Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VIA introducerar Quad Band Memory – 2X DDR till 1X priser

När RDRAM gjorde sin debut på skrivbordet var en av de största försäljningsargumenten för Rambus-teknologin dess mycket låga antal pin-counts; med 16 bitar per kanal jämfört med nuvarande 64-bitars breda DDR-bussar är det lätt att se var det lägre antalet stift kommer ifrån. Som ett seriellt gränssnitt (ungefär som Serial ATA), är lägre stiftantal och möjligheten att köra i mycket höga hastigheter stora fördelar med tekniken; för att inte nämna att det är mycket lättare för moderkortstillverkare att designa lösningar med lägre pin-antal minnesgränssnitt.

Mycket få kan hävda att RDRAM uppvisade teknisk överlägsenhet gentemot DDR; men det finns frågor som kostnad, risk och tillgänglighet av moduler som höll tekniken borta från den vanliga marknaden. På grund av detta, och oförmågan hos DDR SDRAM att tillhandahålla så mycket bandbredd som är nödvändigt för processorer som Pentium 4, har chipsettillverkare varit tvungna att börja arbeta med tvåkanaliga DDR-lösningar.

NVIDIA var först med sitt 128-bitars DDR-gränssnitt på den ursprungliga nForce, senare följt av Intel med deras E7500-chipset. Både SiS och VIA kommer att gå med i raden av tillverkare av dubbla DDR-chipset, men gör inga misstag, att gå till dubbelkanals DDR (128-bitars parallellt minnesgränssnitt) gör inte livet för moderkortstillverkaren enklare.

Det är inte omöjligt att implementera ett 128-bitars minnesgränssnitt, och du kan faktiskt göra det på ett 4-lagers moderkort, men det betyder ändå inte att moderkortstillverkarna inte skulle vilja se en enklare lösning. DDR-II kan sluta bli den enklare lösningen, eftersom en enda 64-bitars bred kanal borde kunna erbjuda mer bandbredd än dagens dubbelkanals DDR-lösningar; Nackdelen är att DDR-II inte kommer att nå den vanliga marknaden förrän 2004.

Intels Prescott CPU kommer att ha en 667MHz FSB, vilket kräver ett minnesgränssnitt som kan ge 5,3 GB/s minnesbandbredd. Även om RDRAM definitivt passar räkningen, vill marknaden för närvarande ha en DDR-baserad lösning för att göra detsamma och tyvärr skulle det krävas en dubbelkanals DDR333-lösning för att ge den typen av bandbredd. Det kommer att göras eftersom Springdale (Prescotts intro-chipset) kommer att vara en dubbelkanals DDR333-plattform, men återigen, moderkortstillverkarna vill ha något enklare.

Eftersom VIA var mycket i kontakt med moderkortstillverkarna och desperat försökte få upp intresset för deras Pentium 4-chipset, tillkännagav VIA en alternativ minnesarkitektur baserad på för närvarande tillgänglig DDR-teknik: Quad Band Memory (QBM).