totala hastigheten på CPU:n kommer inte ens att överklockas.

Så vad gick fel? Konceptet är tillräckligt enkelt, men det verkade finnas slumpmässiga misslyckanden över hela AnandTech-communityt. Var det chipset-relaterat eller moderkortsrelaterat? Och viktigast av allt, finns det några lösningar för dig, som kanske redan har spenderat över $120 på ett KT133A-moderkort? I den här artikeln kommer vi att ta upp problemet och tillhandahålla motsvarande lösningar.

Innan du går in på detaljerna rekommenderar vi starkt att du läser följande artiklar. Informationen i de listade artiklarna är viktig för att du ska förstå resten av den här artikeln.

AMD Thunderbird / Duron Utredning och överklockning diskussion

AMD Thunderbird & Duron överklockning avslöjat

AMD Socket-A 133MHz FSB / DDR Överklockningsguide

Överklockning av AMD:s Thunderbird och Duron-processorToms hårdvara

Överklockning av AMD:s Socket-processorerToms hårdvara