Vätskekylning på mobiltelefoner: Förbättrar spelandet?

0 Shares

Smartphonespel, som PC- och konsolspel, är en högoktanig affär som kräver kraftfull hårdvara som körs under en längre tid för bästa upplevelse. Enligt en undersökning vill smartphonespelare inte ha bättre processorer eller mer RAM: de vill ha flytande kylning i nya smartphones, men det är inte vettigt.

36,4 % av de tillfrågade sa att de vill ha flytande kylning på sina smartphones för att få spel att fungera bättre, medan 31,4 % svarade att de kräver ett dedikerat spelläge för dem. Och medan båda är funktioner lånade från sina traditionella spelmotsvarigheter, är deras användbarhet (och existens) fortfarande tveksam.

Vätskekylning på smartphones: myt eller sanning?

Din idé om vätskekylning kommer förmodligen från bilderna av vattenkylda datorer, där komponenter kyls av vatten som tillförs av RGB-belysta rör för att förhindra att komponenter når värmetoleransnivån. Detta förhindrar att komponenter som CPU och GPU blir för varma, vilket bibehåller hög prestanda längre. Detta hjälper när du kör ett spel som Cyberpunk 2077 med all grafik maxad, utan alltför många bildrutefall.

Vätskekylning på mobiltelefoner: Förbättrar spelandet?  tvåKopparröret du ser på den här bilden består av en enda droppe vatten som avdunstar när komponenterna värms upp, förflyttar sig långt bort och kondenserar, vilket tar bort en del av värmen som genereras av chipset. I huvudsak minskar sannolikt temperaturen i viss mån genom att använda teknikledningar, men eftersom kylning är en funktion av så olika saker som chassimaterialet och hur komponenterna är arrangerade internt, är det svårt att veta hur mycket det påverkar. Frågan är, skulle du verkligen kalla detta flytande kylning? Det är långt ifrån den bild vi har i åtanke när vi tänker på det, som vi ser nedan. Men det är i huvudsak vad flytande kylning är, i smartphones.

Vätskekylning på mobiltelefoner: Förbättrar spelandet?  3

Med hjälp av så kallad vätskekylning kan smartphones sannolikt avleda tillräckligt med värme för att hålla chipsetet från att överhettas och i viss mån också förbättra hållbar prestanda, men det är långt ifrån de vattenkylda systemen som du kanske tror är naturligt konfigurerade inuti chassit, eftersom i en PC.

Men i slutändan, med tanke på den enda droppen vatten, har marknadsföringsgenierna som planerar sätt att sälja en ny smartphone inte fel i sig. Systemet använder vätska, men inte så mycket som man kan tro. Effekten på prestanda är kanske inte betydande. Det kommer förvisso inte att få en mellanklass-SoC att leverera flaggskeppsprestanda, men den kommer att extrahera lite mer prestanda för att öka grafiken från 58FPS till 60FPS i ett spel som Call of Duty: Mobile.

Det var något överraskande att se marknadsföringens kuggar lyckas marknadsföra tekniken till den punkt där den var den mest efterfrågade funktionen av en fjärdedel av 10 000+ personer som deltog i mobilspelsundersökningen. Men återigen, det är vår uppgift att bryta ner de funktioner som ingår, främst för att göra produkten lättare, snarare än att ge den mervärde.

0 Shares