Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VIA KT266 Socket-A DDR Chipset: Tredje gången gillt?

Antiklimaktiskt skulle vara ett passande ord för att beskriva lanseringen av den allra första Socket-A-kretsuppsättningen med stöd för DDR SDRAM, AMD 760. AMD 760 släpptes för nästan ett halvår sedan, och dess introduktion möttes tyvärr inte av mycket entusiasm bland de i samhället helt enkelt för att det prispåslag som styrkretsen och dess nya minne beordrade inte var värt de 0 – 10 % prestandaförbättring som den erbjöd jämfört med dagens PC133-lösningar.

Men AMD:s motiv bakom släppandet av 760-kretsuppsättningen var inte att visa de omedelbara fördelarna med DDR SDRAM och inte heller att sälja hundratusentals 760-kretsuppsättningar. Istället var AMD:s mål, som CPU-tillverkare och inte chipsettillverkare, att marknadsföra den teknik som deras CPU:er skulle behöva i framtiden. Genom att vara en drivande kraft bakom DDR SDRAM-teknologin tog AMD en stark position för att uppmuntra resten av marknaden, särskilt tillverkare av chipset från tredje part som ALi, SiS och VIA, att använda den tekniken i sina kommande lösningar.

Medan vi alla visste att en lösning från VIA var på gång, var ALi faktiskt först med att erbjuda en DDR SDRAM-kretsuppsättning för Athlon-plattformen efter att AMD 760 släpptes. Tyvärr imponerade inte ALi MAGiK1 på oss när vi först introducerades för den i november förra året, och i vår senaste jämförelse med en mycket mer mogen plattform har styrkretsen ännu inte skiner som ens ett alternativ till de nuvarande PC133-kretsuppsättningarna.

På tal om det var det en PC133 Socket-A-chipset som tog fart i popularitet istället för AMD 760 i slutet av förra året. Som ni alla säkert vet var det KT133A och det är fortfarande en ganska populär lösning bara för att den erbjuder kompatibilitet med PC133 SDRAM och ger mycket låg latensdrift som vi märkte i vår senaste jämförelse. Dess låga latensdrift gör att den kan utmärka sig ganska bra i dagens applikationer och spel, vilket representeras exakt i de flesta av riktmärkena.

VIA förstår att de inte kan leva av lagrarna på sina PC133-plattformar för alltid, så det kom inte som någon överraskning att de under den första månaden av det nya året tillkännagav volymleveranser av deras KT266-chipset, VIAs första DDR-lösning för Socket-A-plattformen .