Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

VIA-intervju – november 2001

Den senaste VIA-intervjun vi genomförde var precis efter lanseringen av VIA P4X266-chipset. På tröskeln till vår granskning av VIAs P4X266A-chipset har vi fått ytterligare en intervju med Richard Brown, VIAs marknadsdirektör. Som vanligt är VIAs svar indragna:

1) Vilka är VIAs tankar om riktningen AMD är på väg med sin nyligen tillkännagivna Hammer-arkitektur? Införandet av en North Bridge och minneskontroller på själva processorn tar en betydande del av de uppgifter som konventionellt var reserverade för chipset. Tror du att det finns potential i det AMD gör med Hammer? Hur skulle det påverka VIA:s roll som chipsettillverkare om fler processortillverkare gick den här vägen?

Vi tycker att AMD Hammer-processorn är en fantastisk arkitektur för ett CPU-minneskluster i en multiprocessorserver eller arbetsstation. Det är en betydande förbättring av Athlon S2K-bussen och övervinner begränsningarna i den bussarkitekturen.

Vi är starkt engagerade i att fullt ut stödja AMD Hammer-arkitekturen och tror att det finns betydande möjligheter för VIA att tillföra värde som chipsettillverkare till denna arkitektur, till exempel genom utvecklingen av ett AGP-styrenhetsbryggningschip och kontinuerliga förbättringar av South Bridge . Särskilt för stationära och potentiella framtida mobila plattformar är dessa funktioner lika viktiga som DRAM-kontrollern.

Jag tror att det är för tidigt att spekulera i om andra processortillverkare kommer att följa AMD:s väg.

2) Med Hammer kommer en betydande del av den verkliga prestanda som en chipsettillverkare har kontroll över att ha tagits bort. Till exempel skulle en revidering som KT266A aldrig ha varit möjlig om en processor med en minneskontroller på matrisen hade funnits. Vilka planer har VIA för att skilja (på hårdvaruprestandabasis) sin Hammer-lösning(er) från andra som annars kan fungera identiskt? Kan vi förvänta oss att se ett ökat fokus på AGP-kontrollerprestanda till exempel?

Som jag antydde i mitt svar på föregående fråga kommer AMD Hammer-processorn med en lokal DRAM-kontroller definitivt att ge betydande prestandafördelar i ett multiprocessorsystem.

Men om du tittar på PC-industrins historia så sker DRAM-hastighetsförbättringar fler gånger inom en given CPU-generation än CPU-gränssnittsförbättringar. Därför, för ett CPU-minne klusterserver multiprocessorsystem, måste du göra en avvägning mellan minnesstorlek/lokalitet och minneshastighet. För Hammer-arkitekturen kommer en sådan avvägning definitivt att vara värt det.

För stationära datorer med hög prestanda, å andra sidan, är minneshastighet och åtkomstlatens från andra komponenter än CPU också avgörande för systemets prestanda – precis som VIA Apollo KT266A har visat. En Hammer CPU med lokalt DRAM kanske inte är det bästa valet för denna typ av applikation. Med till exempel AGP-kortet skulle det troligen bli nödvändigt att utöka dess inbyggda minne för att minska beroendet av Hammer-processorns HT-buss. För en integrerad SMA-kretsuppsättning skulle det vara oundvikligt för chipsetet att ha ett DRAM-gränssnitt som skulle kunna fungera som en bildskärmsrambuffert eller systemminne.

Så som vi ser saker och ting kommer det inte att finnas någon enda “one size fits all”-chipsetlösning för Hammer-processorn. Det finns många faktorer som måste övervägas noggrant vid utveckling av chipset för varje särskilt marknadssegment. En sak är dock säker: VIA kommer att ha den första kostnadseffektiva och högpresterande volymen Hammer-chipset och kommer att vara valideringspartner med AMD. VIA kommer att fortsätta att tillhandahålla DRAM-styrenheten med högsta hastighet som en byggsten i VIA VMAP-arkitekturen. Vi kommer att tillhandahålla flera nivåer av chipsetintegration och kostnad/prestanda för att möjliggöra Hammer för olika marknadssegment.

3) Vad kommer Hammers integration av North/Host Bridge och Memory Controller i dess tärning att göra för moderkort och chipset? Kommer det att bli en betydande kostnadsminskning i ett VIA Hammer-chipset i motsats till VIA KT266A till exempel? Om så är fallet, kan du spekulera i hur stor procent av en nedgång vi kan förvänta oss? Vad sägs om att minska de totala moderkortskostnaderna, några spekulationer där? Eller tror du att motsatsen kan inträffa, att chipset skulle bli dyrare och i så fall hur?

Det är fortfarande lite tidigt att ge detaljer om detta. Den kritiska siffran att titta på är den totala kostnaden för plattformen, inklusive moderkort och processor, snarare än kostnaden för varje enskild komponent. Jag är säker på att detta kommer att bli mycket konkurrenskraftigt.

4) Även om NVIDIAs nForce-chipset är betydligt sent, dyker äntligen upp på moderkort som borde vara tillgängliga snart. En av styrkorna med nForce är dess kraftfulla APU som utan tvekan höjer ribban för vad slutanvändare kan förvänta sig av “ljud ombord”. Vilka planer har VIA för att förbli konkurrenskraftig inom kretsen av on-chip ljudprocessorer? NVIDIA licensierade sin mycket kraftfulla DSP från Parthus, skulle VIA överväga en liknande strategi eller skulle det vara något som skulle utvecklas i egen regi?

Vi är mycket stolta över att VIAs ljudteknik har utvecklats helt i egen regi och fortsätter att förbättra detta. Faktum är att vi skaffade några mycket starka ljudkapaciteter för konsumentelektronik när vi köpte IC Ensemble för över ett år sedan, och vi arbetar på att integrera en del av denna teknik i framtida styrkretsar.

Det finns två nyckelfrågor som vi tittar på inom ljudområdet. Den första är att hitta den rätta balansen mellan kvalitet, egenskaper och kostnad; den andra är att se till att våra lösningar möter PC-användarens verkliga användningsbehov och förbättrar användarens övergripande upplevelse.

nVidias MCP är till exempel en utmärkt lösning för X-Box och dess tilltänkta marknadssegment: nämligen hemelektronik. Flera DSP:er är säkert nödvändiga för att ta bort belastningen från enhetens relativt låghastighets-CPU och för att komprimera flerkanalsljud i farten till AC3-format så att det kan anslutas till en AC3-kapabel mottagare via S/PDIF. Ett sådant tillvägagångssätt är förvisso mycket avancerat när det gäller teknik, men det är mer lämpat för ett vardagsrumsscenario där ljudutgången troligen kommer att levereras genom någon form av hemmaljudcentral.

De flesta PC-användare, å andra sidan, har i allmänhet inte en AC3/DTS-mottagare bredvid sitt system. Istället ansluter de normalt sin PC till ett självförsörjande flerkanals högtalarsystem via analoga kablar eller via en direkt digital länk. VIA fokuserar därför på att leda branschen genom att tillhandahålla en hårdvaruaccelererad 6-kanals ljudlösning för de förstnämnda – även med bekvämligheten med enkelchips-codec med 6-kanalsutgång. Vi samarbetar också med andra företag i branschen för att tillhandahålla den digitala länken med bästa kostnadsprestanda. S/PDIF-sökväg är bara en av dem. Målet för oss är att skapa en balanserad och högkvalitativ ljudlösning för PC-system. Att fortsätta lägga till teknik till ett delsystem utan att ta hänsyn till den övergripande PC-miljön är inte vårt mål.

5) Har det gjorts några betydande framsteg i den pågående rättegången mot Intel? Jag inser att det inte finns mycket du kan säga men är en uppgörelse nära eller kan vi förvänta oss att denna spänning kommer att fortsätta?

Tyvärr får jag inte kommentera denna fråga.