Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VIA PT-serien: VIA PCI Express för Intel

Vi rapporterade först grundläggande information om VIA-kretsuppsättningar för Intel Socket 775 för cirka 7 månader sedan. Vid den tidpunkten pekade färdplanen på provtagning i september 2004. Det har skett förändringar längs vägen och många förseningar, men idag introducerar VIA äntligen tre nya chipset för Prescott Socket T. VIA har sett den mycket tröga marknaden för Intel Socket 775 moderkort, och de tror att de har hittat en bättre lösning som folk kommer att vilja köpa. Alla de nya styrkretsen har PCI Express, men unika för VIA, alla tre styrkretsen kan köras på 1066 FSB och använda antingen DDR- eller DDR2-minne. PT880 PRO stöder även PCI Express-grafik eller AGP-grafik eller båda på samma moderkort.

VIA är övertygat om att den höga nuvarande kostnaden för införandet av den nya Socket 775-tekniken lägger en smuts på försäljningen av Socket 775. DDR2 är fortfarande dyrare än DDR och VIA-projekt DDR kommer fortfarande att sälja bättre än DDR2 till åtminstone det fjärde kvartalet 2006 – cirka två år bort. 915/925X-moderkort är också dyrare än konkurrerande lösningar – cirka 150 USD i genomsnitt för 915 och 200 USD+ för 925X/XE. Dessa kostnadsfaktorer, i kombination med dålig tillgänglighet av PCIe-delar, har lett till en mycket trög användning av Socket 775. Dessutom finns det väldigt lite att skilja 925X/XE-prestanda från 915, förutom den något konstgjorda barriären som endast 925XE stöder 1066 FSB (för närvarande stöder endast en mycket dyr CPU 1066 FSB). Vi vill också tillägga att avsaknaden av prestandafördelar för Socket 775 också har haft en dramatisk inverkan på försäljningen.

För att möta dessa marknadskrafter har VIA introducerat tre nya styrkretsar för Socket 775. Flexibilitet är nyckeln i hela den nya chipsetlinjen, eftersom VIA betonar att tillverkare kan välja den arkitektur och de funktioner som kunderna vill ha. VIA tror att denna flexibilitet, jämfört med de stela kraven för Intel 915/925x-kretsuppsättningarna, kommer att ge tillverkare och kunder gott om incitament att välja en VIA-kretsuppsättningslösning för Socket 775.