Anslut till Senaste Tekniska Nyheter, Bloggar, Recensioner

Vem är den rikaste musikartist?

Vilka var de högst betalda musikerna 2021 – och hur blev de så rika? Här är topp 10.

Att tjäna pengar på musik 2022 kräver mer än att skriva en fantastisk låt. Det visste de rikaste musikartisterna i världen från början.

Musikförmögenhetsanalytikern Zack O’Malley Greenburg har sammanställt en lista för Rullande sten visar hans beräkningar av de högst betalda musikerna 2021. Dessa superstjärnor fick sin rikedom från att investera utanför musik, oavsett om det är att lansera modelinjer eller varor, eller göra andra lukrativa affärsaffärer.

Det är viktigare nu än någonsin att se utanför brödet att skapa och framföra musik, med fortsatta begränsningar av coronaviruset som fortfarande ställer in konserter. Och det senaste året har sett uppkomsten av ett annat sätt för populära artister att öka sin rikedom.

Musikikoner, de flesta med en lång karriär bakom sig, har sålt rättigheterna till hela sina låtkataloger för otroligt höga summor. Det betyder att det har skett en viss förändring i listorna över de rikaste musikartisterna.

Hur tjänade de högst betalda musikerna 2021 sina pengar? Vem är den rikaste kvinnliga artisten? Bläddra vidare för att ta reda på det.

De 10 rikaste musikartisterna i världen

2. Jay-Z – 470 miljoner dollar

En serie lukrativa försäljningar 2021 placerar Jay-Z på nummer två, bland dem försäljningen av 80 % av hans streamingtjänst TIDAL för 302 miljoner dollar.

3. Paul Simon – 260 miljoner dollar

Genom att sälja publiceringsrättigheterna för hela hans verk, inklusive den berömda Simon och Garfunkel-katalogen, hamnade Paul Simon bland de högst betalda artisterna 2021.

4. Kanye West – 250 miljoner dollar

Medan de flesta av Kanyes intäkter kommer från hans Yeezy-skor, hans Donda albumet nådde också nummer ett när det släpptes i augusti 2021.

5. Ryan Tedder – 200 miljoner dollar

Sångare i OneRepublic Ryan Tedder sålde sin katalog för 200 miljoner dollar i början av året, samt tillförde rikedom från bandets senaste album Mänsklig.

7. Lindsey Buckingham – 100 miljoner dollar)

Fleetwood Mac-medlemmen Lindsey Buckingham tjänade 100 miljoner dollar när han sålde sina rättigheter till Hipgnosis.

8. Mötley Crüe – 95 miljoner dollar

Mötley Crüe tjänade nästan 100 miljoner dollar på försäljningen av sina mästare 2021.

9. Blake Shelton – 83 miljoner dollar

Countrystjärnan Blake Shelton får åtta siffror för att synas på Röstensamt att sälja sin katalog för 50 miljoner dollar och tjäna på en lukrativ turné med ett album bifogat.

10. Taylor Swift – 80 miljoner dollar

Den enda kvinnan i topp tio, logiken följer att Taylor Swift är den kvinnliga musikartist som tjänade mest pengar 2021.

2021 var året då Swift började återsläppa sina originalalbum och tog tillbaka kontrollen efter den otillåtna försäljningen av hennes mästare. Swift var alltid affärskunnig och hade även avtal med Starbucks och Peloton.