Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VIA och SiS Battle for Supremacy: 3-vägs P4 DDR Motherboard Roundup

Av alla halvledarindustrier som finns finns det inte många med så mycket konkurrens som marknaden för CPU-chipset kan hävda. Det finns totalt 7 företag som producerar styrkretsar för Pentium 4, Athlon XP eller framtida generations plattformar (Intel, AMD, VIA, SiS, NVIDIA, ATI och ALI). Intel är den största chipsettillverkaren av dem alla, men två andra företag kämpar om tvåan, nämligen VIA och SiS.

Det kan hävdas att VIAs framgång började i slutet av 1990-talet när Intel inte kunde producera tillräckligt med PC133-kompatibla Pentium III-kretsuppsättningar. VIA såg detta som en möjlighet att öka sin marknadsandel och drog stor nytta av det och försåg leverantörer med chipset som önskade dem. Utöver denna lycka var VIA också smart nog att dra fördel av lanseringen av AMD:s helt nya mikroprocessor på den tiden, Athlon. VIA var det första chipsetföretaget som trotsade Intels önskemål och producerade ett Athlon-chipset, och från den tidpunkten har VIA helt dominerat Athlon-marknaden och befäst sin position med sådana framgångar som KT266A-chipset.

Däremot följer en annan leverantör med namnet SiS noga på VIAs hälar. SiS ansågs en gång bara vara en lågkostnadstillverkare med låg profil och var aldrig ett stort hot mot industriledarna Intel och VIA. Men nu vinner lilla SiS stort.

SiS första riktiga hit kom till platsen när de introducerade sin 735-chipset, designad för Socket A Athlon Thunderbird-marknaden. Med lanseringen av SiS 735 i juli förra året kunde SiS ta den bästa prestandan av alla DDR Athlon-kretsuppsättningar på marknaden vid den tiden, vilket bekvämt överträffade VIAs flaggskepp Athlon-chipset, KT266. Inte nog med det, utan 735 brädor debuterade till smutsiga priser som VIA inte kunde matcha; detta var tack vare SiS egen fab, medan VIA lägger ut all sin produktion på TSMC. SiS 735-brädorna svävade runt $70 vid introduktionen och gick bara lägre därifrån. Även om det bara fanns ett tillgängligt moderkort baserat på SiS:s 735-chipset (ECS K7S5A) var det tillräckligt för att få igång dem.

Med 735:an stadigt under bältet gick SiS efter större marknader och det innebar Pentium 4-plattformen. SiS första DDR Pentium 4-kretsuppsättning, SiS 645, började med en smäll. Återigen släppte SiS en fantastisk artist med unika och solida funktioner för tiden (DDR333-stöd, etc.) och som vanligt till smutsiga priser. Ännu bättre, SiS 645 led inte av samma brist på stöd på Pentium 4-marknaden som SiS 735 gjorde på Athlon-marknaden. Top-tier moderkortstillverkare som Asus, MSI och Gigabyte bland många andra fanns över hela SiS 645, och så småningom dess efterföljare 645DX.

VIA å andra sidan är i ett stort underläge för SiS på Pentium 4-marknaden. VIA utkämpar för närvarande en juridisk strid med Intel om huruvida de ska behöva betala en avgift för varje chipset de producerar baserat på Pentium 4-bussen. På grund av VIAs juridiska bråk med Intel har moderkortstillverkare av högsta klass avvikit från VIAs P4X-serie av styrkretsar av rädsla för att störa Intel. Intels inflytande över moderkortstillverkare har avsevärt bromsat införandet av VIAs P4X-kretsuppsättningar, och följaktligen har VIAs marknadsandelar och vinstmarginaler drabbats avsevärt. SiS å andra sidan har en licens att producera Pentium 4-kompatibla styrkretsar och är i princip klara att göra som man vill.

Nu när vi har en bättre bild av var VIA och SiS står, låt oss ta en titt på de första “inofficiella” Pentium 4 DDR400-moderkorten baserade på SiS 648- och VIA P4X400-kretsuppsättningarna…