Varför SaaS-företag bör bygga ett partnerprogram

partnerskap

Goda relationer är kraftfulla – och att bygga starka, långvariga relationer är kärnan i en effektiv marknadsföringsstrategi. Speciellt för marknadsförare av SaaS-företag är några av de mest framgångsrika relationerna de kan bygga med andra företag i deras branscher. Denna ansträngning kallas ofta för ett “partnerprogram”, och det har potential att tillföra ett enormt och ömsesidigt värde till ditt företag och det partnerföretag du väljer.

Vad är ett partnerprogram?

Beroende på dina mål och din typ av verksamhet kan ett partnerprogram ta sig olika former. Dessa formulär inkluderar:

  • Mervärdeåterförsäljare: Den vanligaste typen av partnerprogram, mervärdesförsäljning, är när ett annat företag aktivt säljer din produkt eller tjänst för din räkning eller en provision eller intäktskredit.
  • Referenskanaler: Remisspartner skickar leads till ditt företag för en provision eller intäktskredit. Till skillnad från Value-Added-återförsäljare låter dessa partners ditt säljteam avsluta affärerna.
  • Aktivitetsbaserade partners: Även känd som Co-Marketing partners, dessa är företag som arbetar med dina på marknadsföringsaktiviteter som gästbloggning, innehållsskapande och webbseminarier. Även om dessa partner kanske inte får en intäktskredit, är detta fortfarande ett högt värdefullt partnerprogram som kan leda till en större tratt av framtidsutsikter.

Varför ska SaaS-företag bygga ett partnerprogram?

Gör inga misstag – ett partnerprogram är mer än bara en annan väg för att tjäna pengar. Om du har goda relationer med andra i din bransch kan du positionera ditt företag som en tankeledare. Med fler vänner och mer trovärdighet i branschen kommer du att upptäcka fler möjligheter att skapa innehåll, delta i evenemang och öka medvetenheten om ditt varumärke.

SaaS-företag i expansionsstadiet kan använda dessa möjligheter för att upptäcka out-of-the-box vägar för tillväxt. Nystartade företag som vill utöka sin räckvidd, skaffa framgångsrika, långsiktiga kunder och skala sina verksamheter snabbt kan uppnå denna tillväxt lättare genom att samarbeta med företag som har liknande mål och kompletterande erbjudanden.

Det fina med SaaS-partnerskap i synnerhet är att du enkelt kan skapa partnerskap genom att evangelisera en kund om din produkt. På New Breed, till exempel, samsäljer vi HubSpot, använder HubSpot i vår egen dagliga verksamhet, vet hur man servar det och kan förespråka det som en effektiv marknadsföringsautomationslösning.

Partner med kompletterande företag för förstärkt tillväxt

Selektiv

Det viktigaste att komma ihåg när man överväger ett företag för ett potentiellt partnerskap är att vara selektiv. För att ett partnerskapsprogram ska bli framgångsrikt bör det bara vara i linje med företag som kan ge ömsesidig nytta och hänvisa kunder till varandra på samma sätt. Leta efter företag som är i linje med dina varumärkesvärderingar och erbjuder en produkt som inte konkurrerar med din.

Ömsesidig

Helst bör dina program komplettera varandra, inte konkurrera med varandra. Leta efter ett företag som delar en mycket liknande kundbas, men vars differentiering är tillräckligt för att undvika spänningar. På New Breed har vi till exempel lättare att sälja HubSpot-plattformen eftersom vi har tjänster som kompletterar den. I allmänhet kommer ett partnerskap att bli mer framgångsrikt om dina partners redan är evangelister för ditt varumärke och din produkt.

Samarbeta dessutom med ett företag som befinner sig i ett liknande tillväxtfas. Om du är ett nystartat företag med fem anställda är det lätt att vara alltför ambitiös och bita av dig mer än du kan tugga – men verkligheten är att partnerskap med ett företag på företagsnivå inte kommer att passa dig. Detsamma gäller för företag med flera partners redan; se till att du har tjänat pengar på de partnerskap du har innan du samarbetar med någon annan.

Hanterade

Om du funderar på att bygga ett partnerskapsprogram för första gången – eller kämpar för att jonglera med de få partnerskap du redan har – kan det vara klokt att utse en person för att hantera partnerskap, snarare än att lägga det som fungerar ovanpå ditt interna marknadsföringsteam . Med en anställd som den primära kontaktpunkten för alla partnerskap, kan du eliminera förvirring och undvika att tappa bollen på några möjligheter.

Mätt

Oavsett vilken typ av partnerskap du inleder med ett annat företag, se till att du har ett sätt att mäta deras attribution. Om du börjar smått kan det innebära att du använder spårningsadresser med UTM-parametrar för kunder för att se hur många besökare de leder till din webbplats eller målsidor. Men när ditt kundekosystem växer kanske du vill investera i en programvara för att hantera denna tillskrivning.

PartnerStack är en bra lösning för att hantera hänvisningar och partnermarknadsföring. När ditt företag skalar och du tar på dig flera partnerskap kan PartnerStacks programvara hjälpa dig att hålla reda på alla dina olika partners och marknadsföringstillgångarna som är associerade med dem.

Ett sista råd

Om du är ny på partnerprogram, tveka inte att börja eftersom du är osäker på hur du ska spåra dess effektivitet. Oavsett hur sofistikerad din marknadsföringsautomatisering eller partnerskapslösning är, finns det fortfarande inget sätt att mäta tillskrivning från mun till mun. Genom att börja med mindre program som sammarknadsföringsrelationer kan du testa vattnet och se till att det är rätt för dig.

Sammanfattning: Relationer är kraftfulla. Oavsett om du funderar på att bygga ett komplext, intäktsdrivande partnerskapsprogram eller inte, bör du alltid arbeta för att bygga relationer med andra i din bransch.

Relaterade Artiklar

Back to top button